Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

Γερμανία: Αυξάνεται ο αριθμός των προσφύγων πολέμου

ARD: «Μέχρι στιγμής, περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν καταφύγει στη Γερμανία από την Ουκρανία. Υπάρχουν ακόμη αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με την κατανομή και την περίθαλψή τους. Συνεχίζεται η παροχή βοήθειας στην εμπόλεμη ζώνη -ιδίως τροφίμων»

Περισσότεροι από 200.000 πρόσφυγες πολέμου έχουν φτάσει στη Γερμανία από την έναρξη της ρωσικής επίθεσης στην Ουκρανία. Σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Αστυνομία, μέχρι στιγμής έχουν καταγραφεί 207.742 άτομα. Δεδομένου ότι δεν πραγματοποιούνται σταθεροί έλεγχοι στα εσωτερικά σύνορα και οι Ουκρανοί μπορούν να εισέλθουν χωρίς ταξιδιωτική θεώρηση, ο πραγματικός αριθμός τους είναι πιθανό να είναι πολύ μεγαλύτερος.

Επίσης, δεν έχει καταγραφεί το πόσοι από τους πρόσφυγες ενδεχομένως να ταξιδέψουν από τη Γερμανία σε φίλους ή συγγενείς τους σε άλλες χώρες.

Ο Πρόεδρος του Γερμανικού Συμβουλίου των Πόλεων, Markus Lewe, πιέζει για τη διεύρυνση των κοινωνικών παροχών για τους πρόσφυγες από την Ουκρανία. «Ζητούμε για τους ανθρώπους πρόσβαση στο σύστημα Κοινωνικής Ασφάλισης του Βιβλίου ΙΙ του Κώδικα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, το οποίο ισχύει για τους ανέργους», δήλωσε ο Lewe στις ε/φ του Ομίλου ΜΜΕ Funke.

Στο μέλλον, οι πρόσφυγες θα πρέπει επίσης να ενταχθούν στο σύστημα ιατροφαρμακευτικής περίθαλψης, καθώς αυτή τη στιγμή έχουν μόνο μία υποτυπώδη προστασία σε θέματα Υγείας. «Αυτό συμβαίνει επειδή λαμβάνουν βοήθεια βάσει του νόμου για τις παροχές προς τους αιτούντες Άσυλο», δήλωσε ο πολιτικός του CDU. Τα κρατίδια θα πρέπει να συνάψουν συμφωνίες-πλαίσιο με τις Ενώσεις των Ιατρών των Ασφαλιστικών Ταμείων το συντομότερο δυνατό, τόνισε ο Lewe.

Η Γερμανική Εταιρεία Νοσοκομείων (DKG) είχε ζητήσει προηγουμένως από την Ομοσπονδία και τα κρατίδια να διευκρινίσουν το πώς θα πρέπει να ρυθμιστεί η υποδοχή ασθενών και τραυματιών από την Ουκρανία. «Δεν είμαστε αυτή τη στιγμή στη θέση που θα έπρεπε να είμαστε για τη μεταφορά Ουκρανών ασθενών και θυμάτων πολέμου», δήλωσε την Παρασκευή στο Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας RND ο επικεφαλής της Εταιρείας Gerald Gaß.

Ο ίδιος επέκρινε την έλλειψη αποφάσεων από την Ομοσπονδία και τις τοπικές κυβερνήσεις. Ο Gaß εξήγησε ότι εξακολουθούν να υπάρχουν αναπάντητα ερωτήματα, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου με τον οποίο οι κλινικές θα είναι σε θέση να περιθάλψουν Ουκρανούς ασθενείς χωρίς μεγάλη γραφειοκρατία, αλλά με ασφάλεια Δικαίου.

Η κατανομή των προσφύγων συνεχίζει να προκαλεί συζητήσεις. Ο Lewe ζήτησε και πάλι βελτιώσεις στην κατανομή των προσφύγων. Οι Δήμοι παραμένουν διατεθειμένοι να υποδεχθούν τους ανθρώπους που αναζητούν καταφύγιο από αυτόν τον τρομερό πόλεμο. «Ωστόσο, η κατανομή στους Δήμους και τις περιφέρειες θα πρέπει να βελτιωθεί», είπε ο Lewe. «Επιπλέον, θα πρέπει να επιτευχθεί μία έξυπνη κατανομή τους σε επίπεδο ΕΕ».

Μια νέα διαμάχη κατά τα φαινόμενα εξελίσσεται στην ΕΕ. Σύμφωνα με δημοσίευμα του DER SPIEGEL, τα κράτη-μέλη διαφωνούν για την κατανομή των προσφύγων. Μια εμπιστευτική έκθεση της γερμανικής αντιπροσωπείας της ΕΕ αναφέρει ότι η Ουγγαρία αντιτάχθηκε σε πρόταση της Ιταλίας, της Ελλάδας και του Λουξεμβούργου στο πλαίσιο έκτακτης συνάντησης στις Βρυξέλλες την περασμένη εβδομάδα. Οι τρεις χώρες είχαν ζητήσει να καταβληθούν από κοινού προσπάθειες «για τη βιώσιμη στέγαση εκατοντάδων χιλιάδων προσφύγων».

Η Ελλάδα έχει επίσης βάλει στο παιχνίδι την «υποχρεωτική αλληλεγγύη», καθώς αργά ή γρήγορα η επανεγκατάσταση των προσφύγων θα είναι απαραίτητη. Οι εκπρόσωποι της Ουγγαρίας απέρριψαν αμέσως την πρόταση ως αμφιλεγόμενη και «αντιπαραγωγική».

Σύμφωνα με τον ΟΗΕ, περισσότεροι από 3,1 εκ. άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την εισβολή της Ρωσίας στη χώρα στα τέλη Φεβρουαρίου. Περίπου 2 εκ. άνθρωποι έχουν μέχρι στιγμής φτάσει μόνο στην Πολωνία.

Εκτός από τη φροντίδα των προσφύγων, συνεχίζεται και η παράδοση βοήθειας για τους ανθρώπους που βρίσκονται ακόμη στην Ουκρανία. Σύμφωνα με τον ομοσπονδιακό Υπουργό Γεωργίας Cem Özdemir (Πράσινοι), η γερμανική βιομηχανία τροφίμων έχει ήδη παραδώσει περισσότερους από 3.000 τόνους τροφίμων στην Ουκρανία. Στις αρχές Μαρτίου, το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων δημιούργησε ένα γραφείο συντονισμού για την επισιτιστική βοήθεια προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με τον Özdemir, ο συνολικός όγκος των υποσχόμενων παραδόσεων από τις γερμανικές εταιρείες τροφίμων, συμπεριλαμβανομένων των εμπορευμάτων που έχουν ήδη παραδοθεί, ανέρχεται σήμερα συνολικά σε 130 φορτηγά. Η γερμανική βοήθεια απεστάλη, μεταξύ άλλων, στο Χάρκοβο, το Κίεβο και τη Ζαπορίζια.

Ο Özdemir τόνισε: «Η αλληλεγγύη με την Ουκρανία και τον λαό της είναι ζήτημα ανθρωπιάς». Ο ίδιος ευχαρίστησε όλες τις εταιρείες στη Γερμανία που παρείχαν βοήθεια με ταχύτητα και χωρίς γραφειοκρατία. «Κάνουμε ό,τι μπορούμε για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους στις εμπόλεμες ζώνες», δήλωσε ο Υπουργός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.