Πέμπτη 23 Ιουνίου 2022

Γερμανία: «Σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο»

Der Tagesspiegel: «Ο Habeck ανακοινώνει το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης για το φυσικό αέριο»

«Εξαιτίας της μειωμένης προμήθειας από τη Ρωσία ο Υπουργός Οικονομίας ενεργοποιεί τον μηχανισμό έκτακτης ανάγκης. Για την ώρα αποκλείει μεγάλες αυξήσεις τιμών για τους καταναλωτές»

Ο ομοσπονδιακός Υπουργός Οικονομίας και Κλιματικής Προστασίας, Robert Habeck, ενεργοποίησε σήμερα το επίπεδο συναγερμού στο σχέδιο έκτακτης ανάγκης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για το φυσικό αέριο. «Στη Γερμανία έχουμε διαταραχή στην παροχή φυσικού αερίου», δήλωσε ο Υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης τύπου, διευκρινίζοντας ότι για αυτόν τον λόγο και μετά από διαβουλεύσεις εντός της ομοσπονδιακής κυβέρνησης, ενεργοποίησε το δεύτερο εκ των τριών συνολικά βαθμίδων του σχεδίου έκτακτης ανάγκης για τη διαχείριση της έλλειψης αερίου. «Από δω και στο εξής το φυσικό αέριο είναι ένα αγαθό σε έλλειψη στη Γερμανία», δήλωσε ο κ. Habeck, ο οποίος πρόσθεσε ότι να μεν οι αποθήκες αερίου έχουν αποθέματα άνω του μέσου όρου και η παροχή αερίου αυτή τη στιγμή είναι ακόμη σταθερή, ωστόσο η τρέχουσα κατάσταση δεν πρέπει να μας οδηγήσει σε μια ψευδαίσθηση ασφάλειας, καθώς από τότε που μειώθηκαν οι ροές ρωσικού αερίου μέσω του Nord Stream 1, η κατάσταση είναι ακόμη πιο τεταμένη για να περάσουμε και τον χειμώνα.

Ο Υπουργός επανέλαβε τη θέση του ότι το φυσικό αέριο χρησιμοποιείται ως όπλο από τη Ρωσία, ενώ το δημοσίευμα υπενθυμίζει ότι το σχέδιο έκτακτης ανάγκης της γερμανικής κυβέρνησης υιοθετήθηκε μετά την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία και στις 30 Μαρτίου ο αρμόδιος Υπουργός Οικονομίας είχε ενεργοποιήσει το πρώτο επίπεδο συναγερμού. Το δεύτερο στάδιο προβλέπεται όταν υπάρχει μια διαταραχή στην παροχή αερίου ή σημειώνεται ασυνήθιστα υψηλή ζήτηση, ωστόσο η αγορά είναι ακόμη σε θέση να ανταπεξέλθει. Προβλέπεται, παρόλα αυτά, ενισχυμένη επίβλεψη της αγοράς φυσικού αερίου από το κράτος. Μόνο στο τρίτο και τελευταίο επίπεδο συναγερμού, τη «βαθμίδα έκτακτης ανάγκης», προβλέπεται ενεργός παρέμβαση από το κράτος στην αγορά αερίου, οπότε και η ομοσπονδιακή Υπηρεσία Δικτύων θα πρέπει να λάβει μέτρα, δίνοντας για παράδειγμα προτεραιότητα στην παροχή αερίου για τη θέρμανση των νοικοκυριών ή για την κάλυψη των αναγκών των νοσοκομείων και της πυροσβεστικής.

Σύμφωνα με το σχέδιο, οι προμηθευτές ενέργειας έχουν τη δυνατότητα να μετακυλήσουν την αύξηση του κόστους στους πελάτες τους, ωστόσο ο κ. Habeck τόνισε ότι δεν πρόκειται για «αυτοματισμό» και πρόσθεσε ότι οι τιμές του αερίου είναι ήδη πολύ υψηλές, αλλά θα πρέπει να προετοιμαστούμε για περαιτέρω αύξηση, κάτι που θα έχει αντίκτυπο τόσο στη βιομηχανική παραγωγή όσο και σε πολλούς καταναλωτές.

Τέλος, όπως επισημαίνει η εφημερίδα, η ενεργοποίηση του επιπέδου συναγερμού αποτελεί προϋπόθεση για την υλοποίηση των σχεδίων της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για μεγαλύτερη χρήση του άνθρακα στην παραγωγή ενέργειας, προκειμένου να εξοικονομηθεί φυσικό αέριο. Το σχετικό νομοσχέδιο αναμένεται να ψηφιστεί από το ομοσπονδιακό Συμβούλιο στις 8 Ιουλίου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.