Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

RND: «Ο Putin και ο Erdogan στο Ιράν: Τι φοβούνται Γερμανοί πολιτικοί»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) : «Ο Putin και ο Erdogan στο Ιράν: Τι αναμένουν και τι φοβούνται Γερμανοί πολιτικοί αρμόδιοι για εξωτερικά θέματα»


Στο ρεπορτάζ γίνεται αναφορά στο δεύτερο ταξίδι του Ρώσου Προέδρου από την έναρξη του πολέμου στην Ουκρανία, μετά την επίσκεψή του στο Τατζικιστάν και το Τουρκμενιστάν -σε μια προσπάθεια προφανώς να αναζητήσει συμμαχίες σε μια περίοδο αυξανόμενης απομόνωσής του. Τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν να αντιμετωπίσουν τις δυτικές κυρώσεις, και μάλιστα η Ρωσία ελπίζει σε συνεργασία με το Ιράν για την κατασκευή πυρηνικών σταθμών, ενώ οι ΗΠΑ ισχυρίζονται ότι η Μόσχα επιδιώκει επίσης να προμηθευτεί από το Ιράν drones, τα οποία θα χρησιμοποιήσει στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Το ρεπορτάζ επισημαίνει δηλώσεις Γερμανών πολιτικών ενόψει της συνάντησης των τριών Προέδρων -Ρωσίας, Τουρκίας και Ιράν: Ο Michael Link, στέλεχος του FDP και αρμόδιος του κόμματος για θέματα εξωτερικής πολιτικής, δηλώνει στο RND ότι η επίσκεψη του Putin στο Ιράν είναι εξίσου ανησυχητική με τη δημιουργία ενός άξονα Τεχεράνης-Μόσχας-Πεκίνου κατά της Δύσης, ενώ τονίζει ότι το Ιράν ακολουθεί μια διπλή στρατηγική και από τη μία πλευρά διαπραγματεύεται με τη Δύση για την άρση των κυρώσεων και από την άλλη επιδιώκει την προσέγγιση με τη Ρωσία. Η Γερμανία και η Ε.Ε., σύμφωνα με τον κ. Link, πρέπει να καταστήσουν σαφές ότι τυχόν υποστήριξη του πολέμου στην Ουκρανία θα είχε περαιτέρω σκληρές οικονομικές επιπτώσεις για το Ιράν, κάτι που ισχύει και για την περίπτωση της επανέναρξης του προγράμματος εμπλουτισμού του ουρανίου.

Από την πλευρά του, ο Jürgen Trittin, αρμόδιος για θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος των Πρασίνων, αναφερόμενος στη συμμετοχή του Erdogan σε αυτή τη συνάντηση, κάνει λόγο για «χορό πάνω σε ηφαίστειο» σε ό,τι αφορά την ασφάλεια της Ευρώπης και της Μέσης Ανατολής. Ναι μεν η Τουρκία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, ωστόσο ο Erdogan έχει επανειλημμένως δείξει ότι τον ενδιαφέρουν περισσότερο τα δικά του συμφέροντα από ό,τι η Συμμαχία, όπως επισημαίνει ο κ. Trittin μιλώντας στο RND. Προειδοποιεί, δε, το Ιράν να μην προμηθεύσει τη Ρωσία με drones λέγοντας χαρακτηριστικά ότι πρέπει να είναι ξεκάθαρο στην ιρανική κυβέρνηση ότι «στο πλευρό της Ρωσίας θα είναι πολύ μοναχικά».

Τέλος, ο εκπρόσωπος του SPD για θέματα εξωτερικής πολιτικής, Nils Schmid, σημειώνει ότι οι τρεις χώρες αναμένεται στη ρητορική τους να εκφράσουν έντονη αντίθεση προς τη Δύση, σε μια προσπάθεια επίδειξης δύναμης, ωστόσο ο ίδιος δεν διαβλέπει κάποια ουσία σε αυτό, δεδομένου μάλιστα ότι Ρωσία και Ιράν έχουν άκρως αντικρουόμενα συμφέροντα. «Το Ιράν θα ήθελε ευχαρίστως να αυξήσει τις εξαγωγές πετρελαίου στη Δύση -αυτό θα αποδυνάμωνε τη ρωσική θέση», σχολιάζει ο κ. Schmid, που προσθέτει ότι τόσο η Ρωσία όσο και το Ιράν έχουν συμφέρον να ολοκληρωθεί η συμφωνία για το ατομικό πρόγραμμα της Τεχεράνης.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.