Τετάρτη 15 Ιουνίου 2022

«Το σχέδιο του Erdogan για τους ιμάμηδες στη Γερμανία»

«Η Άγκυρα αιφνιδιάζει την κυβέρνηση συνασπισμού με ένα δύσκολο εγχείρημα»

Το δημοσίευμα της εφημερίδας DIE WELT αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση προτίθεται να εκπαιδεύει στο εξής ιμάμηδες που θα υπηρετούν σε τζαμιά της Γερμανίας στο Τουρκο-Γερμανικό Πανεπιστήμιο (TDU) στην Κωνσταντινούπολη, σε σχολή που θα ιδρυθεί στο Πανεπιστήμιο και θα συγχρηματοδοτείται από τον γερμανικό προϋπολογισμό. Τα παραπάνω προβλέπονται σε διάταγμα για την ίδρυση θεολογικής σχολής στο TDU, που εξέδωσε ο Πρόεδρος Erdogan στις αρχές Ιουνίου. Σε σχετικό ερώτημα της Welt, το αρμόδιο ομοσπονδιακό Υπουργείο Παιδείας και Έρευνας αρνήθηκε ότι υπάρχει απόφαση για την ίδρυση της σχολής, καθώς εκπρόσωπος του Υπουργείου δήλωσε ότι η ίδρυση μιας νέας σχολής υπάγεται στην αρμοδιότητα των οργάνων του TDU και πρέπει να ληφθεί κοινή απόφαση από τη γερμανική και την τουρκική πλευρά. Σημείωσε, μάλιστα, ότι η αρμόδια επιτροπή του Πανεπιστημίου δεν έχει ασχοληθεί με το συγκεκριμένο ζήτημα.

Η εφημερίδα επισημαίνει ότι ήδη κατά την επίσκεψη του Καγκελαρίου Scholz στην Τουρκία τον περασμένο Μάρτιο ο Erdogan είχε κατονομάσει δύο διαπραγματευτές, προκειμένου να προωθήσουν το εν λόγω εγχείρημα, λέγοντας μάλιστα ότι και ο Καγκελάριος είχε συμφωνήσει να κάνει το ίδιο, κάτι που ο Olaf Scholz άφησε ασχολίαστο κατά τις κοινές δηλώσεις τους. Κυβερνητική πηγή που ερωτήθηκε σχετικά από την εφημερίδα, δεν πήρε θέση.

Ο δημοσιογράφος εξηγεί ότι ενώσεις όπως η Ditib, που έχει στην αρμοδιότητά της τα τουρκικά τζαμιά στη Γερμανία, και η οποία υπάγεται στο τουρκικό κράτος, αντιμετωπίζουν προβλήματα ως προς την κάλυψη των αναγκών σε ιμάμηδες. Περίπου το 90% των ιμάμηδων που εργάζονται στη Γερμανία, ορίζονται από το εξωτερικό, στην περίπτωση της Ditib από την τουρκική θρησκευτική Αρχή Diyanet. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση θέλει να αλλάξει αυτή την πρακτική, για αυτό και από το 2020 ζητά από τους ιμάμηδες να αποδείξουν ότι έχουν γνώσεις Γερμανικών, ενώ υποστηρίζει και τα θεολογικά εκπαιδευτικά προγράμματα εντός Γερμανίας, με την ελπίδα ότι θα αποτρέψει τα εθνικιστικά, μιλιταριστικά κηρύγματα, σκάνδαλα αντισημιτισμού και κατασκοπεία. Ωστόσο, η Τουρκία δεν προτίθεται να σταματήσει να ασκεί επιρροή στους πιστούς της διασποράς.

Τα σχέδια της Τουρκίας για τη θεολογική σχολή στο TDU χρονολογούνται από τον Οκτώβριο του 2021, όπως σημειώνεται μεταξύ άλλων, ενώ ο Volker Beck, από το Κέντρο Θρησκευτικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο του Bochum προειδοποιεί ότι τυχόν υλοποίηση ενός τέτοιου σχεδίου μπορεί να τορπιλίσει τις προσπάθειες της Γερμανίας να ιδρύσει μια δική της σχολή ισλαμικής θεολογίας. Τέλος, λόγος γίνεται για διάφορα σκάνδαλα που έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχετικά με το TDU στην Κωνσταντινούπολη, στο οποίο η Γερμανία μέχρι το 2020 είχε επενδύσει περίπου 20 εκατ. ευρώ χωρίς να αντιδρά σε αυτά τα περιστατικά- με τον πολιτικό αναλυτή Burak Copur από το Essen να επισημαίνει ότι το Πανεπιστήμιο έχει εξελιχθεί σε «ίδρυμα lobbying του καθεστώτος Erdogan»

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.