Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Γαλλία: Στις κάλπες από το πρωί οι Γάλλοι

Επιπλέον σημασία αποκτούν οι εκλογές στην Γαλλία λόγω του πολέμου στην Ουκρανία καθώς τα αποτέλεσμα θα μπορούσε να επηρεάσει την μέχρι σήμερα ενιαία στάση της Ευρώπης.

Συνολικά δώδεκα υποψήφιοι διεκδικούν να πάρουν θέσηστο δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν εμφανίζεται ως το μεγάλο φαβορί για να σπάσει την περίπου 20χρονη παράδοση και να καταφέρει να επανεκλεγεί, κάτι που δεν είχε συμβεί ούτε με τον Νικολά Σαρκοζί, ούτε με τον Φρανσουά Ολάντ. Ο τελευταίος πρόεδρος που κατάφερε να επανεκλεγεί ήταν ο Ζακ Σιράκ το 2002.

Τι δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Σύμφωνα με τον μέσο όρο των δημοσκοπήσεων της τελευταίας εβδομάδας ο Εμανουέλ Μακρόν αναμένεται να συγκεντρώσει, στον πρώτο γύρο των εκλογών, ποσοστό περίπου 26%, η Μαρίν Λε Πεν 22,6% και ο υποψήφιος της Αριστεράς Ζαν Λικ Μελανσόν ποσοστό 16,4%. Οι υπόλοιποι υποψήφιοι συγκεντρώνουν ποσοστά κάτω του 10% 

Έχοντας χάσει στις δυο τελευταίες προεδρικές εκλογές 2017 (έχασε με 66% - 34% έναντι του Μακρόν) η Λεπέν προσπαθεί αυτή τηφορά να αποφύγει την εικόνα ακραίας και επικίνδυνης επιλογής. 

Στην προεκλογική περίοδο έχει εστιάσει την καμπάνιά της στο κόστος ζωής.  

Η Λε Πεν δεν θέλει πια έξοδο από την Ευρωπαική Ένωση. Προτμάει να αλλάξει τα πράγματα από μέσα. Και υπόσχεται από την άλλη απόσυρση από το στρατιωτικό σκέλος του ΝΑΤΟ

Θα αποκτήσει ο Πούτιν μετά τον Όρμπαν και άλλο σύμμαχο στην Ευρώπη; 

ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.