Τετάρτη 9 Μαρτίου 2022

Ουκρανία: «Η ουδετερότητα είναι διαπραγματεύσιμη »

Tagesschau: «Σύμβουλος του Selenskyj, Zhovkva: Η ουδετερότητα είναι διαπραγματεύσιμη – υπό προϋποθέσεις»

«Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Selenskyj έκανε λόγο για πιθανές παραχωρήσεις προς τη Μόσχα. Ο σύμβουλός του Zhovkva ξεκαθάρισε στην εκπομπή „Tagesthemen“: Μπορούμε να μιλήσουμε για ουδετερότητα της Ουκρανίας – με συγκεκριμένες προϋποθέσεις»

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD αναφέρεται σε δηλώσεις του συμβούλου του Ουκρανού Προέδρου Selenskyj, Ihor Zhovkva, στη γερμανική τηλεόραση, με τις οποίες τόνισε ότι η Ουκρανία αναμένει «εγγύηση ασφαλείας της ουκρανικής κυριαρχίας» σε περίπτωση αποδοχής της ουδετερότητας. Ο κ. Zhovkva επιβεβαίωσε στο ARD την ετοιμότητα της Ουκρανίας να διαπραγματευτεί την ουδετερότητά της, κατονόμασε όμως δύο προϋποθέσεις για τις διαπραγματεύσεις, που θα πρέπει να έχουν εκπληρωθεί εκ των προτέρων: πρώτον την απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων και την εκεχειρία. Η ουκρανική πλευρά, δήλωσε ο σύμβουλος του Selenskyj, χρειάζεται αυστηρές εγγυήσεις ότι δεν θα υπάρξει ποτέ ξανά μια τέτοια κατάσταση. Αυτό δεν ισχύει μόνο για την Ουκρανία, όπως υπογράμμισε: «Αν δεν μπορούμε εμείς εδώ να σταματήσουμε τη ρωσική επίθεση, τότε η Ρωσία δεν θα σταματήσει στα ουκρανική σύνορα», αλλά θα πραγματοποιούσε εισβολή και σε άλλες χώρες -της Βαλτικής ή και την Πολωνία- για αυτό και η Γερμανία πρέπει ενεργά να συμπαρασταθεί στην Ουκρανία. Ο κ. Zhovkva κάλεσε την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να αυστηροποιήσει τις κυρώσεις της σε βάρος της Ρωσίας, λέγοντας ότι η Γερμανία είναι η οικονομική μηχανή της Ε.Ε., για αυτό και «αναμένουμε από τη Γερμανία να αναλάβει ηγετικό ρόλο στο θέμα των κυρώσεων σε βάρος της Ρωσίας, ιδίως στο ζήτημα του εμπάργκο στις εισαγωγές ρωσικού πετρελαίου και φυσικού αερίου, αλλά και στο πάγωμα όλων των ρωσικών λογαριασμών σε γερμανικές τράπεζες και τον αποκλεισμό όλων των ρωσικών τραπεζών από το swift».

Σε ό,τι αφορά την κατάσταση στο Κίεβο, τόνισε ότι είναι πολύ δύσκολη και ότι πολλοί άνθρωποι προσπαθούν να εγκαταλείψουν τις εστίες τους. Είναι πολύ σημαντικό για την Ουκρανία -και από συμβολικής άποψης- να μην καταλάβουν οι Ρώσοι το Κίεβο, όπως είπε χαρακτηριστικά, προσθέτοντας ότι οι Ρώσοι δεν πέτυχαν τον στόχο τους τις δύο πρώτες ημέρες, δηλαδή να εξαπολύσουν έναν πόλεμο-αστραπή (Blitzkrieg). Τέλος, ανέφερε ότι η Ρωσία δεν έχει καταλάβει προς το παρόν καμία από τις μεγάλες πόλεις, καθώς η αντίσταση των Ρώσων είναι πολύ μεγάλη και οι δυνάμεις, αλλά και η θέληση του ουκρανικού στρατού πολύ ισχυρές. «Οι ρωσικές δυνάμεις αποτυγχάνουν, η Ουκρανία δεν θα καταληφθεί», δήλωσε στο ARD ο κ. Zhovkva.https://twitter.com/i/status/1501205151935250442


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.