Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Spiegel: «Ο Erdogan προσπαθεί να βγάλει από τη μέση τους ανταγωνιστές του»

«Έξι μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές ο Ekrem Imamoğlu καταδικάζεται σε ποινή φυλάκισης. Από φόβο ότι θα μπορούσε να θέσει υποψηφιότητα; Εδώ περιγράφει ποιες επιπτώσεις θα μπορούσε να έχει στην υποψηφιότητά του η διαδικασία έφεσης»

συνέντευξη Ekrem Imamoğlu στο Spiegel

Στην ιστοσελίδα του περιοδικού δημοσιεύεται συνέντευξη που παραχώρησε στους Sebnem Arsu και Özlem Topcu ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, Ekrem Imamoğlu. Εισαγωγικά γίνεται αναφορά στην πρωτόδικη καταδίκη του και επισημαίνεται ότι η τουρκική αντιπολίτευση θεωρεί πως η ποινική δίωξη σε βάρος του είναι μια κίνηση τακτικής, προκειμένου να αποτραπεί πιθανή υποψηφιότητά του ενόψει των επικείμενων προεδρικών εκλογών, ενώ και μεγάλο μέρος του τουρκικού λαού, σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις, θεωρεί άδικη και πολιτικά υποκινούμενη τη δικαστική απόφαση σε βάρος του. Ο Imamoğlu έχει υποστήριξη και από το εξωτερικό, όπως σημειώνεται στη συνέχεια, καθώς δήμαρχοι ευρωπαϊκών πόλεων -μεταξύ αυτών του Παρισιού, της Φλωρεντίας, της Αθήνας, της Βουδαπέστης και του Ανόβερου- συναντώνται σήμερα στην Κωνσταντινούπολη με αφορμή ένα συνέδριο για τις μεγάλες πόλεις.

Απαντώντας σε γραπτές ερωτήσεις του Spiegel λίγες ημέρες μετά την ανακοίνωση της δικαστικής απόφασης, ο Ekrem Imamoğlu σημειώνει ότι είναι ένας μεταξύ πολλών ισχυρών πολιτικών της αντιπολίτευσης τα ονόματα των οποίων συζητώνται ως υποψήφια στις επερχόμενες εκλογές, για αυτό εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ότι «ο Erdogan καθαρίζει το πεδίο και προσπαθεί να βγάλει από τη μέση τους ανταγωνιστές του και μάλιστα όχι με θαρραλέο τρόπο». Όπως εξηγεί ο δήμαρχος της Κωνσταντινούπολης, ακόμα και αν ο ίδιος κέρδιζε τις εκλογές αλλά στο μεταξύ τελεσιδικούσε η απόφαση εις βάρος του, ο Erdogan δεν θα κέρδιζε απαραίτητα τις εκλογές, διότι ο δεύτερος υποψήφιος δεν γίνεται αυτομάτως Πρόεδρος, αντιθέτως, θα οριζόταν ημερομηνία κατά την οποία οι πολίτες θα έπρεπε να ψηφίσουν υπέρ ή κατά του Erdogan.

O κ. Imamoğlu επισημαίνει ότι στο «Τραπέζι των έξι» -στη συμμαχία των έξι αντιπολιτευόμενων κομμάτων- δεν έχει συζητηθεί μέχρι στιγμής το θέμα του προεδρικού υποψηφίου, επομένως ο ισχυρισμός ότι υπάρχει διχογνωμία ως προς τον ορισμό του υποψηφίου είναι απλώς μια επινόηση των φιλοκυβερνητικών ΜΜΕ. Το όνομα του υποψηφίου θα γνωστοποιηθεί τον Ιανουάριο ή τον Φεβρουάριο, όπως λέει ο ίδιος, ενώ εν συνεχεία υποστηρίζει ότι η δικαστική απόφαση εναντίον του εκφράζει «το μεγάλο τραύμα του να έχεις χάσει την Κωνσταντινούπολη σε δύο εκλογικές αναμετρήσεις». Ο Ekrem Imamoğlu κάνει λόγο για πολιτικοποίηση της Δικαιοσύνης, αλλά τονίζει ότι το AKP δεν θα επιτύχει τον στόχο του, ενώ κληθείς να σχολιάσει την υποστήριξη που έχει από το εξωτερικό, απαντά ότι η συζήτηση αυτή είναι μη ρεαλιστική και περιττή, διότι δεν βρέθηκε στο αξίωμα του δημάρχου της Κωνσταντινούπολης με την υποστήριξη κανενός από το εξωτερικό.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.