Παρασκευή 18 Νοεμβρίου 2022

Γερμανία: Τι πρέπει να γνωρίζετε για την αποζημίωση φυσικού αερίου

Τα νοικοκυριά και οι μικρότερες εταιρείες με ετήσια κατανάλωση έως και 1,5 εκατομμύριο κιλοβατώρες (kWh) που δεν χρησιμοποιούν φυσικό αέριο για την εμπορική λειτουργία μονάδων παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας ή θερμότητας λαμβάνουν το επίδομα / αποζημίωση του Δεκεμβρίου. 

Η αποζημίωση για το φυσικό αέριο τον Δεκέμβριο του 2022

Επίσης την αποζημίωση θα λάβουν εγκαταστάσεις στους τομείς της νοσηλευτικής, της εκπαίδευσης καθώς και της ιατρικής περίθαλψη. Το κόστος για την ομοσπονδιακή κυβέρνηση υπολογίζεται σε εννέα δισεκατομμύρια ευρώ.

Αναλυτικά:

Οι καταναλωτές αποζημιώνονται για το κόστος φυσικού αερίου τους στο ποσό μιας μηνιαίας πληρωμής. Σύμφωνα με το Ομοσπονδιακό Υπουργείο Οικονομικών, η ελάφρυνση υπολογίζεται με βάση το ένα δωδέκατο της ετήσιας κατανάλωσης. 

Η τιμή αυτή πολλαπλασιάζεται με την τιμή Δεκεμβρίου ανά kWh και συμπληρώνεται με το ένα δωδέκατο της βασικής τιμής. Δεδομένου ότι η έκτακτη βοήθεια δεν εξαρτάται από την τρέχουσα κατανάλωση, θα πρέπει να συνεχίσει να υπάρχει κίνητρο για εξοικονόμηση.

Σύμφωνα με τη συγκριτική πλατφόρμα Check24, όλοι οι πελάτες φυσικού αερίου στη Γερμανία αναμένεται να λάβουν περίπου πέντε δισεκατομμύρια ευρώ. 

ΠΑΡΑΔΕΙΓΜΑ 1ο: Νοικοκυριό μιας οικογένειας με κατανάλωση 20.000 kWh πληρώνει σήμερα κατά μέσο όρο 18,6 σεντς ανά kWh και 3.726 ευρώ ετησίως για φυσικό αέριο. 

Με την έκπτωση Δεκεμβρίου θα πληρώσει σχεδόν 311 ευρώ λιγότερα.

ΠΑΡΑΔΕΓΜΑ 2ο:  Για νοικοκυριό με ένα άτομο και με κατανάλωση 5000 kWh, το τελικό αποτέλεσμα θα είναι είναι μια μείωση της τάξεως των 86 ευρώ.

Οι ενοικιαστές

Σε αντίθεση με τους ιδιοκτήτες και τις εταιρείες, οι ενοικιαστές και τα μέλη των λεγόμενων ενώσεων ιδιοκτητών σπιτιού (Wohneigentumsgemeinschaften)  σε πολλές περιπτώσεις δεν έχουν άμεση σύμβαση με τον προμηθευτή, αλλά πληρώνουν για το φυσικό αέριο μέσω των κοινόxρησταν (Nebenkosten). 

Eτσι οι ενοικιαστές θα λάβουν το έκτακτο βοήθημα με το επόμενο εκκαθαριστικό κοινόχρηστων που περιελαμβάνει και το λογαριασμό θέρμανσης, για τον οποίο οι ιδιοκτήτες συνήθως τον κοινοποιούν και μέχρι ένα χρόνο αργότερα.

Με άλλα λόγια: στη χειρότερη περίπτωση η συγκεκριμένη ανακούφιση για τους ενοικιαστές μπορεί να πραγματοποιηθεί  τέλος του 2023. 

Πολύ αργά, πολύ περίπλοκο και όχι πολύ διαφανές: Η Ένωση Γερμανών Ενοικιαστών επικρίνει ππαντως τον τρόπο εφαρμογής της προγραμματισμένης εφάπαξ αποζημίωση για τους ενοικιαστές.

Εφορία

Η αποζημίωση είναι αφορολόγητη για εισοδήματα έως 75.000 €

Πηγή: ARD

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.