Κυριακή 14 Αυγούστου 2022

«Το κρυμμένο ελληνικό μυστικό Αντίπαρος»

Tagesspiegel: «Το κρυμμένο ελληνικό μυστικό Αντίπαρος: Ένα αστέρι του Χόλιγουντ έχει ήδη μετακομίσει στο διπλανό σπίτι»

«Ανάμεσα σε ελαιώνες και αστέρες του κινηματογράφου: Λίγοι γνωρίζουν αυτό το νησί στο Αιγαίο. Όσοι κάνουν διακοπές εκεί έχουν την αίσθηση πως οτιδήποτε βρίσκεται πάνω από πέντε χιλιόμετρα μακριά δεν έχει καμία σημασία»

Η Αντίπαρος δεν είναι συναρπαστική. Τα αξιοθέατα είναι λίγα, δεν υπάρχει κανένα εστιατόριο βραβευμένο με αστέρι Michelin, καμία παγκοσμίου φήμης νυχτερινή ζωή και υποδομές που οι επιεικείς παραθεριστές θα μπορούσαν να τις χαρακτηρίσουν επαρκείς. Κανένα πλοίο δεν συνδέει το βραχώδες νησί του Αιγαίου με την ηπειρωτική Ελλάδα, και φυσικά δεν υπάρχει αεροδρόμιο.

Μόνο ένα μικρό πλοίο καλύπτει κάθε μισή ώρα από το απέναντι νησί της Πάρου την απόσταση που διαρκεί επτά λεπτά και κοστίζει 1,20 Ευρώ. Στο τοπικό ταξί της Αντίπαρου –το μοναδικό στο νησί– θα πρέπει να γίνει κράτηση τουλάχιστον μισή ώρα πριν από την αναχώρηση, αν και ορισμένες διαδρομές διαρκούν μόνο δέκα λεπτά.

Ακριβώς λόγω αυτών των αδυναμιών η Αντίπαρος προσελκύει τόσο πολύ το ενδιαφέρον. Στο νησί έχει διατηρηθεί μια συγκεκριμένη ατμόσφαιρα, μια αίσθηση ότι είναι αποκομμένο από τον κόσμο γύρω του. Ό,τι συμβαίνει σε απόσταση μεγαλύτερη των πέντε χιλιομέτρων δεν έχει μεγάλη σημασία. 1.200 άνθρωποι ζουν σε μια έκταση που αντιστοιχεί περίπου σε αυτή της περιοχής του Tegel στο Βερολίνο, αλλά σε κάποια σημεία υψώνεται 300 μέτρα πάνω από το επίπεδο της θάλασσας.

Μερικές χιλιάδες τουρίστες επισκέπτονται το νησί το καλοκαίρι, κυρίως ελληνικές οικογένειες που μένουν στα ίδια μικρά ξενοδοχεία κάθε χρόνο ή οι ιδιοκτήτες κατοικιών που έχουν δημιουργήσει ένα καταφύγιο στο νησί τα τελευταία 20 χρόνια. Ένας από αυτούς είναι και ο αστέρας του Hollywood Tom Hanks, ο οποίος έχει λάβει και την ελληνική υπηκοότητα. Στην καλοκαιρινή Αντίπαρο είναι μόνο ένας από τους πολλούς ηθοποιούς δίπλα σε μεγαλοεπιχειρηματίες της Κτηματαγοράς, μεγιστάνες της Ναυτιλίας και αναδυόμενους αστέρες της ποπ μουσικής.

Μια βόλτα κατά μήκος της ακτής είναι ένα ταξίδι στο χρόνο. Χιλιάδες χρόνια έχουν αφήσει το στίγμα τους. Για τον επισκέπτη επικρατεί μία άμεση ηρεμία όλων των αισθήσεων. Η Αντίπαρος είναι ζεν σε υπερθετικό βαθμό.

Το νησί γίνεται ολοένα και πιο δημοφιλές, αλλά και όλη η Ελλάδα βρίσκεται σε άνοδο σε ό,τι αφορά τον Τουρισμό. Ο Elon Musk, ο Paul McCartney και η Nicole Kidman έχουν φέτος επισκεφθεί τα ελληνικά νησιά. Η χώρα είναι αυτή την περίοδο καυτή, και αυτό δεν σχετίζεται με το κλίμα.

Το επιβεβαίωσε πρόσφατα στον βρετανικό Observer και ο Υπουργός Τουρισμού Βασίλης Κικίλιας. «Έχουμε πόλεμο στην Ευρώπη», είπε, «μια πανδημία που είναι ακόμα μαζί μας, μια ενεργειακή κρίση, παγκόσμια αβεβαιότητα, πληθωρισμό, εντάσεις με την Τουρκία, ακόμη και μέδουσες, κι όμως οι άνθρωποι έρχονται» και προέβλεψε ότι φέτος θα ξεπεραστεί το μέχρι τώρα ρεκόρ των 33 εκ. επισκεπτών το 2019.

Η Αντίπαρος περιορίζει κάπως αυτή την έκρηξη. Και μόνο ο περιορισμένος αριθμός των δωματίων στα ξενοδοχεία του νησιού καθορίζει τα όρια του Τουρισμού. Αυτό που έχει αλλάξει, ωστόσο, είναι το εύρος τιμών. Οι παραθεριστές πληρώνουν πρόθυμα υψηλότερες τιμές από ό,τι πριν από την πανδημία και αντιδρούν λιγότερο όταν καλούνται να καταβάλουν έως και 600 Ευρώ για μια διανυκτέρευση. Αμερικανοί, Γερμανοί και Άγγλοι αναστενάζουν με ανακούφιση, όταν φτάνοντας στο ξενοδοχείο κοιτάζουν προς τη θάλασσα. Όλοι φαίνεται να θέλουν να εξαγοράσουν με τα χρήματά τους την ασφάλεια ότι τίποτα πια δεν μπορεί να πάει στραβά.

του δημοσιογράφου Ulf Lippitz 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.