Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Ο Erdogan απειλεί την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο Erdogan απειλεί την Ελλάδα πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ: "Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε"»

Frankfurter Rundschau: «Μιλώντας στην τουρκική Εθνοσυνέλευση, ο Πρόεδρος Erdogan έβαλλε κατά της Ελλάδας -και απείλησε ξανά τη γειτονική χώρα»

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdogan επέκρινε τον Έλληνα Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ενώ εξαπέλυσε μια γενική απειλή κατά της γειτονικής χώρας. Αφορμή για την οργή του Erdogan ήταν η κατηγορία από μέρους του Μητσοτάκη ότι η Τουρκία χρησιμοποιεί «εξαιρετικά επιθετική ρητορική» εις βάρος της Ελλάδας.

Επιπλέον, ο Erdogan κατηγόρησε την Αθήνα ότι αναζητά την υποστήριξη των ΗΠΑ: «Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζητά τη βοήθεια των ΗΠΑ. Ενάντια σε ποιον; Εναντίον της Τουρκίας». Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι θα γίνει «ό,τι είναι απαραίτητο». «Είμαστε έτοιμοι να το κάνουμε», πρόσθεσε ο Erdogan στην ομιλία του ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης στην Άγκυρα. Αυτό μετέδωσε το Anadolu. Πρόσφατα η Αθήνα απάντησε στις φραστικές επιθέσεις από την Τουρκία με θαλάσσια γυμνάσια.

Ο Ερντογάν επέκρινε επίσης την Ελλάδα για τη διάπραξη παράνομων Pushbacks εις βάρος προσφύγων και τη σιωπή της Δύσης που τα συνοδεύει, όπως ισχυρίστηκε. Εκτός από ΜΜΕ, διάφορες ομάδες προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων έχουν επανειλημμένα αναφερθεί σε παράνομες απελάσεις και άλλες παραβιάσεις των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων από τις ελληνικές Αρχές.

Οι εντάσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας είναι πιθανό να αποδειχτούν ιδιαίτερα σημαντικές κατά την προσεχή ιδρυτική Σύνοδο Κορυφής της Ευρωπαϊκής Πολιτικής Κοινότητας στην Πράγα την ερχόμενη Πέμπτη και την Παρασκευή. Η Σύνοδος Κορυφής είναι ένας νέος σχηματισμός της ΕΕ, στην οποία θα συμμετάσχουν και η Τουρκία, αλλά και αρκετές βαλκανικές χώρες.

Σε σχέση με την Τουρκία, πέρα από τη σύγκρουση με την Ελλάδα αναμένεται να συζητηθεί και ο ρόλος της στο πλαίσιο του πολέμου της Ουκρανίας. Ωστόσο, για να συνεχίσει η Τουρκία να διαδραματίζει σημαντικό ρόλο ως μεσολαβητής μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας, θα πρέπει να εκτονωθεί η ελληνοτουρκική αντιπαράθεση.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.