Κυριακή 10 Απριλίου 2022

Selenskyj: ‘Η Γερμανία παραμένει ψυχρή απέναντί μας’»

DIE WELT: «Ο Ουκρανός ηγέτης σε συνέντευξή του ασκεί κριτική στη διστακτικότητα της Γερμανίας να προμηθεύσει όπλα. Το Κίεβο έχει στη διάθεσή του προσφορά δισεκατομμυρίων της αμυντικής βιομηχανίας για 100 οβιδοβόλα»

Το πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της εφημερίδας, που υπογράφουν οι Robin Alexander, Klaus Geiger, Thorsten Jungholt και Gerhard Hegmann αναφέρει ότι, σύμφωνα με πληροφορίες της ε/φ από πηγές της ουκρανικής κυβέρνησης, η γερμανική αμυντική βιομηχανία πρόσφερε στο Κίεβο 100 οβιδοβόλα, και συγκεκριμένα η προσφορά της εταιρείας Knaus-Maffei Wegmann διαβιβάστηκε από την ουκρανική κυβέρνηση στο ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομίας χθες το πρωί. Πρόκειται για οβιδοβόλα τύπου PzH 2000 συνολικού ύψους 1,7 δις. ευρώ και προβλέπεται μια διαδικασία κατά την οποία η Bundeswehr θα διαθέσει αρχικά 100 οβιδοβόλα στην Ουκρανία και κατόπιν η γερμανική βιομηχανία θα καλύψει τα υπάρχοντα κενά. Τα πρώτα νέα οβιδοβόλα θα μπορούσαν να παραδοθούν στο Κίεβο 30 μήνες μετά τη σύναψη συμφωνίας, δηλαδή το νωρίτερο το δεύτερο εξάμηνο του 2024, ενώ η προμήθεια θα μπορούσε να ολοκληρωθεί το 2027. 

Στο μεταξύ, σε συνέντευξή του προς τη Welt am Sonntag ο Πρόεδρος της Ουκρανίας, Wolodymyr Selenskyj, άσκησε κριτική στη Γερμανία για τη στάση της, λέγοντας ότι αρχικά δεν είχε υποστηρίξει τη χώρα του με προμήθειες όπλων και είχε δηλώσει ανοιχτά ότι η Ουκρανία δεν μπορεί να γίνει μέλος του ΝΑΤΟ και της Ε.Ε. Η Γερμανία εξακολουθεί να μην παίζει ηγετικό ρόλο στην Ευρώπη, διότι παραμένει διστακτική και ψυχρή απέναντί μας, σημείωσε ο Ουκρανός Πρόεδρος, αν και τόνισε ότι πλέον υπάρχει κινητικότητα.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ομοσπονδιακή κυβέρνηση γνωρίζει ήδη από την αρχή του πολέμου ότι οι γερμανικές εταιρείες εξοπλισμών είναι σε θέση να διαθέσουν περισσότερα άρματα μάχης για την Ουκρανία από ό,τι έχει γίνει έως σήμερα γνωστό. Πρόκειται για τεθωρακισμένα που βρίσκονται είτε αποθηκευμένα εντός Γερμανίας είτε πρόκειται για άρματα που βρίσκονται στο εξωτερικό και στα οποία η γερμανική βιομηχανία έχει πρόσβαση. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.