Δευτέρα 23 Μαΐου 2022

Στοκχόλμη: Εκδήλωση μνήμης για γενοκτονία Ποντιακού Ελληνισμού

Στοκχόλμη: Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Σάββατο η εκδήλωση Μνήμης για τη Γενοκτονία των Ποντίων στο κέντρο της Στοκχόλμης, που διοργάνωσε η Ομοσπονδία Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας σε συνεργασία με τον Ποντιακό σύλλογο «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης.
Στην κατάμεστη από πλήθος κόσμου αίθουσα μετά από σύντομη ομιλία μου – καλωσόρισμα – που απηύθυνα στους παρευρισκομένους ως Προέδρος της Ομοσπονδίας και του χαιρετισμού που απηύθυνε ο Πρέσβης της Ελληνικής Δημοκρατίας στην Σουηδία κ. Ανδρέας Φρυγανάς, οι εξαίρετοι ομιλητές της εκδήλωσης αναφέρθηκαν στο ιστορικό της γενοκτονίας και ανέλυσαν την, βάσει οργανωμένου σχεδίου, εξόντωση των Ελλήνων του Πόντου (Εκτοπίσεις – Τάγματα Εργασίας – Λεηλασίες – Διώξεις – Εμπρησμοί – Απαγχονισμοί – Φρικαλεότητες).

Συγκίνηση και έντονα συναισθήματα κατέκλυσαν την αίθουσα στην αφήγηση της «Σφαγής των νηπίων της Σάντας» με ποντιακά μοιρολόγια να θρηνούν σπαρακτικά ερμηνευμένα από την αφηγήτρια Ελένη Λαζαρίδου και επενδυμένα μουσικά από την ποντιακή ορχήστρα.

Ένα μεγάλο ευχαριστώ από την πλευρά μου σε όλες και όλους που συνέβαλαν στην επιτυχία της εκδήλωσης και ιδιαίτερα στα Δ.Σ. της Ομοσπονδίας και του Ποντιακού Συλλόγου «Εύξεινος Πόντος» Στοκχόλμης.

Ο Ελληνισμός της Σουηδίας δεν ξεχνά!

Μωυσής Νικολαΐδης
Πρόεδρος
Ομοσπονδίας Ελληνικών Συλλόγων και Κοινοτήτων Σουηδίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.