Τρίτη 28 Ιουνίου 2022

Spiegel :«Η ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί μετανάστες εναντίον μεταναστών»

«Στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. η ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί μετανάστες ως συνεργούς της για τα παράνομα pushbacks. Μάρτυρες, δορυφορικές εικόνες και έγγραφα αποκαλύπτουν πώς οι υπάλληλοι εκμεταλλεύονται όσους αναζητούν προστασία»

Το ρεπορτάζ στη συνδρομητική σελίδα του περιοδικού Spiegel παραθέτει αρχικά τη μαρτυρία του Bassel M. από τη Συρία, ο οποίος περνώντας τα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο στα τέλη του 2020, συνελήφθη και μεταφέρθηκε από τους συνοριοφύλακες σε αστυνομικό τμήμα της πόλης Τυχερό, όπου εκείνος και άλλοι μετανάστες, σύμφωνα με τη μαρτυρία του, έτυχαν κακής μεταχείρισης από τους αστυνομικούς και τελικά κρατήθηκαν -συνολικά 150 άτομα- σε ένα κελί.

Σύμφωνα με έρευνες του Spiegel, της οργάνωσης ΜΜΕ „Lighthouse Reports“, της εκπομπής της δημόσιας τηλεόρασης ARD, „Report München“, και των εφημερίδων „Le Monde“ και „The Guardian“, έδειξαν ότι η ελληνική Αστυνομία χρησιμοποιεί στοχευμένα μετανάστες ως συνεργούς στις παράνομες επαναπροωθήσεις. Εκατοντάδες μετανάστες εδώ και χρόνια αναφέρουν ότι επαναπροωθήθηκαν στα ελληνο-τουρκικά σύνορα από ανθρώπους που μιλούσαν αραβικά ή φαρσί, σημειώνεται στη συνέχεια, ενώ η ομάδα των δημοσιογράφων, με τη βοήθεια της ΜΚΟ „Consolidated Rescue Group“, κατάφερε μετά από έρευνες μηνών να συνομιλήσει με έξι μετανάστες, οι μαρτυρίες των οποίων επαληθεύονται, σύμφωνα με το δημοσίευμα, από φωτογραφικό υλικό και επίσημα ελληνικά έγγραφα.

Το Spiegel σημειώνει ότι και κάτοικοι σε χωριά κοντά στα ελληνο-τουρκικά σύνορα δήλωσαν πως πρόκειται για «κοινό μυστικό» ότι τα pushbacks διενεργούνται και από μετανάστες, κατ’ εντολή της Αστυνομίας, αλλά και τρεις αστυνομικοί επιβεβαίωσαν στη δημοσιογραφική ομάδα αυτή την πρακτική, την ώρα που το ελληνικό Υπουργείο Εσωτερικών και η Αστυνομία δεν απάντησαν στα ερωτήματα της ομάδας.

Στα γραφικά και τις δορυφορικές εικόνες που πλαισιώνουν το δημοσίευμα, αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι σε τουλάχιστον τρία αστυνομικά τμήματα στον Έβρο κρατούνται αιτούντες άσυλο και υποχρεώνονται να διενεργήσουν παράνομες επαναπροωθήσεις, ενώ αναγκάζονται να κλέψουν από άλλους αιτούντες άσυλο φαγητό και φάρμακα, προτού τελικά αποφυλακιστούν, μετά από αρκετές εβδομάδες εργασίας και δεκάδες pushbacks.

Πηγές των ελληνικών Αρχών αναφέρουν ότι τα pushbacks έχουν εντατικοποιηθεί μετά την άνοιξη του 2020, όταν ο Τούρκος Πρόεδρος οδήγησε στα ελληνο-τουρκικά σύνορα στον Έβρο χιλιάδες μετανάστες για να ασκήσει πίεση στην Ε.Ε. Τα pushbacks θεωρούνται τόσο επικίνδυνα από την Αστυνομία, ώστε χρησιμοποιεί όλο και περισσότερο μετανάστες, προκειμένου να προστατευτούν οι δικοί της υπάλληλοι, όπως επισημαίνεται.

Υπό το φως των νέων αποκαλύψεων, ο επικεφαλής για θέματα μετανάστευσης της οργάνωσης „Human Rights Watch“, Bill Frelick, καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να παρέμβει, λέγοντας ότι οι Βρυξέλλες και οι κυβερνήσεις των χωρών-μελών της Ε.Ε. δεν πρέπει να κάνουν ότι δεν βλέπουν, όταν στα εξωτερικά σύνορα της Ε.Ε. παραβιάζεται βάναυσα το ευρωπαϊκό δίκαιο. Μέχρι στιγμής η Κομισιόν όμως κάνει ακριβώς αυτό, σχολιάζεται στο δημοσίευμα, καθώς παρ’ όλες τις αποδείξεις, δεν έχει εκκινήσει διαδικασία σε βάρος της Ελλάδας για παραβίαση των Συνθηκών.

Tagesschau.de: «Με έκαναν σκλάβο»

Το ρεπορτάζ των δημοσιογράφων της Βαυαρικής Ραδιοφωνίας (Bayerischer Rundfunk), που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα της δημόσιας τηλεόρασης ARD, αναφέρεται επίσης στην πολύμηνη έρευνα της δημοσιογραφικής ομάδας, στην οποία συμμετείχε και το πολιτικό μαγκαζίνο του ARD „report München“, και επισημαίνει την έντονη κριτική της Εντεταλμένης της ομοσπονδιακής κυβέρνησης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα, Luise Amtsberg (κόμμα των Πρασίνων), η οποία ζητά την αντίδραση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας και μια ανεξάρτητη έρευνα από την Ε.Ε. Σύμφωνα με την κα Amtsberg, το να πιέζει ένα κράτος-μέλος της Ε.Ε. ανθρώπους να παραβιάσουν τα ανθρώπινα δικαιώματα μέσω εξαναγκασμού ή υποσχέσεων, αποτελεί την πλέον ποταπή και δόλια πρακτική. Η κα Amtsberg υποστηρίζει ότι θα πρέπει να εξεταστεί το ενδεχόμενο κυρώσεων σε βάρος της Ελλάδας, εφόσον επαληθευτούν τα δημοσιεύματα, ενώ κάλεσε και την ομοσπονδιακή κυβέρνηση να επιδιώξει τον διάλογο με την ελληνική κυβέρνηση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.