Παρασκευή 5 Αυγούστου 2022

Ξεκινάει η Bundesliga

H Bundesliga ανοίγει αυλαία με την επί μια δεκαετία πρωταθλήτρια Μπάγερν Μονάχου να αντιμετωπίζει την κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ στη Φρανκφούρτη και το Gazzetta σας παρουσιάζει όλα όσα πρέπει να ξέρετε για το γερμανικό πρωτάθλημα της σεζόν 2022-23.

Kαι φέτος «Bayern's League» ; 

Mετά τα δυο διαδοχικά πρωταθλήματα της Ντόρτμουντ τη διετία 2010-12 η διοργάνωση έχει γίνει ένα πρωτάθλημα στο οποίο αγωνίζονται 18 ομάδες και στο τέλος της σεζόν η Μπάγερν Μονάχου σηκώνει τη «σαλατιέρα». Ένα «Bayern's League».

Την τελευταία δεκαετία οι Βαυαροί έχουν πανηγυρίσει ισάριθμα πρωταθλήματα και τα περισσότερα από αυτά με χαρακτηριστική ευκολία. Πέντε μέρες μετά την κατάκτηση του Super Cup κόντρα στη Λειψία η ομάδα του Γιούλιαν Νάιγκελσμαν ανοίγει το πρωτάθλημα με εκτός έδρας αναμέτρηση κόντρα στην κάτοχο του Europa League, Άιντραχτ Φρανκφούρτης (5/8, 20:30) ώρα Γερμανίας .

Ακολουθεί η ανάλυηση του Βασίλη Μπαλατσού από Gazzetta

Μπάγερν: Η απώλεια του Λεβαντόφσκι, η «βόμβα» Μανέ και η αναβάθμιση με Ντε Λιχτ

Όπως είναι αυτονόητο η Μπάγερν Μονάχου ξεκινάει για ακόμα μια φορά από την «pole position» και είναι το αδιαφιλονίκητο φαβορί για την κατάκτηση του πρωταθλήματος και το 11/11. Το φετινό καλοκαίρι είχε κομβικές ανακατατάξεις στο ρόστερ των Βαυαρών με κυριότερη την αποχώρηση του Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι. Πρόκειται για τον πιο κομβικό ποδοσφαιριστή των Βαυαρών τα τελευταία χρόνια και επί πέντε διαδοχικές σεζόν πρώτο «κανόνι» της Bundesliga.

Για τον «βασιλιά» Ρόμπερτ οι αριθμοί... μιλούν μόνοι τους. Στην οκταετία του στο Μόναχο μέτρησε 344 γκολ και 72 ασίστ σε 375 ματς! Αριθμοί επιπέδου... Κριστιάνο Ρονάλντο. Με μπροστάρη τον Πολωνό «killer» οι Βαυαροί πανηγύρισαν οκτώ από τα δέκα τελευταία τους πρωταθλήματα, τρία κύπελλα, πέντε Super Cup, ένα Champions League, ένα UEFA Super Cup και ένα Παγκόσμιο Κύπελλο συλλόγων. Τι δεν κέρδισε ο Λεβαντόφσκι και ελπίζει να το πετύχει στη Βαρκελώνη; Την πολυπόθητη Χρυσή Μπάλα.

Η απώλεια του Λεβαντόφσκι θα αλλάξει σε έναν βαθμό και τον τρόπο παιχνιδιού της Μπάγερν. Μια ομάδα που την έχουμε μάθει εδώ και χρόνια να παίζει με κλασικό «εννιάρι» είτε λέγεται Λεβαντόφσκι, είτε Μάντζουκιτς, είτε ακόμα και Μάριο Γκόμεζ και πλέον αν δεν αλλάξει κάτι στις επόμενες μέρες του Αυγούστου αναμένεται να έχει αιχμή του δόρατος τον... Σαντιό Μανέ. Η μετακίνηση του Σενεγαλέζου αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες μεταγραφές που έχουν γίνει αυτό το καλοκαίρι. Ο συνδυασμός του «world class» Μανέ με δυο εκ των «δαιμόνιων» Σανέ, Κομάν και Γκνάμπρι μπορεί να κάνει... άνω κάτω οποιαδήποτε άμυνα.

O Μανέ είναι η σπουδαιότερη μεταγραφή αλλά οι Βαυαροί έκαναν κι άλλες... ενδιαφέρουσες κινήσεις. O ελεύθερος Nουσέρ Μαζράουι μπορεί να προσφέρει διαφορετικά στοιχεία στο δεξί άκρο της άμυνας από τον Παβάρ, ο Χράβενμπερχ μπορεί να δώσει τις λύσεις που δεν έδωσε τα προηγούμενα χρόνια ο... μόνιμος τραυματίας, Κορεντίν Τολισό, ενώ ο μόλις 17χρονος Ματάις Τελ είναι ένα πολύ ενδιαφέρον πρότζεκτ για τη γραμμή κρούσης.

Φυσικά ξεχωρίζει η απόκτηση του Ματάις Ντε Λιχτ. Μετά από τρία χρόνια στη Γιουβέντους ο μόλις 22χρονος στόπερ είναι έτοιμος να εκπληρώσει τις δυνατότητες του. Η Μπάγερν δεν μας έχει συνηθίσει σε τόσο κοστοβόρα μεταγραφή (67 εκατ. ευρώ) και το έκανε επειδή ήταν σίγουρη πως ο Ολλανδός τα αξίζει. Μπορεί να αναβαθμίσει καταλυτικά την άμυνα των Βαυαρών.

Ντόρτμουντ: Το μεταγραφικό ντεμαράζ και το σοκ με τον Αλέ

H Ντόρτμουντ ήταν... πολυάσχολη στο μεταγραφικό παζάρι. Όπως ήταν γνωστό από το τέλος της προηγούμενης σεζόν ο 'Ερλινγκ Χάαλαντ δεν είναι πλέον κάτοικος Βεστφαλίας. Μετά από 2,5 σεζόν και 86 γκολ σε 89 ματς ο Νορβηγός φορ έκανε το βήμα για το Νησί και άφησε ένα μεγάλο κενό στη γραμμή κρούσης των «κιτρινόμαυρων». Η Μάντσεστερ Σίτι ήταν η ομάδα που κάλυψε τη ρήτρα τον 60 εκατομμυρίων και έκανε δικό της τον 22χρονο «killer».

H Μπορούσια βγήκε στην αγορά με «φουσκωμένο» πορτοφόλι μετά από ακόμα μια περήφανη πώληση και προχώρησε σε επενδύσεις. «Έσπασε» στα δύο τα 60 εκατομμύρια ευρώ και ενίσχυσε τη γραμμή κρούσης με παίκτες με χαρακτηριστικά που της έλειπαν. Οι Γερμανοί έδωσαν 30 εκατομμύρια στη Ζάλτσμπουργκ για το παιδί - θαύμα Καρίμ Αντεγέμι, ο οποίος με όπλο την ταχύτητα του και την έφεση του σκοράρισμα μπορεί να αγωνιστεί και στις τρεις θέσεις της επίθεσης, ενώ με το ίδιο ποσό πήρε ένα καθαρό «εννιάρι», γκολτζή και εκ των αποκαλύψεων του προηγούμενου Champions League με τον Άγιαξ. Ο λόγος για τον Σεμπαστιάν Αλέ.

Στο μυαλό του 39χρονου τεχνικού Έντιν Τέρζιτς ο Ιβοριανός φορ προοριζόταν ως η «κολώνα» στην επίθεση που θα προσέφερε (σε έναν βαθμό) τα γκολ που έδινε στην ομάδα ο Έρλινγκ Χάαλαντ. Η μεταγραφή θεωρήθηκε ως μια από τις πιο σημαντικές κινήσεις στην αγορά. Όσο για τον παίκτη, στα 28 του απολάμβανε την αναγνώριση για την οποία δούλεψε όλα αυτά τη χρόνια. Δυστυχώς, όμως οι εξετάσεις του υψηλόσωμου (1,90 μ.) επιθετικού έδειξαν πως έχει όγκο στους όρχεις, ο οποίος στη συνέχεια αποδείχθηκε κακοήθης. Ο Αλέ πέρασε την πόρτα του χειρουργείου και πλέον περνάει τη διαδικασία των χημειοθεραπειών. Ας ελπίσουμε ο Αφρικανός φορ να είναι άμεσα υγιέστατος και να μπορέσει να απολαύσει το ποδόσφαιρο, που τόσο πολύ αγαπάει, στο υψηλότερο επίπεδο.

Εκτός από την επίθεση της η Ντόρτμουντ επένδυσε και στην επί σειρά ετών αδυναμία της. Στην αναβάθμιση της μεσοαμυντικής της λειτουργίας. Οι Βεστφαλοί έχουν νέο, ποιοτικό και πολλά υποσχόμενο κέντρο άμυνας με συνολική επένδυση μόνο 20 εκατομμύρια ευρώ! Ολόκληρο το ποσό δόθηκε για την απόκτηση του 22χρονου διεθνή αριστεροπόδαρου Γερμανού, Νίκο Σλότερμπεκ από τη Φράιμπουργκ. Πρόκειται για ένα πολυεργαλείο στα χέρια του Τέρζιτς, καθώς μπορεί να αγωνιστεί ως στόπερ, ως αριστερό μπακ και ως εξάρι! Παρτενέρ του στη νέα Ντόρτμουντ θα είναι ο δεξιοπόδαρος Νίκλας Σίλε. Στα 26 του ο διεθνής υψηλόσωμος σέντερ μπακ είναι έτοιμος να ηγηθεί στην κιτρινόμαρη άμυνα και να αποδείξει στη Μπάγερν πως δεν πήρε τον χρόνο που άξιζε.

Η Ντόρτμουντ έκανε επένδυση και στο «6» με την αγορά του 24χρονου, Σαλίχ Έζκαν, από την Κολωνία, με πέντε εκατομμύρια ευρώ, ο οποίος προορίζεται σαν μια επιλογή με «φρεσκάδα» για την κάλυψη του κενού που άφησε ο Άξελ Βίτσελ. Φυσικά Ντόρτμουντ χωρίς... wonder boys δεν γίνεται. Ο 17χρονος Άγγλος εξτρέμ Τζέιμι Μπίνο - Γκίτενς και ο 17χρονος Γερμανο-Καμερουνέζος φορ Γιουσούφα Μουκόκο αναμένεται να μας απασχολήσουν τους επόμενους μήνες. Η Ντόρτμουντ φέτος θα έχει ένα ρόστερ με μεγάλο βάθος και αδιαμφισβήτητη ποιότητα. Μπορεί όμως ο Τέρζιτς να χτίσει μια ομάδα που μπορεί να χτυπήσει τη Μπάγερν;

Τα αουτσάιντερ που «βλέπουν»... αστέρια

Δεν είναι (μεγάλη) υπερβολή να πούμε πως η Bundesliga είναι πρωτάθλημα δύο ταχυτήτων στο οποίο παίζουν η Μπάγερν και οι... άλλοι, εκ των οποίων πρωτοστατεί η Ντόρτμουντ, όμως το γερμανικό πρωτάθλημα έχει δυνατές και ποιοτικές ομάδες. Το «ταβάνι» τους θεωρητικά είναι η έξοδος στους χρυσοφόρους ομίλους του Champions League, όμως στο ποδόσφαιρο όλα είναι πιθανά.

Επί παραδείγματι φαντάζει απίστευτο η 11η ομάδα της Bundesliga να σηκώνει ευρωπαϊκό τίτλο, όμως πέρυσι έγινε. Η Άιντραχτ... τρέλανε την Ευρώπη με την επική πρόκριση επί της Μπαρτσελόνα του Τσάβι στα νοκ άουτ του Europa League και εν τέλει σήκωσε το τρόπαιο στον τελικό με την Ρέιντζερς και εξασφάλισε μια αναπάντεχη παρουσία στους ομίλους του Champions League, η οποία γέμισε τα ταμεία των «αετών». Το κλαμπ της Φρανκφούρτης ήταν δραστήριο στο παζάρι για να χτίσει ρόστερ επιπέδου της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, καθώς έκανε έντεκα μεταγραφές! Εξ αυτών ξεχωρίζουν η απόκτηση του Μάριο Γκέτσε από την PSV και η αγορά του Αργεντινού φορ Λούκας Αλάριο από τη Λεβερκούζεν. Κομβικό για την ομάδα θα είναι να κρατήσει για ακόμα μια μεταγραφική περίοδο τον ηγέτη της, Φίλιπ Κόστιτς, ο οποίος βρίσκεται ψηλά στη λίστα της Γιουβέντους.

Στο πρωτάθλημα των «θνητών» ξεχωρίζει για ακόμα μια σεζόν η Λειψία. Οι «ταύροι» προέρχονται από την πιο σπουδαία σεζόν στη σύντομη ιστορία τους, καθώς κατέκτησαν το πρώτο τους «μεγάλο» τρόπαιο, σηκώνοντας το κύπελλο. Όπως είναι λογικό πλέον της έχει ανοίξει η «όρεξη» για τρόπαια και παρά την ήττα της στο Super Cup και τα αμυντικά της κενά έδειξε πως για ακόμα μια σεζόν θα είναι αρκούντως ανταγωνιστική. Μέχρι στιγμής δεν έχει κάνει κάποιο μεταγραφικό «μπαμ» αλλά ακόμα υπάρχει χρόνος. Για το πλάνο του Ντομένικο Τεντέσκο πιο κομβικό από οποιαδήποτε προσθήκη είναι η παραμονή του φανταστικού Κρίστοφερ Ενκουκού.

Η «σεντονάτη», Μπάγερ Λεβερκούζεν, ξεκίνησε τη σεζόν με ένα γερό «χαστούκι». Στο επίσημο ντεμπούτο τους γνώρισαν σκληρή ήττα - αποκλεισμό από το κύπελλο κόντρα στην Έλβερσμπεργκ της τρίτης κατηγορίας, με σκορ 4-3! Η ομάδα του Ζεράρδο Ζόνε εντυπωσίασε την προηγούμενη σεζόν, βγήκε τρίτη παίζοντας καλό ποδόσφαιρο, πήρε τον Τσέχο νεαρό (20 ετών) ταλαντούχο επιθετικό Άνταμ Χλόζεκ από τη Σπάρτα Πράγας, δίνοντας 13 εκατομμύρια ευρώ, όμως το μεγάλο κενό στον άξονα παραμένει και βγάζει... μάτι. Οι Ρόμπερτ Άντριχ, Τσαρλ Αράνγκις και Κέρεμ Ντεμιρμπάι είναι καλοί... δεύτεροι, όμως η Λεβερκούζεν έχει ανάγκη από τον χαφ που θα κυριαρχήσει στη μεσαία γραμμή, θα την ανεβάσει επίπεδο και θα συνδέσει την άμυνα της με την εξαιρετική μεσοεπιθετική της γραμμή.

Η επιστροφή των «Γιγάντων»

Η νέα Bundesliga θα είναι αναβαθμισμένη. Τουλάχιστον σε επίπεδο... εμπορικότητας. Oι άσημες Αρμίνια Μπίλεφελντ και Γκρόιτερ Φιρτ επέστρεψαν στη Zweite Liga και τη θέση τους πήραν δύο... γίγαντες. Ο λόγος για τη Βέρντερ Βρέμης και τη Σάλκε. Δυο κλαμπ με ιστορία στο γερμανικό ποδόσφαιρο και με πολλούς πιστούς οπαδούς γύρισαν εκεί που ανήκουν. Στα «σαλόνια» της Bundesliga.

Οι δυο ομάδες μετά από προβλήματα μερικών χρόνων «κατέρρευσαν» ταυτόχρονα τη σεζόν 2020-21 και υποβιβάστηκαν μαζί στη δεύτερη κατηγορία. Η Βέρντερ τη σεζόν 2019-20 σώθηκε στα μπαράζ, όμως την επόμενη χρονιά δεν βελτιώθηκε και τερμάτισε στην προτελευταία θέση, η οποία οδήγησε στον δεύτερο υποβιβασμό της, 41 χρόνια μετά το προηγούμενη οδυνηρό ταξίδι στη δεύτερη κατηγορία. Από την πλευρά της η Σάλκε ήταν δεύτερη τη σεζόν 2017-18 και αντί να «χτίσει» σε αυτή τη βάση ακολούθησε μια «ελεύθερη» πτώση. Μόλις την επόμενη σεζόν οι «Βασιλικοί Μπλε» είχαν υποχωρήσει 12 θέσεις, καθώς από δεύτεροι βγήκαν 14οι! Η σεζόν 2020-21 ήταν ατιμωτική για την ιστορία της Σάλκε, καθώς ήταν ουραγός με μόλις τρεις νίκες σε 34 αγωνιστικές και συντελεστή τερμάτων 25-86!

Τη σεζόν 2021-22 οι δυο ομάδες έδωσαν τη «λάμψη» τους στα γήπεδα της Zweite Liga και απέδειξαν στις τέσσερις γραμμές του γηπέδου πως δεν τους αξίζει να βρίσκονται εκεί. Η Σάλκε, η οποία ξεκίνησε τη σεζόν με τον Έλληνα τεχνικό Δημήτρη Γραμμόζη βγήκε πρώτη στη Bundesliga 2 και την ακολούθησε η Βέρντερ στη δεύτερη θέση. Όπως είναι φυσικό η επιστροφή των δυο ομάδων συνδυάστηκε με όμορφες ποδοσφαιρικές εικόνες με χιλιάδες οπαδούς να γεμίζουν το γήπεδο τους και τους δρόμους, να κλαίνε από χαρά και συγκίνηση τραγουδώντας για την αγαπημένη τους ομάδα.

Τα δυο θηρία επέστρεψαν στη φυσική τους θέση και αυτή τη σεζόν πρέπει να δείξουν πως βγήκαν πιο δυνατά από την περιπέτεια τους. Αμφότερες ήταν δραστήριες στο μεταγραφικό παζάρι για να φτιάξουν ρόστερ επιπέδου Bundesliga. Το γερμανικό ποδόσφαιρο χρειάζεται ισχυρές ομάδες του δικού τους βεληνεκούς για την αναβάθμιση του προϊόντος.

Η γαλανόλευκη παροικία

Ανά τα χρόνια ουκ ολίγοι είναι οι ποδοσφαιριστές που έχουν παίξει ποδόσφαιρο στη Γερμανία. Για την ακρίβεια 37 Έλληνες έχουν αγωνιστεί τουλάχιστον σε ένα ματς στην πρώτη κατηγορία. Φάνης Γκέκας, Άγγελος Χαριστέας, Γιάννης Αμανατίδης (recordman με 198 συμμετοχές), Σωκράτης Παπασταθόπουλος και Κυριάκος Παπαδόπουλος είναι μερικά από τα ονόματα που «έρχονται» με ευκολία στη θύμηση μας αναφορικά με Έλληνες παίκτες που έκαναν καριέρα (και) στα γερμανικά γήπεδα.

Η φετινή Bundesliga έχει με βάση τα σημερινά δεδομένα επτά ποδοσφαιριστές με ρίζες από τα μέρη μας. Πιο έμπειρος όλων είναι ο Κώστας Σταφυλίδης, ο οποίος είναι έτοιμος για τη δεύτερη σεζόν του στη Μπόχουμ. Ο 28χρονος μπακ έκανε το βήμα για τη Γερμανία το καλοκαίρι του 2012 όταν η Λεβερκούζεν τον αγόρασε από τον ΠΑΟΚ αντί 1,5 εκατομμυρίου. Η Μπόχουμ είναι ο τέταρτος γερμανικός σύλλογος για τον οποίο αγωνίζεται μετά τις «ασπιρίνες», την Άουγκσμπουργκ και τη Χόφενχαϊμ. Στο πλευρό του Σταφυλίδη είναι ο Βασίλης Λαμπρόπουλος. Ο πρώην στόπερ της ΑΕΚ και του Ολυμπιακού είναι 2,5 χρόνια στο κλαμπ, έπαιξε και στη Zweite Liga, ενώ τον περασμένο Ιούνιο ανανέωσε μέχρι το 2023.

Ο μεγάλος άτυχος του καλοκαιριού είναι ο Δημήτρης Λημνιός. Ο διεθνής εξτρέμ επέστρεψε στην Κολωνία μετά από έναν επιτυχημένο δανεισμό στη Τβέντε. Ο 24χρονος ακραίος επιθετικός είχε οκτώ γκολ και δυο ασίστ σε 33 ματς της Eredivisie, βοήθησε την ομάδα του να τσεκάρει ευρωπαϊκό εισιτήριο και ήταν έτοιμος για τη Bundesliga, αν δεν προέκυπτε κάποια μεταγραφή. Δυστυχώς ο Λημνιός υπέστη ρήξη χιαστού στην τελευταία φάση του... τελειωμένου ματς με την Κύπρο και θα μείνει εκτός γηπέδων τουλάχιστον μέχρι τον ερχόμενο Γενάρη.

Tην προηγούμενη σεζόν ο Ντίνος Μαυροπάνος έκανε το «μπαμ» που αναμενόταν να κάνει στην καριέρα του. Έπαιξε 31 φορές στο πρωτάθλημα, μέτρησε τέσσερα γκολ και μια ασίστ, ενώ ήταν αδιαμφισβήτητα ο ηγέτης της αμυντικής γραμμής της Στουτγκάρδης και κομβικός για την παραμονή της ομάδας του στην πρώτη κατηγορία. Οι Σουηβοί με την σωτηρία τους εξασφάλισαν και την απόκτηση του 24χρονου στόπερ, καθώς ενεργοποιήθηκε η ρήτρα εξαγοράς από την Άρσεναλ ύψους 3,2 εκατομμυρίων ευρώ και πλέον μπορούν να πουλήσουν τον βασικό στόπερ της Εθνικής μας με σαφώς περισσότερα χρήματα.

Εκτός του Μαυροπάνου η Στουτγκάρδη έχει ακόμα δυο παιδιά με γαλανόλευκες ρίζες στις τάξεις της. Ο πρώτος είναι ο ελληνικής καταγωγής Αντώνης Αηδόνης που γύρισε μετά από μονοετή δανεισμό στη Ντιναμό Δρέσδης για να διεκδικήσει θέση στο ρόστερ, ενώ αυτό το καλοκαίρι πήρε «προαγωγή» ο 19χρονος σέντερ φορ, Θωμάς Καστανάρας, ο οποίος την προηγούμενη σεζόν μέτρησε 26 γκολ σε 20 ματς με την Κ19 των Σουηβών!

Τέλος ελληνικές ρίζες έχει ένα από τα ανερχόμενα ταλέντα του γερμανικού ποδοσφαίρου. Πρόκειται για τον γεννημένο στις 4 Μαΐου του 2004 επιτελικό χαφ Μαρσέλ Γουένιγκ. Ο νεαρός ήταν από τα 13 του στις ακαδημίες της Μπάγερν Μονάχου, το καλοκαίρι έμεινε ελεύθερος και υπέγραψε στην κάτοχο του Europa League Άιντραχτ Φρανκφούρτης, όπου αναμένεται να κάνει τα πρώτα του βήματα στο ανδρικό ποδόσφαιρο. Είναι όνομα που θα μας απασχολήσει τα επόμενα χρόνια.

Οι ομάδες της φετινής Bundesliga:

  • Μπάγερν Μονάχου
  • Ντόρτμουντ
  • Λειψία
  • Μπάγερ Λεβερκούζεν
  • Άιντραχτ Φρανκφούρτης
  • Γκλάντμπαχ
  • Βόλφσμπουργκ
  • Σάλκε
  • Βέρντερ Βρέμης
  • Ουνιόν Βερολίνου
  • Χόφενχαϊμ
  • Μάιντς
  • Στουτγκάρδη
  • Μπόχουμ
  • Φράιμπουργκ
  • Άουγκσμπουργκ
  • Χέρτα Βερλίνου
  • Κολωνία


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.