Κυριακή 6 Μαρτίου 2022

ARD/ZDF: Aναστέλλουν τη μετάδοση ειδήσεων από τη Ρωσία

«Οι δύο δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς εξετάζουν τι σημαίνει για την εργασία τους ο νέος ρωσικός νόμος για τα ΜΜΕ, ο οποίος περιορίζει σοβαρά την ελευθερία του Τύπου»

Δεδομένου του νέου ρωσικού νόμου για τα ΜΜΕ, οι δύο μεγάλοι δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς της Γερμανίας διακόπτουν προσωρινά τη μετάδοση ειδήσεων από τη Μόσχα. «Το ARD και το ZDF εξετάζουν τις συνέπειες του νόμου που ψηφίστηκε την Παρασκευή και αναστέλλουν προς το παρόν τη μετάδοση ειδήσεων από τα στούντιο της Μόσχας», δήλωσε στην ZEIT ONLINE εκπρόσωπος της Δυτικογερμανικής Ραδιοφωνίας (WDR). Στο πλαίσιο της λειτουργίας του ARD, το στούντιο της Μόσχας λειτουργεί υπό τη διαχείριση του WDR.

Η δήλωση αναφέρει περαιτέρω: «Οι δύο δημόσιοι ραδιοτηλεοπτικοί φορείς θα συνεχίσουν να ενημερώνουν πλήρως το κοινό για το τι συμβαίνει στη Ρωσία και την Ουκρανία από τις άλλες χώρες, στις οποίες δραστηριοποιούνται».

Σύμφωνα με το ARD, δημοσιογράφοι του είναι διαπιστευμένοι στη Μόσχα από το 1956. Αυτή τη στιγμή, δύο ραδιοφωνικοί και τρεις τηλεοπτικοί ανταποκριτές εργάζονται στο στούντιο της ρωσικής πρωτεύουσας. Αρκετοί ανταποκριτές εργάζονται επίσης στο στούντιο του ZDF.

Στο μεταξύ, εκπρόσωπος του Deutschlandfunk δήλωσε στην ZEIT ONLINE: «Εξαιτίας του νόμου που ψηφίστηκε την Παρασκευή, το Deutschlandradio θα αναστείλει καταρχήν την μετάδοση ειδήσεων από το στούντιο της Μόσχας». Μαζί με το ARD και το ZDF, ο ραδιοφωνικός σταθμός είναι το τρίτο δημόσιο μέσο από τη Γερμανία που διατηρεί στούντιο εκεί. Από εδώ και στο εξής, ο ανταποκριτής της Ρωσίας θα μεταδίδει για τον πόλεμο στην Ουκρανία από ένα στούντιο στη Βαρσοβία, δήλωσε ο εκπρόσωπος.

Πολλά διεθνή ΜΜΕ είχαν δηλώσει προηγουμένως ότι θα σταματήσουν να εργάζονται στη χώρα εν όλω ή εν μέρει, συμπεριλαμβανομένου του αμερικανικού τ/σ CNN, του βρετανικού BBC, του καναδικού τ/σ CBC και του αμερικανικού πρακτορείου ειδήσεων Bloomberg.

Ο Ρώσος Πρόεδρος Wladimir Putin υπέγραψε το βράδυ της Παρασκευής αρκετούς νόμους που περιορίζουν περαιτέρω την ελευθερία της έκφρασης στη Ρωσία. Με έως και 15 χρόνια φυλάκιση απειλούνται όσοι διαδίδουν υποτιθέμενες «ψευδείς πληροφορίες» σχετικά με τις ρωσικές Ένοπλες Δυνάμεις. Με ποινές απειλούνται και όσοι «δυσφημούν» δημοσίως το Στρατό. Το ρωσικό Κοινοβούλιο ενέκρινε τις σχετικές τροποποιήσεις του νόμου.

Πηγή: DIE ZEIT

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.