Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

Eurostat: Tο προσδόκιμο ζωής για άνδρες και γυναίκες στην Ελλάδα

Σύμφωνα με τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, το προσδόκιμο ζωής για τις γυναίκες στην Ε.Ε. ήταν, κατά μέσο όρο, 5,7 χρόνια μεγαλύτερο από αυτό των ανδρών το 2020 (83,2 έτη έναντι 77,5 ετών).

Οι χώρες στην κορυφή της λίστας

Μεταξύ των κρατών μελών της Ε.Ε., η Σουηδία κατέγραψε τον υψηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής κατά τη γέννηση το 2020 για τις γυναίκες (72,7 έτη), ακολουθούμενη από τη Μάλτα (70,7 έτη) και την Ιταλία (68,7 έτη). Οι υψηλότεροι αριθμοί για τους άνδρες καταγράφηκαν στις ίδιες χώρες: Σουηδία (72,8), Μάλτα (70,2) και Ιταλία (67,2).

Στον αντίποδα, η Λετονία είχε τον χαμηλότερο αριθμό ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες (54,3 έτη) όσο και για τους άνδρες (52,6 έτη). Οι ακραίες τιμές, σύμφωνα με τη Eurostat, μπορούν εν μέρει να εξηγηθούν από τον τρόπο με τον οποίο μετράται ο περιορισμός δραστηριότητας στη χώρα, που επηρεάζει τα αποτελέσματα σε κάποιο βαθμό.

Ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής ήταν υψηλότερος για τις γυναίκες παρά για τους άνδρες σε 20 κράτη μέλη της Ε.Ε, με τη διαφορά πάντως ανάμεσα στα φύλα να είναι σχετικά μικρή σε γενικές γραμμές. Σε επτά κράτη μέλη της Ε.Ε., το χάσμα ήταν πάνω από δύο χρόνια, με τις μεγαλύτερες διαφορές να καταγράφονται στη Βουλγαρία (+4,2 έτη), την Εσθονία (+4,1 έτη) και την Πολωνία (+4 έτη).

Από την άλλη πλευρά, ο αριθμός των ετών υγιούς ζωής για τις γυναίκες ήταν χαμηλότερος από ό,τι για τους άνδρες σε έξι κράτη μέλη της Ε.Ε. Οι μεγαλύτερες διαφορές παρατηρήθηκαν στην Ολλανδία (-2,8 έτη), την Πορτογαλία (-2,1 έτη) και τη Φινλανδία (-1,8 έτη). Στην Ισπανία, καταγράφηκε ο ίδιος αριθμός ετών υγιούς ζωής τόσο για τις γυναίκες όσο και για τους άνδρες.

Ελλάδα

Βάσει των στοιχείων που δημοσίευσε η υπηρεσία, η Ελλάδα βρίσκεται στην 6η θέση της σχετικής λίστας τόσο στις γυναίκες (μαζί με τη Γερμανία), όσο και στους άνδρες.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.