Τετάρτη 27 Ιουλίου 2022

«Η Baerbock ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Τουρκία»

 «Η Baerbock ταξιδεύει στην Ελλάδα και την Τουρκία»

H Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, ξεκινά αύριο, Πέμπτη, τριήμερη επίσκεψη στην Ελλάδα και την Τουρκία. Στην Αθήνα θα συναντήσει τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, και τον Υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Δένδια.

Στην Τουρκία, συνεχίζει το τηλεγράφημα, πρόκειται να συναντήσει την Παρασκευή τον Υπουργό Εξωτερικών, Mevlüt Cavusoglu. Η επίσκεψη στους δύο εταίρους του ΝΑΤΟ λαμβάνει χώρα εν μέσω του πολέμου στην Ουκρανία και των επιπτώσεών του. Η Τουρκία διατηρεί καλές σχέσεις τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία και προσπαθεί να μεσολαβήσει μεταξύ των εμπόλεμων μερών. Από τις 24 Φεβρουαρίου, όταν ξεκίνησε η Ρωσία τον επιθετικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας, εκπρόσωποι των δύο πλευρών έχουν συναντηθεί επανειλημμένως, μεταξύ άλλων και στην Τουρκία, για διαπραγματεύσεις. Οι συνομιλίες μέχρι στιγμής δεν σημείωσαν κάποια αξιόλογη πρόοδο -ωστόσο η Άγκυρα σημείωσε μια επιτυχία στην προσπάθεια διευθέτησης της διένεξης σχετικά με τις εξαγωγές σιτηρών από την Ουκρανία. Με τη διαμεσολάβηση της Τουρκίας και των Ηνωμένων Εθνών προέκυψε μια συμφωνία για το τέλος του αποκλεισμού των σιτηρών, όπως υπενθυμίζει το DPA.

Μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, επισημαίνεται περαιτέρω, μαίνεται εδώ και καιρό διαμάχη για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Ανατολική Μεσόγειο. Η Αθήνα κατηγορεί την Άγκυρα ότι διεξάγει έρευνες παράνομα στην περιοχή, ενώ η τουρκική κυβέρνηση απορρίπτει τις κατηγορίες και υποστηρίζει ότι η έρευνα για φυσικό αέριο είναι νόμιμη.

Το 2020 η διένεξη κλιμακώθηκε μετά την αποστολή από την Τουρκία του „Oruc Reis“ στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως αναφέρεται, προκειμένου να διεξαγάγει εκεί έρευνες επί μήνες. Προ ημερών η Τουρκία ανακοίνωσε ότι προτίθεται τον Αύγουστο να στείλει και πάλι πλοίο για γεωτρήσεις στη Μεσόγειο, καταλήγει το  DPA.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.