Παρασκευή 2 Σεπτεμβρίου 2022

«ARD-DeutschlandTrend: Μόνο η μειοψηφία θέλει μέτρα ελάφρυνσης για όλους»

 «ARD-DeutschlandTrend: Μόνο η μειοψηφία θέλει μέτρα ελάφρυνσης για όλους»

«Οι προτάσεις για τα μέτρα ελάφρυνσης των πολιτών που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες έτυχαν ευρείας αποδοχής με βάση την κυλιόμενη δημοσκόπηση DeutschlandTrend του ARD. Ωστόσο, υπάρχουν διαφορετικές απόψεις ως προς το ποιος θα πρέπει να επωφεληθεί»

Η αντιμετώπιση των αυξανόμενων τιμών στην Ενέργεια και το κόστος ζωής είναι αυτή τη στιγμή το πιο σημαντικό ζήτημα Εσωτερικής Πολιτικής. Το θέμα συζητήθηκε εκτενώς κατά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου στο παλάτι Meseberg και οι λεπτομέρειες του τρίτου πακέτου ελαφρύνσεων βρίσκονται πλέον υπό επεξεργασία.

Σχεδόν οι μισοί από τους ερωτηθέντες (45%) επιθυμούν ελαφρύνσεις για τα μεσαία εισοδήματα. Το 29% πιστεύει ότι ανακούφιση θα πρέπει να δοθεί μόνο στα χαμηλά εισοδήματα. Το 22%, από την άλλη πλευρά, είναι της γνώμης ότι η ανακούφιση θα πρέπει να ωφελήσει όλα τα νοικοκυριά.

Οι διαφορές ανάμεσα στα κόμματα που επιλέγουν οι ερωτηθέντες είναι ιδιαίτερα εμφανείς, όταν τίθεται το δίλημμα του κατά πόσον πρέπει να απαλλαγούν μόνο τα χαμηλά εισοδήματα ή όλα τα εισοδήματα: Ενώ το 43% των ψηφοφόρων των Πρασίνων ζητά ελαφρύνσεις μόνο για τα χαμηλά εισοδήματα, μόλις το 20% των υποστηρικτών του FDP έχει την ίδια άποψη. Από την άλλη πλευρά, το 32% των υποστηρικτών του FDP δηλώνει ότι όλα τα νοικοκυριά θα πρέπει να επωφεληθούν από τις ελαφρύνσεις, αλλά μόνο το 8% των υποστηρικτών των Πρασίνων.

Οι περισσότερες από τις προτάσεις που συζητήθηκαν τις τελευταίες ημέρες τυγχάνουν της έγκρισης της πλειοψηφίας των πολιτών: Το 81% των ερωτηθέντων υποστηρίζει τις άμεσες πληρωμές για τα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα, τις οικογένειες, τους συνταξιούχους, τους φοιτητές, τους ασκούμενους και τους αποδέκτες επιδομάτων ανεργίας, ενώ το 14% τα απορρίπτει.

Η αύξηση του επιδόματος στέγασης για τους χαμηλοσυνταξιούχους και η διεύρυνση του αριθμού των ατόμων που δικαιούνται να τη λάβουν θα ήταν το σωστό μέτρο για το 72% των ερωτηθέντων, ενώ το 20% τη θεωρεί λάθος.

Αυτήν την περίοδο πραγματοποιούνται διαβουλεύσεις για τη διάδοχη κατάσταση του μηνιαίου εισιτηρίου των 9 Ευρώ για τα τοπικά και περιφερειακά ΜΜΕ σε όλη τη Γερμανία, το οποίο διατέθηκε τον Ιούνιο, τον Ιούλιο και τον Αύγουστο. Το 74% θεωρεί αυτό το μέτρο σωστό, ενώ το 22% το απορρίπτει. Με την μέχρι τώρα τιμή των 9 Ευρώ το μήνα τα 2/3 (67%) των ερωτηθέντων θα συνέχιζαν να αγοράζουν το εισιτήριο. Με μία πιθανή τιμή 29 Ευρώ το μήνα θα ήταν ευχαριστημένο το 59% των ερωτηθέντων, 49 Ευρώ θα πλήρωνε το 26%, ενώ την τιμή των 69 Ευρώ θα την κατέβαλλε μόνον το 5% των ερωτηθέντων. Το 31% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι ένα τέτοιο εισιτήριο δεν το ενδιαφέρει.

Το περασμένο Σαββατοκύριακο το SPD ζήτησε σε έγγραφό του την πρόβλεψη πλαφόν στις τιμές του φυσικού αερίου και της ηλεκτρικής ενέργειας. Το 75% των ερωτηθέντων υποστηρίζει ένα τέτοιο μέτρο και μόνο το 17% το θεωρεί λάθος.

Ως προς αυτό το ζήτημα δεν εντοπίζονται σχεδόν καθόλου διαφορές μεταξύ των υποστηρικτών των διαφόρων κομμάτων: Το πλαφόν για τις τιμές του φυσικού αερίου λαμβάνει την μεγαλύτερη επιδοκιμασία από τους υποστηρικτές του Die Linke (93%) και τη χαμηλότερη (69%) από τους υποστηρικτές του AfD.

Ένας λόγος για τις αυξημένες τιμές είναι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας λόγω του ρωσικού επιθετικού πολέμου κατά της Ουκρανίας. Επί του παρόντος η πλειοψηφία (53%) υποστηρίζει τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακόμη και αν εξαιτίας τους αυξηθούν οι τιμές της Ενέργειας και το κόστος ζωής. Αλλά η υποστήριξη αυτής της στάσης μειώνεται, καθώς το Μάρτιο του 2022 εξακολουθούσε να την εκφράζει το 66%. Από την άλλη πλευρά, το 41% δεν υποστηρίζει τις κυρώσεις.

Στο σημείο αυτό, ωστόσο, υπάρχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ των υποστηρικτών των διαφόρων κομμάτων στη Γερμανία. Ενώ το 90% των υποστηρικτών των Πρασίνων πιστεύει ότι οι κυρώσεις κατά της Ρωσίας είναι σωστές, ακόμη και αν αυξάνουν τις τιμές της Ενέργειας και το κόστος ζωής, το ποσοστό αυτό μειώνεται σε μόλις 9% για τους ψηφοφόρους του AfD. Μεταξύ των ψηφοφόρων του SPD το 72% υποστηρίζει τις κυρώσεις, μεταξύ των υποστηρικτών του CDU/CSU το 62% και μεταξύ των υποστηρικτών του FDP το 58%. Μεταξύ των υποστηρικτών του Die Linke είναι το 43%. Συνολικά το 54% των Γερμανών πιστεύει ότι οι κυρώσεις είναι σωστές, ακόμη και αν οδηγούν σε ελλείψεις στον ενεργειακό εφοδιασμό (Μάρτιος 2022: 68%) και το 53% υποστηρίζει τις κυρώσεις, ακόμη κι αν οι γερμανικές επιχειρήσεις πληγούν (Μάρτιος 2022: 65%).

Η δυσαρέσκεια με την Ομοσπονδιακή Κυβέρνηση έχει αυξηθεί τον τελευταίο μήνα. Επτά στους δέκα Γερμανούς (68%) είναι αυτή τη στιγμή λιγότερο ή καθόλου ικανοποιημένοι με το έργο του SPD, των Πρασίνων και του FDP -πέντε μονάδες περισσότερο από τον προηγούμενο μήνα. Μόνο το 31% είναι πολύ ικανοποιημένο ή ικανοποιημένο με το έργο του κυβερνητικού συνασπισμού (μείωση 5% από την προηγούμενη μέτρηση). Αυτό σημαίνει ότι η ικανοποίηση από το έργο της κυβέρνησης βρίσκεται στο ναδίρ.

Αν γίνονταν ομοσπονδιακές εκλογές την Κυριακή, το SPD θα λάμβανε 17% -καμία αλλαγή σε σύγκριση με τον προηγούμενο μήνα. Οι Χριστιανοδημοκράτες και οι Πράσινοι χάνουν από μία μονάδα και φτάνουν στο 27 και 22% αντίστοιχα. Το FDP αυξάνει τις δυνάμεις του κατά μία μονάδα και καταλήγει στο 8%. Το AfD παραμένει αμετάβλητο στο 13%. Το Die Linke παίρνει μία μονάδα και φτάνει στο 5%. Όλα τα άλλα κόμματα μαζί συγκεντρώνουν 8%.

Ένα σχεδόν χρόνο μετά από τις ομοσπονδιακές εκλογές του 2021, η εικόνα του κόμματος του Καγκελαρίου Olaf Scholz έχει πληγεί μεταξύ των πολιτών σε σχέση με τομείς Πολιτικής σημαντικούς κατά την τρέχουσα περίοδο. Οι Γερμανοί συνεχίζουν να εμπιστεύονται περισσότερο το SPD σε σχέση με θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης. Ωστόσο, το σχετικό ποσοστό του 28% σημαίνει πτώση δώδεκα μονάδων σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τις ομοσπονδιακές εκλογές. Το 13% (-2%) προτιμά ως προς το ζήτημα αυτό τους Χριστιανοδημοκράτες, το 12% τους Πρασίνους (+5%), ενώ το 10% το Die Linke (-1%). Οι Γερμανοί εμπιστεύονται επίσης το SPD σε σχέση με την Πολιτική Υγείας. Αλλά το 26% των ερωτηθέντων που εκφράζεται κατά αυτόν τον τρόπο αντιστοιχεί σε πτώση επτά μονάδων σε σύγκριση με ένα χρόνο πριν. Ακολουθούν οι Χριστιανοδημοκράτες με 21% (-3%) και οι Πράσινοι με 10% (+1%).

Οι Πράσινοι επιτυγχάνουν μακράν τη υψηλότερη επίδοση όσον αφορά την Κλιματική και την Περιβαλλοντική Πολιτική. Το 47% (-1%) πιστεύει ότι είναι σε θέση να ασκήσουν καλή πολιτική σε αυτούς τους τομείς. Το κόμμα της Υπουργού Εξωτερικών Annalena Baerbock κερδίζει από πέρυσι και σε σχέση με την ικανότητα άσκησης Εξωτερικής Πολιτικής. Το 25% (+20%) των ερωτηθέντων συμμερίζεται αυτήν την άποψη. Το 23% (-9%) εμπιστεύεται περισσότερο τους Χριστιανοδημοκράτες, ενώ το 14% το SPD (-17%).

Όσον αφορά την Οικονομική Πολιτική, μια σχετική πλειοψηφία των ερωτηθέντων (31%, μείωση κατά μία μονάδα) εξακολουθεί να θεωρεί πιο ικανό το CDU/CSU. Ακολουθούν το SPD με 14% (-11%), το FDP με 13% (-3%) και τελευταίοι έρχονται οι Πράσινοι του Υπουργού Οικονομικών Robert Habeck με 7% (+1%). Κανένα κόμμα δεν είναι απολύτως πειστικό όσον αφορά τη Φορολογική Πολιτική: Στην πρώτη θέση βρίσκονται οι Χριστιανοδημοκράτες με 20% (-1%) μπροστά από το SPD με 19% (-12%) και το FDP με 15% (+1%). Ωστόσο, το 28% δηλώνει ότι δεν εμπιστεύεται κανένα κόμμα για τη συγκεκριμένη αποστολή.

Τagesschau

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.