Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Eλ. Κοινότητα Βερολίνου: Εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος

Την Παρασκευή 27.01.2023 στις 18.00, η Ελληνική Κοινότητα Βερολίνου οργανώνει εκδήλωση προς τιμήν των Ελλήνων Εβραίων θυμάτων του Ολοκαυτώματος. 

Η 27η Ιανουαρίου έχει θεσμοθετηθεί ως Διεθνής Ημέρα Μνήμης για τα θύματα του Ολοκαυτώματος με αφορμή την απελευθέρωση του στρατοπέδου του Άουσβιτς από τον Κόκκινο Στρατό στις 27.01.1945. Με την ευγενική παραχώρηση του Εβραϊκού Μουσείου της Ελλάδος, θα προβληθεί το ντοκιμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση, το Τραγούδι της Ζωής με θέμα τη σωτηρία της Εβραϊκής Κοινότητας της Ζακύνθου, της μοναδικής στην Ελλάδα που διασώθηκε πλήρως. Την ταινία θα προλογίσει ο υποψήφιος διδάκτορας Σύγχρονης Ιστορίας, Αλέξης Ντετοράκης. Θα ακολουθήσει συζήτηση.

Το Τραγούδι της Ζωής                                                                                                                                                Ντοκυμαντέρ του Τώνη Λυκουρέση που περιγράφει τη ζωή των Ζακυνθινιών εβραίων που επέζησαν στην κατοχή χάρη στην τόλμη του δημάρχου του νησιού Λουκά Καρρέρ και του Μητροπολίτη Χρυσοστόμου που όταν τους ζητήθηκε από τη γερμανική διοίκηση να παραδώσουν λίστα με τους ντόπιους εβραίους, αυτή περιείχε μόνο δύο ονόματα. Τα δικά τους...Η Ζάκυνθος είναι η μοναδική κοινότητα σε όλη την Ευρώπη που κατόρθωσε να διασώσει όλο τον εβραϊκό πληθυσμό της, που αριθμούσε 275 άτομα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.