Κυριακή 12 Ιουνίου 2022

BR: Γιατί η Ελλάδα ποντάρει στους Γερμανούς συνταξιούχους

 «Silver Economy: Γιατί η Ελλάδα ποντάρει στους Γερμανούς συνταξιούχους»

«Να γερνά κάποιος εκεί που άλλοι κάνουν διακοπές: Προκειμένου να πραγματοποιήσουν αυτό το όνειρο όσο το δυνατόν περισσότεροι Γερμανοί, η Ελλάδα βοηθά με φορολογικά κίνητρα. Ωστόσο υπάρχουν και κάποιες παγίδες για τους συνταξιούχους»


Το ρεπορτάζ της ανταποκρίτριας στην Αθήνα, Verena Schälter, αναφέρεται σε ζευγάρι Γερμανών από τη Σαξονία που αποφάσισαν να εγκατασταθούν ως συνταξιούχοι στην Ελλάδα, όπου, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, για τα επόμενα 15 χρόνια το εισόδημά τους θα φορολογείται με συντελεστή 7% -και αυτό αφορά τόσο τη σύνταξή τους όσο και όλα τα εισοδήματα που λαμβάνουν στο εξωτερικό, υπό την προϋπόθεση ότι θα έχουν μόνιμη κατοικία στην Ελλάδα -είτε ενοικιαζόμενη είτε εφόσον αγοράσουν ακίνητο.

Ιδιαιτέρως δημοφιλής προορισμός για τους Γερμανούς που αποφασίζουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, σημειώνεται στο ρεπορτάζ, που, σύμφωνα με τη μεσίτρια Claudia Marenbach-Φουντουλάκη, επιλέγεται όχι μόνο από τους συνταξιούχους, αλλά και από τους επονομαζόμενους «ψηφιακούς νομάδες». Η άνθιση που παρατηρείται στον κλάδο των ακινήτων οφείλεται στα νέα φορολογικά κίνητρα της κυβέρνησης. Η ίδια πάντως συμβουλεύει όσους επιλέγουν να μεταναστεύσουν στην Ελλάδα, να είναι καλά ενημερωμένοι για το κόστος και τις διαδικασίες και να ζητήσουν επαγγελματική υποστήριξη από δικηγόρο ή μεσίτη. 

Το ρεπορτάζ αναφέρεται σε δυσκολίες που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ενδιαφερόμενοι για την απόκτηση Αριθμού Φορολογικού Μητρώου, μια διαδικασία που διαρκεί τουλάχιστον ένα χρόνο, όπως διαπίστωσε το ζευγάρι Γερμανών από τη Σαξονία, που εγκαταστάθηκε στη Θεσσαλονίκη και που χρειάστηκε να συγκεντρώσει και να θεωρήσει όλα τα απαραίτητα έγγραφα από τη Γερμανία, τα οποία κατόπιν έπρεπε να επεξεργαστούν οι αρμόδιες ελληνικές Αρχές, προκειμένου να εγκρίνουν τις σχετικές φορολογικές ελαφρύνσεις. 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.