Δευτέρα 18 Ιουλίου 2022

Σολτς «Μετά την αλλαγή εποχής»

«Η επίθεση του Putin στην Ουκρανία έχει δημιουργήσει μια πραγματικότητα – ακόμα και στη Γερμανία πολλά δεν μπορούν να παραμείνουν όπως είναι»

Στη σημερινή έντυπη έκδοση της εφημερίδας Frankfurter Allgemeine φιλοξενείται ολοσέλιδο άρθρο του Καγκελαρίου Olaf Scholz, με τον παραπάνω τίτλο, που αναφέρεται στη νέα πραγματικότητα που έχει δημιουργηθεί στην Ευρώπη και παγκοσμίως μετά την έναρξη του πολέμου της Ρωσίας στην Ουκρανία, σχολιάζοντας χαρακτηριστικά ότι «ο ιμπεριαλισμός επέστρεψε στην Ευρώπη». Ο Καγκελάριος παραδέχεται στο άρθρο του ότι, όπως καταδεικνύεται από την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η Bundeswehr, αλλά και η μεγάλη εξάρτηση της Γερμανίας από τη ρωσική ενέργεια, μετά το τέλος του Ψυχρού Πολέμου, η χώρα ζούσε σε μια ψευδαίσθηση ασφαλείας, μετά την «αλλαγή εποχής» όμως, που σηματοδότησε η ρωσική επίθεση στην Ουκρανία, είναι σαφές ότι τα πράγματα δεν μπορούν να παραμείνουν όπως είναι.

Ο κ. Scholz αναφέρεται σε μια σειρά από αποφάσεις που έχουν ληφθεί τόσο σε γερμανικό όσο και ευρωπαϊκό επίπεδο, όπως είναι το ειδικό ταμείο των 100 δις. ευρώ για την αναβάθμιση της Bundeswehr, η υποστήριξη προς την Ουκρανία -από οικονομικής και ανθρωπιστικής άποψης και με την παροχή οπλικού υλικού- η δέσμη μέτρων ύψους 30 δις. ευρώ για την ανακούφιση των Γερμανών πολιτών από την αύξηση των τιμών της ενέργειας, καθώς επίσης τα σχέδια της γερμανικής κυβέρνησης για την επιτάχυνση των σχεδίων εγκατάστασης αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων, παρά τη «με βαριά καρδιά» απόφαση περί επαναλειτουργίας των εργοστασίων παραγωγής ενέργειας από άνθρακα.

Ο Καγκελάριος παραπέμπει στο άρθρο του στη νέα Στρατηγική Αντίληψη του ΝΑΤΟ που υιοθετήθηκε στη Σύνοδο της Μαδρίτης, υπογραμμίζοντας ότι λαμβάνουμε πολύ σοβαρά υπόψη την πρόταση που εμπεριέχεται στη Στρατηγική Αντίληψη, ότι δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πια μια επίθεση στην εδαφική ακεραιότητα των Συμμάχων, και ενεργούμε με γνώμονα αυτή. Επιπλέον, η Ε.Ε., λαμβάνοντας αποφάσεις με ενότητα και συναίνεση, έχει επιβάλει «πρωτόγνωρα» αυστηρές κυρώσεις στη Ρωσία, όπως σημειώνεται στο άρθρο, που προσθέτει ότι δεν πρόκειται να αρθεί καμία από αυτές τις κυρώσεις αν η Ρωσία επιβάλει τη δική της ειρήνη. Ξεκαθαρίζει, δε, ότι οι κυρώσεις έχουν συνέπειες και για τη Γερμανία και ότι «ο δρόμος θα είναι μακρύς» και θα χρειαστεί υπομονή.

Η Ρωσία δεν μπορεί να κάνει τίποτε άλλο από το να καταλήξει με την Ουκρανία σε μια συμφωνία που θα μπορούν να αποδεχτούν οι Ουκρανοί, επισημαίνει ο Γερμανός Καγκελάριος, που αναφέρεται στη συνέχεια στην απόφαση να αποδοθεί καθεστώς υποψηφιότητας για ένταξη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία, τονίζοντας παράλληλα ότι η πορεία προς την Ε.Ε. είναι γεμάτη προϋποθέσεις και ότι είναι σημαντικό να το πούμε αυτό ανοιχτά, διότι θα ήταν πολύ χειρότερο να δημιουργούμε σε εκατομμύρια πολίτες φρούδες ελπίδες.

Σε άλλο σημείο του άρθρου του ο Καγκελάριος Scholz κάνει λόγο για τη συνειδητή απόφαση για μια «γεωπολιτική Ευρωπαϊκή Ένωση», υπογραμμίζοντας ότι η σημαντικότερη απάντηση της Ε.Ε. στην «αλλαγή εποχής» είναι η ενότητα. «Πρέπει να τη διατηρήσουμε οπωσδήποτε και πρέπει να την εμβαθύνουμε. Για εμένα αυτό σημαίνει: τέλος στο εγωιστικό μπλοκάρισμα ευρωπαϊκών αποφάσεων από μεμονωμένα κράτη-μέλη. Τέλος στις εθνικές μονομερείς ενέργειες, που βλάπτουν την Ευρώπη στο σύνολό της. Τα εθνικά βέτο, για παράδειγμα στην εξωτερική πολιτική, απλά δεν μας συμφέρουν αν θέλουμε να συνεχίσουμε να ακουγόμαστε σε έναν κόσμο μεγάλων δυνάμεων που ανταγωνίζονται η μία την άλλη», αναφέρει χαρακτηριστικά στο άρθρο του ο Olaf Scholz.


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.