Παρασκευή 4 Φεβρουαρίου 2022

Απαγόρευση μετάδοσης της Deutsche Welle στη Ρωσία»

Deutsche Welle: «Η ρωσική κυβέρνηση εξέδωσε απαγόρευση μετάδοσης για τη Deutsche Welle, τον γερμανικό ραδιοτηλεοπτικό οργανισμό που εκπέμπει στο εξωτερικό. Το βήμα αποτελεί αντίδραση στην απαγόρευση του γερμανόφωνου προγράμματος του ρωσικού κρατικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα RT DE»

https://p.dw.com/p/3dy6C

Το μακροσκελές ρεπορτάζ αναφέρει, μεταξύ άλλων:

Το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών διέταξε το κλείσιμο του γραφείου των ανταποκριτών της DW στη Μόσχα και την απόσυρση των διαπιστεύσεων από τους δημοσιογράφους της DW. Επιπλέον, θα ανακληθούν οι άδειες μετάδοσης των τηλεοπτικών καναλιών της DW στη Ρωσία. Ο επικεφαλής του γραφείου της DW στη Μόσχα, Juri Rescheto, ανακοίνωσε ότι έλαβε επίσημη επιστολή, σύμφωνα με την οποία το γραφείο θα παραμείνει κλειστό αυτήν την Παρασκευή από τις 9 το πρωί τοπική ώρα.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Tass, εκπρόσωπος των ρωσικών Αρχών διαβεβαίωσε ότι οι δημοσιογράφοι της DW θα έχουν τη δυνατότητα να συνεχίσουν να εργάζονται στη Ρωσία, έστω και χωρίς διαπίστευση. Το Υπουργείο Εξωτερικών ανακοίνωσε επίσης ότι θα κινηθούν διαδικασίες για το χαρακτηρισμό της Deutsche Welle ως «ξένου πράκτορα». Ο αμφιλεγόμενος νόμος για τους ξένους πράκτορες υποχρεώνει τα πρόσωπα και τους οργανισμούς που λαμβάνουν οικονομική υποστήριξη από το εξωτερικό να βάζουν στις δημοσιεύσεις τους ειδική σήμανση. Οι επικριτές του Κρεμλίνου θεωρούν τον νόμο ως πολιτικό εργαλείο για τη φίμωση της αντιπολίτευσης και των ομάδων της Κοινωνίας των Πολιτών.

Κυρώσεις σχεδιάζονται επίσης εναντίον «εκπροσώπων γερμανικών κρατικών και δημοσίων δομών που είχαν συμμετοχή στον περιορισμό των εκπομπών του RT», ανέφερε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών. Ξεκαθάρισε μάλιστα ότι τα μέτρα αυτά αποτελούν ένα «πρώτο βήμα» στα αντίποινα της Μόσχας. «Σε δεδομένο χρόνο» θα υπάρξει και άλλη αντίδραση.

Ο Διευθυντής της DW, Peter Limbourg, δήλωσε ότι τα μέτρα που έλαβαν οι ρωσικές Αρχές είναι εντελώς ακατανόητα και συνιστούν απολύτως υπερβολική αντίδραση. «Μας αντιμετωπίζουν εν προκειμένω με έναν τρόπο που μεταχειρίζονται τα ΜΜΕ μόνο οι απολυταρχίες. Διαμαρτυρόμαστε σε όλους τους τόνους σε αυτήν την παράλογη αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης και θα κινηθούμε νομικά κατά των μέτρων που έχουν ανακοινωθεί. Μέχρι τα μέτρα να μας κοινοποιηθούν επισήμως, θα συνεχίσουμε να μεταδίδουμε από το γραφείο μας στη Μόσχα. Ακόμα κι αν τελικά αναγκαστούμε να το κλείσουμε, η δημοσιογραφική μας εργασία σε ό,τι αφορά τη Ρωσία δεν θα επηρεαστεί. Αντίθετα, θα ενισχύσουμε σημαντικά την κάλυψή μας».

Η Deutsche Welle διαθέτει από το 2005 στη Ρωσία άδειες μετάδοσης για τα τηλεοπτικά της κανάλια DW English και DW Deutsch. Οι τρέχουσες άδειες από την αρμόδια ρωσική Αρχή για τα ΜΜΕ ισχύουν για την DW English έως το 2025 και για τη DW Deutsch έως το 2027. Σύμφωνα με τη DW, εκπέμπεται από το γερμανόγλωσσο κανάλι πρόγραμμα δύο έως τεσσάρων ωρών στα ρωσικά. Με αυτόν τον τρόπο ο σταθμός ανταποκρίνεται στις προϋποθέσεις που τίθενται στην άδεια.

Εκπρόσωπος του Ομοσπονδιακού Υπουργείου Εξωτερικών δήλωσε: «Τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η ρωσική κυβέρνηση κατά της Deutsche Welle στερούνται απολύτως βάσης και αποτελούν μια νέα κλιμάκωση στις γερμανο-ρωσικές σχέσεις». Εάν πράγματι εφαρμοστούν τα μέτρα κατά της Deutsche Welle που διατάχθηκαν από τη ρωσική κυβέρνηση, αυτό θα περιορίσει σοβαρά το ελεύθερο ρεπορτάζ από ανεξάρτητους δημοσιογράφους στη Ρωσία, κάτι ιδιαίτερα σημαντικό σε πολιτικά τεταμένους καιρούς.

Η Υφυπουργός Πολιτισμού και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Claudia Roth, χαρακτήρισε επίσης ως απαράδεκτη την απαγόρευση των εκπομπών της DW. «Η απόφαση αποτελεί προφανώς αντίδραση στην απόφαση των κρατιδιακών αρχών στη Γερμανία να απαγορεύσουν τις εκπομπές του RT DE, για τις οποίες απαιτείται άδεια», δήλωσε η Roth. Ωστόσο, η εξίσωση των δύο περιπτώσεων στερείται βάσης. Η πολιτικός των Πρασίνων τόνισε ότι η DW δεν λειτουργεί σε συνεχή συνεννόηση με το γερμανικό κράτος. «Αυτό σημαίνει ότι, σε αντίθεση με το RT DE, το γερμανικό κράτος δεν έχει καμία επιρροή στον προγραμματισμό της».

Με την επιβολή των περιορισμών, η ρωσική ηγεσία αντέδρασε στην απαγόρευση μετάδοσης του γερμανόφωνου προγράμματος του ρωσικού ραδιοτηλεοπτικού οργανισμού RT DE. Η Μόσχα χαρακτήρισε την απόφαση ως επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης και στην ελευθερία του Τύπου. «Η κατάσταση είναι απολύτως ξεκάθαρη: Απαγόρευσαν τις εκπομπές σε μια ρωσική εταιρεία ΜΜΕ, θα έλεγα μάλιστα σε μια διεθνή εταιρεία ΜΜΕ. Αυτό δεν είναι τίποτα λιγότερο από επίθεση στην ελευθερία της έκφρασης», δήλωσε σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Dmitri Peskow.

Την Τετάρτη, η Επιτροπή Εισδοχής και Εποπτείας (ΖΑΚ) της Ρυθμιστικής Αρχής για τα ΜΜΕ είχε απαγορεύσει τις εκπομπές του τηλεοπτικού προγράμματος του RT DE. Ο λόγος που αναφέρθηκε ήταν η έλλειψη άδειας εκπομπής.

Στη συνάντησή της στη Μόσχα τον Ιανουάριο με τον συνάδελφό της Sergej Lawrow, η ομοσπονδιακή Υπουργός Εξωτερικών Annalena Baerbock κατέστησε σαφές ότι δεν επιτρέπονται στη Γερμανία εκπομπές από αλλοδαπούς κρατικούς φορείς.

Το RT -πρώην Russia Today- εκπέμπει διεθνώς σε έξι γλώσσες και υποστηρίζει ότι το γερμανόφωνο πρόγραμμα του συμβάλλει στην πολυφωνία στην Ευρώπη. Οι επικριτές, από την άλλη πλευρά, κατηγορούν το RT ότι είναι φερέφωνο του Κρεμλίνου και διαδίδει παραπληροφόρηση και προπαγάνδα.

Ο ειδικός του FDP σε θέματα Εξωτερικής Πολιτικής Alexander Graf Lambsdorff ζήτησε από τον Καγκελάριο Olaf Scholz να πιέσει κατά την επικείμενη επίσκεψή του στη Ρωσία για την άρση της απαγόρευσης των εκπομπών. Ο Scholz θα πρέπει να καταστήσει σαφές στη Μόσχα ότι η αυτοαπομόνωση είναι επιβλαβής, δήλωσε ο Lambsdorff στην Deutsche Welle. Η απαγόρευση εκπομπών της DW στη Ρωσία αποτελεί «διμερές ζήτημα υψίστης σημασίας».

Ο Lambsdorff συνέχισε λέγοντας ότι η DW και το RT δεν αποτελούν ίδιες περιπτώσεις. «Το να συγκρίνεις τη Deutsche Welle με το Russia Today, όπως έκανε το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, είναι απολύτως γελοίο». Η Deutsche Welle «δεν είναι απλώς ένας κρατικός ραδιοτηλεοπτικός φορέας όπως το Russia Today, αλλά προσφέρει ένα ανεξάρτητο πρόγραμμα». Στο πλαίσιο αυτό, έκανε λόγο για υπερβολική αντίδραση της ρωσικής κυβέρνησης. Η απόφαση δείχνει για ακόμα μια φορά ότι η Ρωσία απομακρύνεται από οικουμενικές αξίες, όπως η Δημοκρατία και η ελευθερία της έκφρασης, και προχωρά περαιτέρω στην αυτοαπομόνωση, τόνισε.

Κορυφαία στελέχη της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης στη Γερμανία καταδίκασαν την απαγόρευση μετάδοσης των εκπομπών της Deutsche Welle στη Ρωσία. Η επικεφαλής του ARD, Patricia Schlesinger, ο Διευθυντής του ZDF, Thomas Bellut και ο Διευθυντής του Deutschlandradio, Stefan Raue, δήλωσαν: «Εν προκειμένω περιορίζεται ριζικά η ελεύθερη και ανεξάρτητη κάλυψη των γεγονότων, ώστε να ασκηθεί πολιτική πίεση. Το γεγονός ότι η ελευθερία του Τύπου μεταβάλλεται ταυτόχρονα σε διαπραγματευτικό χαρτί μας γεμίζει με μεγάλη ανησυχία».

Η Ένωση Γερμανών Δημοσιογράφων (DJV) κάλεσε το Ρώσο Πρόεδρο Wladimir Putin να άρει αμέσως την απαγόρευση μετάδοσης της Deutsche Welle στη Ρωσία. Εκτός αυτού, όλοι οι δημοσιογράφοι του γερμανικού ραδιοτηλεοπτικού φορέα θα πρέπει να πάρουν πίσω τις διαπιστεύσεις τους. «Δεν υπάρχει καμία απολύτως δικαιολογία για αυτό το δραστικό μέτρο λογοκρισίας», δήλωσε ο Πρόεδρος της DJV, Frank Überall.

Η DJV αναμένει από την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση «σαφή διαμαρτυρία» κατά των εμποδίων που έθεσε η Ρωσία: «Η Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση είναι υπεύθυνη για την Deutsche Welle και τους υπαλλήλους της. Αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί αμέσως στη Μόσχα».

Έντονη ήταν η διαμαρτυρία του Συνδικάτου Εργαζομένων στον Τομέα της Παροχής Υπηρεσιών (Verdi). Σε δήλωσή του αναφέρει ότι η Ρωσία λαμβάνει σκληρά μέτρα κατά των εφημερίδων, των ραδιοφωνικών σταθμών και των blogger στη χώρα και πλέον απαγορεύει στη Deutsche Welle και το ελεύθερο ρεπορτάζ από το εξωτερικό. «Πρόκειται για μια ξεκάθαρη επίθεση στην ελευθερία του Τύπου, σε μια χώρα που επίσης καταστέλλει βίαια την ελευθερία της έκφρασης και τη δημοκρατική αντιπολίτευση».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.