Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Giffey: "μαύρη ημέρα στην Ιστορία του Βερολίνου"

TAGESSPIEGEL: «Την επομένη ημέρα της φονικής πορείας αυτοκινήτου στην περιοχή Charlottenburg του Βερολίνου: Η Giffey μιλά για μια "μαύρη ημέρα στην Ιστορία του Βερολίνου"»

«Ένας 29χρονος οδηγεί το αυτοκίνητό του σε μια ομάδα πεζών κοντά στην πλατεία Breitscheidplatz του Βερολίνου. Μαθητές από την Έσση τραυματίστηκαν, δασκάλα που τους συνόδευε έχασε τη ζωή της»

                             
Την επομένη της φονικής πορείας αυτοκινήτου κοντά στην πλατεία Breitscheidplatz του Βερολίνου, το ακριβές παρασκήνιο είναι ακόμα ασαφές, ενώ κύκλοι Ασφαλείας θεωρούν πως ο οδηγός κατελήφθη από αμόκ. Για «πράξη υπό το κράτος του αμόκ» έκαναν λόγο και πολιτικοί. Στις 10.30 π.μ. τοπική ώρα της Τετάρτης, ο 29χρονος αρμενικής καταγωγής Γερμανός Gor H. οδήγησε το αυτοκίνητό του πάνω σε μια ομάδα ανθρώπων στην οδό Tauentzienstrasse και στη συνέχεια στο παράθυρο ενός αρωματοπωλείου. Μια γυναίκα έχασε τη ζωή της και πολλοί τραυματίστηκαν.

Η Δήμαρχος του Βερολίνου Franziska Giffey (SPD) δήλωσε σήμερα το πρωί στο δημόσιο ρ/σ RBB Inforadio: «Οι έρευνες της Αστυνομίας κατέστησαν σαφές ότι επρόκειτο για επίθεση σε κατάσταση αμόκ από πρόσωπο με σοβαρές διαταραχές στην ψυχική του υγεία». Με τη βοήθεια διερμηνέα επιχειρείται «να μάθουμε περισσότερα μέσα από τις σε κάποιες περιπτώσεις συγκεχυμένες δηλώσεις του».

Εξακολουθεί να ερευνάται το κατά πόσον έπαιξαν ρόλο οι αφίσες που αφορούσαν την Τουρκία και βρέθηκαν στο όχημα του αρμενικής καταγωγής Γερμανού. Η Giffey έκανε λόγο για μια «μαύρη μέρα στην Ιστορία του Βερολίνου». Ο Καγκελάριος Olaf Scholz έγραψε στο Twitter το απόγευμα της Τετάρτης: «Οι φρικτοί πυροβολισμοί στην οδό Tauentzienstraße με συγκλόνισαν βαθιά». Παρακάτω ανέφερε: «Το ταξίδι μιας σχολικής τάξης από την Έσση στο Βερολίνο κατέληξε σε εφιάλτη. Οι σκέψεις μας είναι με τις οικογένειες των νεκρών και των τραυματιών, μεταξύ αυτών και πολλών παιδιών. Εύχομαι σε όλους ταχεία ανάρρωση».

Ο 29χρονος οδηγός σκότωσε το πρωί της Τετάρτης μία 51χρονη δασκάλα και τραυμάτισε 14 άτομα, επτά εκ των οποίων προέρχονται από την ομάδα των μαθητών που συνόδευε η δασκάλα. Το θύμα ταξίδεψε στο Βερολίνο με μαθητές της δέκατης τάξης σχολείου Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης από το Bad Arolsen στη Βόρεια Έσση. Έξι τραυματιών η ζωή βρίσκεται σε κίνδυνο, ενώ άλλοι τρεις έχουν τραυματιστεί σοβαρά, αλλά νοσηλεύονται εκτός κινδύνου. Ο οδηγός, ο οποίος ζει στο Βερολίνο, συνελήφθη και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο.

Οι έρευνες της Αστυνομίας διεξάγονται από αστυνομικούς του Τμήματος Ανθρωποκτονιών, όχι από αστυνομικούς για την Ασφάλεια του Κράτους, οι οποίοι θα ήταν αρμόδιοι σε περίπτωση εγκλήματος με πολιτικά κίνητρα. Εχθές πραγματοποιήθηκε έρευνα στο διαμέρισμα του οδηγού στην περιοχή του Βερολίνου Charlottenburg, χωρίς όμως να ανακοινωθούν τα ευρήματα. Σύμφωνα με πληροφορίες του TAGESSPIEGEL, ερευνήθηκε και το διαμέρισμα της αδερφής του φερόμενου ως δράστη. Ο άνδρας ήταν κατά τα φαινόμενα γνωστός στην Αστυνομία λόγω της τέλεσης διαφόρων αδικημάτων, τα οποία όμως δεν σχετίζονται με τον εξτρεμισμό.

Η Γερουσιαστής Εσωτερικών της πόλης του Βερολίνου έδωσε εντολή να κυματίσουν σήμερα μεσίστιες οι σημαίες στην πόλη.

Στην ίδια πλατεία, τον Δεκέμβριο του 2016, ο ισλαμιστής Anis Amri οδήγησε ένα φορτηγό μέσα στη χριστουγεννιάτικη αγορά. Δώδεκα άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και περισσότεροι από 70 τραυματίστηκαν. Ο Τυνήσιος πυροβολήθηκε και σκοτώθηκε από την Αστυνομία λίγες ημέρες αργότερα, ενώ διέφευγε στην Ιταλία.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.