Σάββατο 10 Σεπτεμβρίου 2022

Γερμανία: Γιατί η VNG ζητά κρατική βοήθεια

«Η VNG ζητά κρατική βοήθεια: Έτσι έφτασε σε κρίσιμη κατάσταση ο τρίτος μεγαλύτερος εισαγωγέας φυσικού αερίου»

«Η θυγατρική της EnBW αναγκάζεται να αγοράσει ακριβά στο χρηματιστήριο το φυσικό αέριο για τους πελάτες της. Σημαντικό ρόλο στην κλιμακούμενη κατάσταση παίζει όπως φαίνεται η άλλοτε GazpromGermania»

Μετά τη Uniper άλλη μία γερμανική εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου, η VNG -με έδρα στη Λειψία- αναγκάστηκε να υποβάλει αίτηση στο αρμόδιο Υπουργείο Οικονομίας για οικονομική στήριξη, εξαιτίας των αυξανόμενων τιμών στην ενέργεια. Όπως αναφέρει η Handelsblatt, η γερμανική κυβέρνηση φέρει όχι αμελητέο μερίδιο ευθύνης στην όξυνση της κατάστασης γύρω από την εταιρεία, καθώς εάν είχε μεριμνήσει ώστε η άλλοτε Gazprom Germania -νυν Sefe („Securing Energy for Europe“)- να συνεχίσει να προμηθεύει με αέριο την VNG, τώρα δεν θα χρειαζόταν να παρέμβει για τη διάσωση της τελευταίας. 

Το πόσο θα κοστίσει η διάσωση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμα γνωστό, ωστόσο το βέβαιο είναι ότι αν περιέλθει σε δεινή οικονομική κατάσταση, οι συνέπειες θα ήταν σοβαρές για τον ενεργειακό εφοδιασμό της Γερμανίας. Η θυγατρική της EnBW είναι η τρίτη μεγαλύτερη εταιρεία εισαγωγής φυσικού αερίου στη Γερμανία και αποτελεί συστημική επιχείρηση σε ό,τι αφορά την προμήθεια ενέργειας, καθώς προμηθεύει 400 πελάτες από τον κλάδο της βιομηχανίας και των επιχειρήσεων κοινής ωφελείας. 

Από τον Μάιο δεν εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα στο συμβόλαιο προμήθειας φυσικού αερίου που είχε η VNG με την Gazprom Germania, σύμφωνα με πληροφορίες της εφημερίδας: υπενθυμίζεται ότι η θυγατρική της  Gazprom, που στο μεταξύ έχει μετονομαστεί σε Sefe, έχει τεθεί υπό την εποπτεία της γερμανικής κυβέρνησης. Λόγω μη εξυπηρέτησης του συμβολαίου, η VNG αναγκάζεται να αντικαταστήσει το αέριο που προμηθεύεται με άλλο, σε υψηλότερο κόστος, με αποτέλεσμα να κρίνεται τώρα απαραίτητη η αίτηση για κρατική βοήθεια. 

Πηγή: Handelsblatt

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.