Τρίτη 3 Μαΐου 2022

Tageschau: «Ο απολογισμός του χρέους της Ελλάδας»

Tageschau: «Κρατικός προϋπολογισμός και μεταρρυθμίσεις: Ο απολογισμός του χρέους της Ελλάδας»

«Πριν από 12 χρόνια οι Υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης έθεσαν σε εφαρμογή το πρώτο πακέτο δανειοδότησης της Ελλάδας. Σήμερα η χώρα δεν αποτελεί πλέον μια περίπτωση κρατικής χρεοκοπίας, αλλά τα πηγαίνει πραγματικά καλύτερα;»


Το ρεπορτάζ του Wolfgang Landmesser, που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφέρεται στο ιστορικό της ελληνικής κρίσης χρέους και στα τρία συνολικά προγράμματα διάσωσης της ελληνικής οικονομίας. Δώδεκα χρόνια μετά η Ελλάδα έχει ξεπεράσει την κρίση χρέους, ωστόσο όπως παρατηρεί ο καθηγητής οικονομικών επιστημών στο Πολυτεχνείο του Μιλάνου, Μάνος Ματσαγγάνης, βλέποντας τα στοιχεία για το χρέος, δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι η Ελλάδα έχει λύσει το πρόβλημα. Το δημόσιο χρέος ανέρχεται στο 206% του ΑΕΠ και είναι το υψηλότερο στην Ε.Ε., όταν μάλιστα κατά την έναρξη της κρίσης το 2010, το χρέος κυμαινόταν στο 130% του ΑΕΠ.

Πάντως υπό την πίεση των πιστωτών, η Ελλάδα μείωσε σημαντικά το δημοσιονομικό έλλειμμα, ενώ στα τέλη Μαρτίου, όπως επισημαίνεται, αποπλήρωσε το δάνειο προς το ΔΝΤ και έτσι το υπόλοιπο χρέος πλέον είναι κυρίως προς την ΕΚΤ και τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας.

Το δημοσίευμα τονίζει ότι τα πακέτα διάσωσης που επέβαλαν οι πιστωτές στην Ελλάδα ήταν πολύ επιζήμια, καθώς οι δημόσιες επενδύσεις συρρικνώθηκαν πάνω από 50%, με τον κ. Ματσαγγάνη να σχολιάζει ότι «το να περιορίσεις τόσο πολύ τις δημόσιες δαπάνες αποτελεί υποθήκη για τις επόμενες γενιές». Δεν είναι παράξενο ότι πολλοί νέοι εγκαταλείπουν τη χώρα, μια και αλλού υπάρχουν περισσότερες ευκαιρίες, σημειώνει ο δημοσιογράφος, που προσθέτει στη συνέχεια ότι ακόμα και ο αρχηγός του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, που το προεκλογικό του σύνθημα το 2015 ήταν ότι θα απαλλάξει τη χώρα από τη λιτότητα που επέβαλαν οι πιστωτές, μισό χρόνο αργότερα υπέγραψε συμφωνία για νέο πακέτο διάσωσης που υποχρέωνε τη χώρα σε περαιτέρω λιτότητα. Σύμφωνα με τον κ. Ματσαγγάνη, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δεν υλοποίησε μεταρρυθμίσεις, «δεν υπήρχαν μεταρρυθμιστές στην κυβέρνηση Τσίπρα, οι Υπουργοί του απλά δεν πίστευαν στις μεταρρυθμίσεις».

Σε ό,τι αφορά την κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη, ο οποίος κατά την εκλογή του το 2019 υποσχέθηκε να τα κάνει όλα διαφορετικά, μέχρι τώρα ο απολογισμός είναι ανάμεικτος, σχολιάζει το δημοσίευμα. Εξαιτίας της πανδημίας και με τα προγράμματα δισεκατομμυρίων που χρειάστηκαν, μεταξύ άλλων για τη στήριξη της βαρυσήμαντης τουριστικής βιομηχανίας, το χρέος αυξήθηκε περαιτέρω. Ωστόσο, με το Ταμείο Ανάκαμψης της Ε.Ε., το επονομαζόμενο "Next Generation EU", η Ελλάδα μπορεί να βοηθηθεί να ενισχύσει την ανάπτυξή της και να αφήσει πίσω της την κρίση χρέους, κάτι που ελπίζει και ο καθηγητής Ματσαγγάνης: είναι πιθανό, όπως παρατηρεί, να εξανεμιστούν αυτά τα κονδύλια, ωστόσο είναι αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα δράσει καλύτερα από ό,τι στο παρελθόν.




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.