Κυριακή 20 Μαρτίου 2022

FAZ:«Χιλιάδες νησιά προσελκύουν το ενδιαφέρον»

Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung (Sabine Hildebrandt-Woeckel): 

«Οι ελληνικές εξοχικές κατοικίες έχουν ζήτηση και οι τιμές ανεβαίνουν. Πέρα όμως από τις μεγάλης ζήτησης περιοχές, ονειρεμένα σπίτια εξακολουθούν να είναι προσιτά»

Περισσότερα από τρεις χιλιάδες νησιά και νησίδες ανήκουν στην Ελλάδα, πάνω από εκατό από αυτά κατοικούνται, όμως πολύ λίγα είναι γνωστά στη Γερμανία. Στο μυαλό των περισσότερων έρχονται η Ρόδος, η Κέρκυρα ή η Κως -και μερικά ακόμη. Η Κρήτη, φυσικά, με την έκταση των 8.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων είναι το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας, η Μύκονος και Σαντορίνη, τα σύμφωνα με τους ταξιδιωτικούς οδηγούς «εκπληκτικά όμορφα» νησιά με τα ασβεστωμένα κυβικά σπίτια τους αποτελούν και εδώ και χρόνια σημείο συνάντησης για διάσημους από όλο τον κόσμο.

Όποιος ενδιαφέρεται να αγοράσει μια εξοχική κατοικία εκεί θα πρέπει να ρίξει μια πιο προσεκτική ματιά στην ποικιλομορφία των νησιών -ειδικά όταν δεν είναι απλώς ζητούμενο το να φτάσει γρήγορα με το αεροπλάνο στον ηλιόλουστο τόπο διακοπών του, αλλά το να ζήσει την ηρεμία και την απομόνωση. Και ειδικά όταν υπάρχουν σκέψεις να μεταφέρει το γραφείο του στο σπίτι στη θάλασσα για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Κατά βάση δεν είναι εύκολο αυτή τη στιγμή να βρει κανείς αυτό που ψάχνει στην αγορά δεύτερης κατοικίας στην Ελλάδα. Ο Christian Seyrer, Διευθύνων Σύμβουλος της Global Immobilien Service (GIS), αναφέρει ότι οι συναλλαγές αναπτύσσονται ραγδαία εδώ και περίπου 3-4 χρόνια, «και αυτή η εξέλιξη επιταχύνθηκε ακόμα περισσότερο με την πανδημία». Η Ελλάδα είναι αυτή τη στιγμή η πιο ελκυστική αγορά ακινήτων στην περιοχή της Μεσογείου.

Δεν είναι μόνος που υποστηρίζει αυτή την άποψη. Σε διαδικασία σημαντικής επέκτασής της στην ελληνική αγορά βρίσκεται και η κτηματομεσιτική εταιρεία Engel & Völkers. Υπεύθυνος είναι ο Γεώργιος Πετράς. Το 2010, εν μέσω οικονομικής κρίσης, ο Ελληνο-γερμανός ξεκίνησε να δραστηριοποιείται στη Ρόδο και δεν έζησε μόνον καλές στιγμές. Ο Πετράς έχει πλέον φτάσει να συνεργάζεται με 300 συμβούλους ακινήτων στην Αθήνα σε 1.000 σε όλη τη χώρα, ενώ προγραμματίζονται υποκαταστήματα και στη Θεσσαλονίκη, την Πελοπόννησο και τις Κυκλάδες.

Και ο Πετράς βλέπει τη θετική εξέλιξη να υποστηρίζεται από την κρίση του κορωνοϊού, η οποία αρχικά προκάλεσε απότομη αύξηση του αριθμού των τουριστών. Επιπλέον, αυξήθηκε το ενδιαφέρον πολλών αυτοαπασχολούμενων να απολαύσουν την εργασία από το σπίτι κάτω από τον ήλιο του Νότου. Τον Ιούλιο και τον Αύγουστο του 2021, σύμφωνα με στατιστικά στοιχεία, περισσότεροι άνθρωποι αναζήτησαν την χαλάρωση στην Ελλάδα απ’ ό,τι πριν από την πανδημία. Αυτό έχει τονώσει και το ενδιαφέρον των αγοραστών. Ο Πετράς αναφέρει ότι το ελληνικό παράρτημα ανήκει αυτή τη στιγμή σε εκείνα που δέχονται τις περισσότερες εκδηλώσεις ενδιαφέροντος σε ολόκληρο το δίκτυο της Engel & Völkers.

Δεν θέλουν όλοι οι ενδιαφερόμενοι να χρησιμοποιήσουν το παραθεριστικό ακίνητο αποκλειστικά για δική τους χρήση. Η Ελλάδα προσελκύει ολοένα και περισσότερο την προσοχή των επενδυτών. Περίπου το 45% των αγοραστών βλέπει το ακίνητό του και ως πιθανή πηγή εισοδήματος, εκτιμά ο Πετράς. Σε ορισμένα μέρη, η ζήτηση υπερβαίνει ήδη την προσφορά –τουλάχιστον για τα ακίνητα που πληρούν τα γερμανικά πρότυπα.

Το αυξημένο ενδιαφέρον έχει εδώ και καιρό αντίκτυπο στις τιμές. Στις κορυφαίες τοποθεσίες της Μυκόνου, οι ενδιαφερόμενοι θα πρέπει να πληρώσουν περισσότερα από 15.000 Ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο. Ωστόσο, οι κτηματομεσίτες υποστηρίζουν ότι υπάρχουν ακόμα πολλές όμορφες και κυρίως πολύ φθηνότερες επιλογές στη μεγάλη ελληνική αγορά ακινήτων. Ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, οι τιμές των παραθεριστικών ακινήτων διακοπών εξακολουθούν να είναι πολύ πιο προσιτές απ’ ό,τι σε άλλες δημοφιλείς περιοχές της Μεσογείου, ειδικά στα νησιά.

Οι Κυκλάδες στο Αιγαίο, οι οποίες περιλαμβάνουν και τη Μύκονο και τη Σαντορίνη, αποτελούνται συνολικά από 39 νησιά, εκ των οποίων τα 24 είναι κατοικημένα. Η Αμοργός, η Νάξος, η Πάρος ή η Τήνος, για παράδειγμα, μπορούν επίσης να προσφέρουν παραδεισένιες παραλίες και αρχαιολογικά αξιοθέατα. Αν αφιερώσει κανείς χρόνο και ψάξει εκεί, θα βρει ένα μικρό σπίτι με 100 τετραγωνικά μέτρα και ένα μικρό οικόπεδο σε τιμές από 200.000 έως 250.000 Ευρώ -και θα είναι σε θέση να μετακομίσει αμέσως στο καινούργιο του σπίτι, όπως λένε οι γνώστες της αγοράς.

Σε σχέση με τις Κυκλάδες ο Ιωάννης Καρακατσάνης, ένας Έλληνας που ζει στο Μόναχο, μιλά με ενθουσιασμό για ένα συγκεκριμένο νησί: Τη Σύρο. Μαζί του συμφωνούν και οι γνώστες των νησιών. Η Ερμούπολη είναι η πρωτεύουσα και το διοικητικό κέντρο των Κυκλάδων. Εκεί οι άνθρωποι δεν ζουν από τον τουρισμό, αλλά από τη ναυπηγική και τη γεωργία. Δεν υπάρχει διεθνές αεροδρόμιο, αλλά η υποδομή μιας μικρής πόλης, «επομένως ό,τι κάνει τη ζωή στην πόλη ευχάριστη», και πέραν αυτών ήσυχοι όρμοι και παραλίες. Καθώς η Ερμούπολη ήταν κάποτε το σημαντικότερο λιμάνι της Ελλάδας, υπάρχουν ακόμα και σήμερα ακτοπλοϊκές συνδέσεις με όλα τα άλλα νησιά των Κυκλάδων.

Παρ’ όλα αυτά, μπορεί κανείς να χαρακτηρίσει κανείς τη Σύρο καθώς και κάποια άλλα από τα λιγότερο γνωστά ελληνικά νησιά ως την επιλογή όσων είναι γνώστες της Ελλάδας. Όποιος αγοράζει στα νησιά αυτά είναι είτε κάτοικος είτε μακροχρόνιος λάτρης της Ελλάδας. Συχνά είναι εκείνοι που πριν από δεκαετίες ταξίδευαν με το σακίδιο στην πλάτη από νησί σε νησί και κοιμόντουσαν στις παραλίες. «Τώρα ανακαλύπτουν και πάλι μια παλιά τους αγάπη», όπως λέει ο Πετράς, και αγοράζουν μια ιδιωτική θέα στον έναστρο ουρανό στη χώρα των νεανικών τους ονείρων.

Ο Claus Lehner είναι ένας από αυτούς. Ο επιχειρηματίας επισκέφτηκε για πρώτη φορά την Ελλάδα με τους προσκόπους στα τέλη της δεκαετίας του 1970 –και στη συνέχεια ταξίδεψε στην Ελλάδα πολλές φορές. Πριν αγοράσει το σπίτι των ονείρων του το 2018, είχε ψάξει σε πολλά άλλα μέρη του κόσμου. Όμως ούτε οι ονειρεμένοι ευρωπαϊκοί προορισμοί ούτε οι ομορφιές του Καναδά ή της Χαβάης τον γοήτευσαν τόσο, όσο ο νησιωτικός κόσμος στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Το νησί που επέλεξε ο Lehner ονομάζεται Θάσος, ένα νησί που είναι επίσης ελάχιστα γνωστό στη Γερμανία και βρίσκεται στο Αιγαίο, αλλά πολύ πιο βόρεια. Για την ακρίβεια, είναι το βορειότερο κατοικημένο νησί της χώρας, το οποίο συχνά αναφέρεται ως το «σμαράγδι του Αιγαίου» λόγω του σχεδόν στρογγυλού σχήματος και της πυκνής βλάστησής του.

Στις παραθαλάσσιες πόλεις, οι αγοραστές μπορούν να αποκτήσουν έναντι 350.000 Ευρώ  βίλες 150 τετραγωνικών μέτρων -συμπεριλαμβανομένης μιας πισίνας και έκτασης με ελιές, πορτοκαλιές και λεμονιές. Στη Μαγιόρκα, το ίδιο ποσό αρκεί για ένα διαμέρισμα δύο έως τριών δωματίων. Στη Θάσο η τιμή αυτή αντιστοιχεί στα πιο ακριβά ακίνητα. Η Εύα Κιορπελίδου γνωρίζει ότι αν ψάξει κανείς πιο μακριά στο νησί, για παράδειγμα στα ορεινά χωριά της Ποταμιάς ή του Θεολόγου, μπορεί εύκολα να βρει σπίτια που χρειάζονται ανακαίνιση με τιμή μόλις 50.000 Ευρώ. Η δικηγόρος που εργάζεται στην Ελλάδα και το Μόναχο υποστηρίζει Γερμανούς αγοραστές στην απόκτηση και μεταβίβαση ακινήτων εδώ περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Lehner συμβουλεύει όλους τους υποψήφιους αγοραστές να αναζητήσουν την κατάλληλη υποστήριξη. Διότι ένας από τους λόγους, για τους οποίους ο επιχεισηματίας αποφάσισε να αποκτήσει δεύτερη κατοικία στην Ελλάδα μόλις πριν από τρία χρόνια, παρά τη βαθιά σύνδεσή του με τη χώρα, ήταν ότι οι αγορές εκεί συνοδεύονταν επί δεκαετίες από νομικά και πολεοδομικά εμπόδια. Προβλήματα που έχουν λυθεί σε μεγάλο βαθμό σήμερα, όπως τονίζει, αλλά δεν πρέπει να υποτιμώνται.

Κτηματολόγιο υπάρχει πλέον σχεδόν σε όλες τις περιοχές της χώρας, συχνά και ηλεκτρονικό, ενώ η συντριπτική πλειονότητα των παράνομων κτισμάτων έχει νομιμοποιηθεί. Παρ’ όλα αυτά, ο Seyrer και η Κιορπελίδου προειδοποιούν ότι η καλή έρευνα αγοράς και η σωστή προετοιμασία από ειδικούς αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις.

Σε κάθε περίπτωση, ο Lehner δεν έχει μετανιώσει ούτε για μία στιγμή για την αγορά του. Όπως και στην περίπτωση της Σύρου, δεν μπορεί να φτάσει κανείς στη Θάσο με αεροπλάνο. Αυτό δεν τον ενοχλεί, γιατί το ταξίδι του διαρκεί συνολικά πέντε ώρες, όπως λέει ο ίδιος. Από το Μόναχο φτάνει στο αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος κοντά στην Καβάλα και μετά παίρνει ταξί για το λιμάνι της Κεραμωτής, δέκα χιλιόμετρα μακριά.

Μετά από μισή ώρα με το πλοίο φτάνει στον προορισμό του και όλη η φασαρία εξαφανίζεται. «Πουθενά αλλού δεν ηρεμώ τόσο γρήγορα όσο εκεί». Στο μεταξύ, το ότι ο Lehner κατέληξε στη Θάσο ήταν καθαρή σύμπτωση: Οι γονείς ενός φίλου είχαν σπίτι στο νησί. Σε τελική ανάλυση, τονίζει ο λάτρης της Ελλάδας, η ποικιλία του νησιωτικού κόσμου της χώρας είναι τόσο μεγάλη, «ώστε υπάρχει κάτι για όλους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.