Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Aχτίδα ελπίδας;

Eνώ η κυβέρνηση στο Κίεβο δείχνει να συμβιβάζεται με τις ρωσικές απαιτήσεις και δεν αποκλείει πλέον να διαπραγματευτεί την ουδετερότητα της χώρας, η Μόσχα από την πλευρά της, δήλωσε ότι δεν επιδιώκει αλλαγή εξουσίας στην Ουκρανία. 

Πόλεμος στην Ουκρανία

Η Ρωσία τόνισε την Τετάρτη ότι δεν στοχεύει σε αλλαγή εξουσίας στην πρώην σοβιετική δημοκρατία με τον πόλεμο κατά της Ουκρανίας. Ο στόχος δεν είναι «ούτε η κατοχή της Ουκρανίας, ούτε η καταστροφή του κράτους της, ούτε η ανατροπή της σημερινής ηγεσίας» υπό τον πρόεδρο Βολοντομίρ Ζελένσκι, δήλωσε η εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Μαρία Ζαχάροβα στη Μόσχα.

Η Ζαχάροβα τόνισε ότι έχει σημειωθεί «κάποια πρόοδος» στις διαπραγματεύσεις με κυβερνητικούς αξιωματούχους στο Κίεβο για τη διευθέτηση της σύγκρουσης. «Παράλληλα με τη στρατιωτική ειδική επιχείρηση, διεξάγονται διαπραγματεύσεις με την ουκρανική πλευρά για να τερματιστεί η παράλογη αιματοχυσία και η αντίσταση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων», είπε, αναφερόμενη στους τρεις γύρους διαπραγματεύσεων μέχρι στιγμής.

Οι διπλωματικές προσπάθειες θα συνεχιστούν την Πέμπτη σε υψηλότερο επίπεδο: ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και ο Ουκρανός ομόλογός του Ντμίτρο Κουλέμπα αναμένεται να έχουν συνομιλίες στην Τουρκία. Η συνάντηση, που θα διεξαχθεί στην Αττάλεια.

Παράλληλα ο Σελένσκι δείχνει να κάνει στροφή στη στάση του όσον αφορά για την ένταξη της χώρας του στο ΝΑΤΟ. Σε συνέντευξή του στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο ABC, ο Ζελένσκι είπε ότι δεν επέμενε πλέον να ενταχθεί επειδή το ΝΑΤΟ προφανώς δεν ήταν έτοιμο να δεχτεί την Ουκρανία. Συμφώνησε επίσης να διαπραγματευτεί με τη Ρωσία για το καθεστώς των αυτονομιστικών περιοχών του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ στα ανατολικά της χώρας. Ωστόσο, ο Selenskyj κατονόμασε τις εγγυήσεις ασφαλείας από τη Ρωσία ως προαπαιτούμενο. Για παράδειγμα, πρέπει να διευκρινιστεί πώς θα ζήσουν οι άνθρωποι σε αυτά τα κατεχόμενα.

Πηγή: dpa

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.