Τετάρτη 30 Νοεμβρίου 2022

Κι όμως το ΣΑΕ (Ωκεανίας) συνεχίζει !

Μπορεί τα Συμβούλια Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) τόσο σε επίπεδο περιφερειών όσο και κεντρικά να έχουν εδώ και χρόνια σταματήσει να λειτουργούν όμως το ΣΑΕ Ωκεανίας συνεχίζει να υπάρχει. Και όχι μόνο σε επίπεδο στελεχών αλλά και σε επίπεδο συλλογικών διαδικασιών. Μάλιστα προχώρησαν στην εκλογή νέου Συντονιστικού Συμβουλίου:

Συγκεκριμένα και σύμφωνα με ομογενειακό πορτάλ ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ την περασμένη Κυριακή ολοκληρώθηκαν οι εργασίες της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του ΣΑΕ Ωκεανίας που πραγματοποιήθηκε δια ζώσης, αλλά και διαδικτυακά, στο Bexley της N.N.Oυαλίας.

Στην Γενική Συνέλευση συμμετείχαν δεκάδες αντιπρόσωποι από όλη την Ωκεανία και σημαντικές προσωπικότητες από την Ελλάδα και την Ευρώπη, πανεπιστημιακοί καθηγητές Νεοελληνικών Τμημάτων, εκπαιδευτικοί, ΜΜΕ κ.ά.

νάμεσα στους προσκεκλημένους που παρακολούθησαν την Γενική Συνέλευση διαδικτυακά ήταν και ο πρώην υφυπουργός Αποδήμου Ελληνισμού, Γρηγόρης Νιώτης (Αθήνα) η γραμματέας του παγκόσμιου ΣΑΕ Δρ Όλγα Σαραντοπούλου (Βιέννη), ο Δρ Κώστας Καρράς Επικεφαλής των Δικτύου Επιστημόνων Ευρώπης (Γερμανία), ο δικηγόρος του τ. Προεδρείου του ΣΑΕ, Θεόδωρος Κουτσούμπας (Αθήνα), η Φωτεινή Μακρή, τ. γραμματέας του Προεδρείου ΣΑΕ Θεσσαλονίκη) κ.ά. 

Τον Γενικό Πρόξενο της Ελλάδας στο Σίδνεϊ, κ. Ιωάννη Μαλλικούρτη, εκπροσώπησε ο Κων. Γιαννακοδήμος Σύμβουλος Α’, επικεφαλής του Γραφείου Δημόσιας Διπλωματίας στο Σύδνεϋ ο οποίος και χαιρέτισέ την ΓΣ με την έναρξή της.

Στην έδρα ήταν ο συντονιστής Γιώργος Αγγελόπουλος, με τα μέλη του Συντονιστικού Συμβουλίου από την ΝΝΟ, Μιχάλη Χριστοδούλου και Γιάννη Θεοδωρίδη.

Την Γενική Συνέλευση απασχόλησαν θέματα όπως:

– ο νόμος για το ΣΑΕ που ψηφίστηκε τον Φεβρουάριο 2021 περί επαναλειτουργίας του ΣΑΕ.

– η ψήφος των Ελλήνων του εξωτερικού

– η ίδρυση Υπουργείου Απόδημου Ελληνισμού.

– οι δραστηριότητες του Ομογενειακού Ταμείου Εκτάκτων Αναγκών.

Η Γενική Συνέλευση ενέκρινε ομόφωνα τα πρακτικά, τα οικονομικά, την οικονομική αναφορά, την αναφορά του Συντονιστή όπως επίσης και το διορισμό του Ορκωτού λογιστή και της Λογιστικής Εταιρείας Rothsay Accounting Services για τo τρέχον έτος

Από τις προτάσεις που κατατέθηκαν, ξεχώρισαν η πρόταση της Όλγας Σαραντοπούλου για συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Αυστρίας στον τομέα παροχής περεταίρω ανθρωπιστικής βοήθειας στους Έλληνες της Ουκρανίας και η πρόταση της Φωτεινής Μακρή για την Λειτουργία Κέντρου Πνευματικής Δημιουργίας των Ομογενών με έδρα τη Θεσσαλονίκη. Αμφότερες οι προτάσεις εγκρίθηκαν.

Επίσης, έγινε εκλογή νέου Συντονιστικού Συμβουλίου για την περίοδο 2022-2026, που αποτελείται από τους:

Συντονιστή – Ιωάννη Θεοδωρίδη και μέλη τους Αλαβέρα Κώστα, Κανελλάκο Δημήτρη, Καλυμνίου Ελένη, Μπέλα Γιάννη, Ναούμη Λεωνίδα, Παπασάββα Σάββα, Παπουλιδη Παναγιώτη και Τσίτζα Αστέριο.

Η Γενική Συνέλευση ομόφωνα ανακήρυξε, για την προσφορά του στο Οργανισμό και την Ομογένεια, τον μέχρι σήμερα Συντονιστή Γιώργο Αγγελόπουλο, Επίτιμο Συντονιστή του ΣΑΕ Ωκεανίας και Άπω Ανατολής, που θα ισχύει από την ημερομηνία αποχώρησης του από το Συντονιστικό Συμβούλιο την επομένη της 27ης Νοεμβρίου 2022.

Ο Γιώργος Αγγελόπουλος ευχαρίστησε όλους τους συνέδρους και το Συντονιστικό, ενώ ο νέος Συντονιστής, Γιάννης Θεοδωρίδης, τόνισε ότι η Ομογένεια χρειάζεται το ΣΑΕ -ένα ΣΑΕ αυτοχρηματοδοτούμενο, επισημαίνοντας πως όποιος θέλει να είναι μέλος του ΣΑΕ θα πρέπει και να καταβάλει συνδρομή. Επίσης, τόνισε ότι πρέπει να προσεχθεί η Παιδεία καθώς, όπως είπε, συνεχώς κλείνουν σχολεία και μειώνονται οι Έδρες Ελληνικών σε ξένα πανεπιστήμια.



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.