Δευτέρα 1 Αυγούστου 2022

CDU: Κριτική στις δηλώσεις Baerbock για την Τουρκία

Σύμφωνα με δημοσίευμα της WELT, ο αναπληρωτής επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της αντιπολιτευόμενης Ένωσης CDU/CSU και ειδικός σε θέματα εξωτερικής πολιτικής, Johann Wadephul, θεωρεί λάθος την στάση που τήρησε η Υπουργός Εξωτερικών, Annalena Baerbock, στην Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς είναι απαραίτητες και οι δύο χώρες ως εταίροι του ΝΑΤΟ. 

Ο Wadephul σημείωσε μιλώντας στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP) ότι το γεγονός ότι η Υπουργός Εξωτερικών άσκησε κριτική στην Τουρκία από την Αθήνα «δεν βοηθά»: «Χρειαζόμαστε μακροπρόθεσμα και τις δύο χώρες ως εταίρους, όχι μόνο στο ΝΑΤΟ, αλλά κυρίως σε αυτό. Όποιος συνδυάζει επισκέψεις σε αυτές τις δύο χώρες, πρέπει εκ των προτέρων να έχει προσαρμόσει το ύφος και την επικοινωνία του ώστε να είναι μετριοπαθής. Από αυτή την άποψη ήταν λάθος να ασκήσει κριτική στην Τουρκία από ελληνικό έδαφος. Όσο και αν η στάση είναι σωστή, η έξυπνη εξωτερική πολιτική συνίσταται στο να μεταφέρεις αυτή την άποψη στις προσωπικές συνομιλίες», δήλωσε ο κ. Wadephul.

Και από το κόμμα Die Linke σχολιάστηκε (από διαφορετική οπτική γωνία) αρνητικά η στάση της κας Baerbock, καθώς η ειδική σε θέματα εξωτερικής πολιτικής του κόμματος, Sevim Dagdelen, δήλωσε στο γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων (AFP), ότι «δεν υπάρχει λόγος να ωραιοποιήσουμε την πολιτική της Baerbock έναντι της Τουρκίας, όσο η κριτική προς την Τουρκία παραμένει χωρίς συνέπειες». Και διευκρίνισε ότι «τόσο οι γερμανικές εξαγωγές εξοπλισμών όσο και η οικονομική βοήθεια συνεχίζονται και οι επιθετικοί πόλεμοιτης Τουρκίας, εταίρου μας στο ΝΑΤΟ-κατά παράβαση του διεθνούς δικαίου- και στο Ιράκ και στη Συρία εξακολουθούν να μην καταδικάζονται ως τέτοιοι». Η Dagdelen τόνισε μιλώντας στο AFP ότι οι επικριτικές δηλώσεις πρέπει να συνοδευτούν τώρα από πράξεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.