Παρασκευή 6 Ιανουαρίου 2023

Υπ. Εσωτερικών: Δεν αλλάζει ο νόμος για ομογενείς βουλευτές επικρατείας

Σε συνέντευξη στο χθεσινό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ ο Υπουργός Εσωτερικών απέκλεισε το ενδεχόμενο να αλλάξει ο νόμος για την εκλογή βουλευτών Επικρατείας που προέρχονται από την ομογένεια λόγω της μικρής συμμετοχής στη διαδικασία εγγραφής στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους (περίπου 4.000 άτομα).

απόδημοι ψηφοδέλτιο επικρατείας

Είχε προηγηθεί δημοσίευμα (ΤΟ ΒΗΜΑ) σύμφωνα με το οποίο λόγω της μικρής συμμετοχής η κυβέρνηση σχεδίαζε αλλαγή του νόμου. Ο νόμος προβλέπει την υποχρέωση στα κόμματα να βάλουν υποψήφιους σε μια από τις τρεις θέσεις του ψηφοδελτίου επικρατείας .

Συγκεκριμένα σύμφωνα με το Νόμο 4648/2019 που ρυθμίζει τα της συμμετοχής Αποδήμων Ελλήνων Ψηφοφόρων στην εκλογική διαδικασία από το εξωτερικό, στο Ψηφοδέλτιο Επικρατείας  (ο κατάλογος των εκλεγμένων βουλευτών διευρύνεται από 12 σε 15 έδρες) η πρόταση κάθε κόμματος ή συνασπισμού κομμάτων περιλαμβάνει αριθμό ίσο με τον αριθμό των εδρών Επικρατείας. Τουλάχιστον το ένα πέμπτο (1/5) των υποψηφίων προέρχεται από εγγεγραμένους των ειδικών εκλογικών καταλόγων εξωτερικού, εφόσον υπάρχουν, εκ των οποίων τουλάχιστον ένας (1) τοποθετείται υποχρεωτικά στις τρεις (3) πρώτες θέσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.