Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Tagesspiegel: «Aναχώρηση και προσβολή»

«Ο αρχηγός της αντιπολίτευσης, Friedrich Merz, προτίθεται να ταξιδέψει τη Δευτέρα στην Ουκρανία. Ποια είναι η πολιτική σκοπιμότητα και τι σημαίνει αυτό για τον Καγκελάριο Olaf Scholz;»


Το ρεπορτάζ του Georg Ismar αναφέρεται στα σχέδια του αρχηγού της αντιπολιτευόμενης Χριστιανοδημοκρατικής Ένωσης (CDU), Friedrich Merz, να μεταβεί σήμερα στην Ουκρανία, ως ένδειξη αλληλεγγύης, όπως επιβεβαίωσε στην εφημερίδα το επιτελείο του κ. Merz, χωρίς όμως να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες, για λόγους ασφαλείας. Ο δημοσιογράφος σχολιάζει ότι το να μεταβεί πρώτος ο κ. Merz στην Ουκρανία, πριν από τον Καγκελάριο, θα συνιστούσε προσβολή για τον Olaf Scholz, ενώ επισημαίνει ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί από το CDU στις επερχόμενες τοπικές εκλογές στα κρατίδια Schleswig-Holstein και Nordrhein-Westfalen, όπου το CDU προβάλλει έντονα ενόψει εκλογών το θέμα της διστακτικής πολιτικής του Καγκελαρίου Scholz ως προς την Ουκρανία.

Σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας, η ομοσπονδιακή Υπηρεσία για την Καταπολέμηση του Εγκλήματος (BKA), απέτρεψε τον Friedrich Merz από το να πραγματοποιήσει αυτό το ταξίδι και του ζήτησε να το αναβάλει, καθώς ένα τόσο επικίνδυνο εγχείρημα χρειάζεται μεγαλύτερη προετοιμασία. Ο Merz ενημέρωσε τις υπηρεσίες ασφαλείας μόλις την Παρασκευή για την πρόθεσή του να μεταβεί στην Ουκρανία, ενώ αρνήθηκε να του παρασχεθεί προσωπική ασφάλεια. Το ομοσπονδιακό Υπουργείο Εσωτερικών δεν απάντησε σε σχετικό ερώτημα.

Θα πρόκειται για το ταξίδι του πλέον υψηλόβαθμου Γερμανού αξιωματούχου μετά το πρόσφατο ταξίδι των επικεφαλής των Επιτροπών Άμυνας, Marie-Agnes Strack-Zimmermann, Ευρωπαϊκών Υποθέσεων, Anton Hofreiter, και Εξωτερικών Υποθέσεων, Michael Roth, στην Ουκρανία. Ο αρχηγός του CDU έχει ενημερώσει, όπως αναφέρεται, τον Καγκελάριο Scholz και μάλιστα του προσφέρθηκε και συμβουλευτική υποστήριξη, την οποία όμως αρνήθηκε. Ο Georg Ismar σχολιάζει ότι το ταξίδι του F. Merz εκλαμβάνεται από την κυβέρνηση συνασπισμού ως παράλληλη εξωτερική πολιτική, την οποία το Κρεμλίνο πιθανόν να παρακολουθεί στενά. Σύμφωνα με τον διευθυντή του γραφείου του, Jacob Schrot, ο επικεφαλής του CDU θέλει να επιδείξει αλληλεγγύη στην Ουκρανία και να μεταφέρει πίσω στη Γερμανία τα αιτήματα των Ουκρανών συνομιλητών του. Δεν πρόκειται, κατά τον ίδιο, για ένα ζήτημα κυβέρνησης εναντίον αντιπολίτευσης, αλλά για κοινή ευθύνη της αντιπολίτευσης και της κυβέρνησης.

Σε κάθε περίπτωση, μια επίσκεψη του Friedrich Merz στην Ουκρανία θα δημιουργούσε παράξενη εντύπωση για τον Καγκελάριο Scholz, καθώς θα ενίσχυε την εικόνα του ως διστακτικού, την ώρα που κύκλοι της συγκυβέρνησης παραδέχονται ότι επικοινωνιακά δεν είναι επιτυχημένη η εικόνα του Olaf Scholz, κάτι που εκμεταλλεύεται η αντιπολίτευση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.