Παρασκευή 10 Ιουνίου 2022

Spiegel: Η Ευρ. Τράπεζα θα αυξήσει στο 0,25% το βασικό επιτόκιο

 Spiegel «Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα προτίθεται να αυξήσει στο 0,25% το βασικό επιτόκιο»

Το δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του περιοδικού αναφέρεται στις αποφάσεις της ΕΚΤ, οι οποίες ανακοινώθηκαν χθες στο Άμστερνταμ από την Πρόεδρο της Τράπεζας, Christine Lagarde


Το βασικό επιτόκιο στην ευρωζώνη θα αυξηθεί κατά 25 μονάδες βάσης τον Ιούλιο, ενώ την 1η Ιουλίου θα τερματιστεί το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων APP. Υπενθυμίζεται ότι η ΕΚΤ είχε θέσει ως προϋπόθεση για την αύξηση των επιτοκίων τον τερματισμό του προγράμματος.

Η κα Lagarde στις δηλώσεις της αναφέρθηκε στην «πρόκληση» του πληθωρισμού, τονίζοντας ότι η ΕΚΤ θα μεριμνήσει, ώστε ο πληθωρισμός μεσοπρόθεσμα να επιστρέψει σε επίπεδα κάτω του 2%. Ο πληθωρισμός, όπως δήλωσε η ίδια, ωθείται προς τα πάνω κυρίως λόγω των υψηλών τιμών της ενέργειας και των τροφίμων, που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία, σημείωσε η Christine Lagarde, προσθέτοντας ότι οι πληθωριστικές πιέσεις έχουν επεκταθεί και ενταθεί. Οι οικονομολόγοι της ΕΚΤ προβλέπουν για το 2022 πληθωρισμό της τάξης του 6,8%, ενώ το 2023 αναμένεται να μειωθεί στο 3,5% και το 2024 στο 2,1%.

 

Handelsblatt: «Η ΕΚΤ τερματίζει το πρόγραμμα αγοράς ομολόγων και προαναγγέλλει δύο αυξήσεις επιτοκίων»

 

Το ρεπορτάζ των Jan Mallien και Lisa Oenning αναφέρει ότι σύμφωνα με την ανακοίνωση της ΕΚΤ μετά το πέρας του σημερινού συμβουλίου, η Τράπεζα αναμένει ότι θα προχωρήσει και σε δεύτερη αύξηση των επιτοκίων τον Σεπτέμβριο. Το ύψος θα εξαρτηθεί από την πορεία του πληθωρισμού. Επιπλέον, πέραν της απόφασης για τερματισμό του προγράμματος αγοράς ομολόγων, η ΕΚΤ κατέστησε σαφές ότι μπορεί να αξιοποιήσει τις αγορές ομολόγων που λήγουν, για να υποστηρίξει, εφόσον χρειαστεί, στοχευμένα μεμονωμένες χώρες. Δεν είναι σαφές όμως αν αυτό θα είναι αρκετό στην περίπτωση μιας μεγαλύτερης κρίσης, αναφέρει το δημοσίευμα, επισημαίνοντας πως ασκείται κριτική στην ΕΚΤ ότι, λαμβάνοντας υπόψη τις ανάγκες χωρών όπως η Ιταλία, προχωρά με πολύ αργούς ρυθμούς στην αυστηροποίηση της νομισματικής της πολιτικής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.