Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2022

Μέρκελ: «Τώρα πια βρίσκομαι στην περίοδο της περισυλλογής»

Süddeutsche Zeitung  «‘Για τον Putin μετρά μόνο η δύναμη’»

Τα γερμανικά ΜΜΕ αναπαράγουν δημοσίευμα με αποσπάσματα από μακροσκελές αφιέρωμα του Spiegel και του δημοσιογράφου Alexander Osang στην πρώην Καγκελάριο, Angela Merkel, που περιέχει δηλώσεις της προς τον δημοσιογράφο, έναν περίπου χρόνο μετά την αποχώρησή της από την πολιτική. «Τώρα πια βρίσκομαι στην περίοδο της περισυλλογής», λέει στον δημοσιογράφο η Angela Merkel, σύμφωνα με το δημοσίευμα της SZ, ενώ επισημαίνεται ότι στις δηλώσεις της προς το Spiegel σημείωσε ότι στο τέλος της θητείας της θεωρούσε ότι δεν είχε καμία άλλη δυνατότητα να επηρεάσει τον Ρώσο Πρόεδρο Putin. Μάλιστα, όπως αφηγείται η ίδια, στην τελευταία επίσκεψή της στη Μόσχα τον Αύγουστο του 2021 αισθάνθηκε ότι από την άποψη της πολιτικής ισχύος, είχε «τελειώσει» και ότι για τον Putin μετρά μόνο η δύναμη.

Η κα Merkel τονίζει ότι η Συμφωνία του Μινσκ του 2014 είχε πια διαβρωθεί το καλοκαίρι του 2021, καθώς και ότι μάταια προσπάθησε μαζί με τον Γάλλο Πρόεδρο Macron να υπάρξει μια συνάντηση της Ε.Ε. με τον Putin. «Δεν είχα όμως πια τη δύναμη να επιβληθώ, γιατί όλοι ήξεραν ότι το φθινόπωρο θα φύγω», όπως επεσήμανε, ενώ πρόσθεσε ότι -εξάλλου- από την άποψη της εξωτερικής πολιτικής δεν είχε «προχωρήσει ούτε ένα χιλιοστό», ούτε στο θέμα της Ουκρανίας, αλλά ούτε σε άλλα ζητήματα όπως της Υπερδνειστερίας και της Μολδαβίας, της Γεωργίας και της Αμπχαζίας, της Συρίας και της Λιβύης.

Όπως σημείωσε στη συνέχεια, με τον πρώην Αμερικανό Πρόεδρο, Barack Obama, είχαν καταβάλει κάθε προσπάθεια μετά την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία, προκειμένου να αποτραπούν περαιτέρω επιθέσεις της Ρωσίας στην Ουκρανία και είχαν συμφωνήσει λεπτομερώς τις κυρώσεις σε βάρος της Ρωσίας. Με τη ρωσική επίθεση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022 τελείωσε μια «φάση ευφορίας» της ιστορίας και ο σημερινός κόσμος είναι και πάλι «γεμάτος επιπλοκές», όπως σχολίασε στις δηλώσεις της προς το Spiegel.

Στη συζήτησή της με τον δημοσιογράφο Α. Osang, η πρώην Καγκελάριος εξήρε την αντίσταση των Ουκρανών και εξέφρασε την άποψη ότι η Γερμανία δεν θα πρέπει να είναι η πρώτη χώρα που θα στείλει υπερσύγχρονα άρματα στην Ουκρανία, διότι η Ρωσία, όπως χαρακτηριστικά είπε, μπορεί ακόμα και τώρα να «δημιουργήσει καλό κλίμα με τη Γερμανία».

Παράλληλα, εξέφρασε σεβασμό για τον Πρόεδρο του Καζακστάν, Tokajew, για το γεγονός ότι είχε το θάρρος δημοσίως να αρνηθεί να υποστηρίξει τον πόλεμο του Putin. Παρατήρησε, δε, ότι στην Κεντρική Ασία υπάρχει κινητικότητα σε ό,τι αφορά την στάση έναντι της Ρωσίας, και προειδοποίησε ότι στην εξωτερική πολιτική δεν πρέπει να είναι πολύ υψηλές οι προσδοκίες, γιατί στο τέλος δεν θα απομείνει κανείς που να ανταποκρίνεται στις αξιώσεις μας.

Τέλος, δήλωσε ότι δεν μετανιώνει για το ότι έβαλε τέλος στην πολιτική της καριέρα, λέγοντας ότι χρειάζονται νέα πρόσωπα και σχολιάζοντας, μεταξύ άλλων, ότι είναι εκπληκτικό πόσα πράγματα μένουν σε εκκρεμότητα μετά από δουλειά 16 ετών.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.