Τρίτη 19 Ιουλίου 2022

Welt : «Η νέα στρατηγική του Erdogan για τη Συρία»

«Συναντιούνται οι Πρόεδροι της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν. Η αδυναμία του Putin βοηθά τον Εrdogan να επιβάλει τα συμφέροντά του στη Συρία»

Η ανταπόκριση αναφέρεται στη σημερινή συνάντηση των Προέδρων της Ρωσίας, της Τουρκίας και του Ιράν στην Τεχεράνη, επισημαίνοντας ότι μπορεί μεν επισήμως η συνάντηση να αφορά την κατάσταση στη Συρία, παρασκηνιακά, ωστόσο, πρόκειται για την επέκταση της σφαίρας επιρροής των τριών χωρών στην περιοχή, κάτι που επηρεάζει και βασικά συμφέροντα της Δύσης. Ιδίως ο Τούρκος Πρόεδρος Erdogan ελπίζει ότι θα έρθει πιο κοντά στην επίτευξη των στρατηγικών του στόχων, δεδομένου ότι εδώ και εβδομάδες έχει προαναγγείλει νέα επιχείρηση του τουρκικού στρατού στη Β. Συρία, με στόχο όχι μόνο να απωθήσει την YPG, αλλά και να δημιουργήσει μια ζώνη στην οποία θα μπορούν να εγκατασταθούν Σύροι πρόσφυγες από την Τουρκία.

Εφόσον ο Erdogan πράγματι επιδιώξει τα παραπάνω, υπάρχει ο κίνδυνος νέας διένεξης εντός του ΝΑΤΟ, σχολιάζει η ανταπόκριση, καθώς η παρουσία του τουρκικού στρατού στη Συρία έχει προκαλέσει και στο παρελθόν ένταση με τους εταίρους, λαμβάνοντας μάλιστα υπόψη ότι η YPG είναι ο σημαντικότερος σύμμαχος των ΗΠΑ στη μάχη κατά του Ισλαμικού Κράτους στην περιοχή. Για αυτό και το αμερικανικό Πεντάγωνο είναι σε κατάσταση συναγερμού, όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, που προσθέτει ότι επί της ουσίας, δεν είναι μόνο η αμερικανική, αλλά και η ρωσική και η ιρανική κυβέρνηση που δεν θέλουν την τουρκική επιχείρηση στη Β. Συρία. Μόσχα και Τεχεράνη έχουν συμφέρον να διατηρηθεί το status quo στη Συρία, ωστόσο ειδικά η Μόσχα, λόγω του πολέμου στην Ουκρανία, έχει αποσύρει δυνάμεις της από τη Συρία, ενώ και ο αποκλεισμός του Βοσπόρου και του τουρκικού εναέριου χώρου για τη διέλευση ρωσικών πολεμικών πλοίων και αεροσκαφών αντίστοιχα, έχει δυσχεράνει τον ανεφοδιασμό των ρωσικών στρατευμάτων που βρίσκονται στη Συρία.

Ο Erdogan γνωρίζει ότι στη Συρία ο Putin είναι πλέον σε θέση άμυνας και ελπίζει ότι η Μόσχα θα αναγκαστεί να συναινέσει έστω και σε μια περιορισμένη τουρκική επιχείρηση, τη στιγμή μάλιστα που είναι προς το συμφέρον της Ρωσίας να μην συμμετάσχει η Τουρκία στις κυρώσεις σε βάρος της, όπως παρατηρεί και ο Sinan Ülgen, πρώην Τούρκος διπλωμάτης.

Η ανταπόκριση αναφέρει ότι για το εγχείρημά του ο Erdogan χρειάζεται και τη συναίνεση του Ιρανού Προέδρου, Ebrahim Raisi, ωστόσο η Τεχεράνη είναι επιφυλακτική, διότι ο Erdogan θέλει να κατακτήσει περιοχές πλησίον της σφαίρας επιρροής του Ιράν. Εφόσον η Τεχεράνη τελικά δώσει τη συγκατάθεσή της, θα το κάνει μόνο έχοντας αποσπάσει εγγυήσεις ασφαλείας για τους σιιτικούς πληθυσμούς, καταλήγει το δημοσίευμα.

Παρόμοιο δημοσίευμα RND: «Ο Putin και ο Erdogan στο Ιράν: Τι φοβούνται Γερμανοί πολιτικοί»


 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.