Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

Επιτρέπεται ο ιδιοκτήτης να μπεί στο διαμέρισμα που μου νοικιάζει ;

Γερμανία: Επιτρέπεται ο ιδιοκτήτης να μπεί στο διαμέρισμα που μου νοικιάζει ;

Δυο είναι τα θέματα που συχνά προκαλούν αντιπαραθέσεις μεταξύ μισθωτών και ενοικιαστών και συγκεκριμένα όσον αφορά το δικαίωμα του ιδιοκτήτη να μπαίνει στο σπίτι.

α) Ο έλεγχος της κατάστασης του σπιτιού.

Για το θέμα αυτό τα δικαστήρια έχουν αποφασίσει ότι ο ιδιοκτήττης δεν έχει δικαίωμα ελέγχων ρουτίνας. Για να αποκτήσει το δικαίωμα πρέπει να υπάρχουν συγκεκριμένοι λόγοι όπως π.χ. καταμέρηση της κατανάλωσης θέρμανσης ή νερού, τον έλεγχο εργασιών που πρέπει να γίνουν. Eπίσης αν έχει υποψίες ότι έχουν προκληθεί ζημιές ή ότι το διαμέρισμα βρίσκεται παραμελημένο

β) Να δείξει το διαμέρισμα σε ενδιαφερόμενους αγοραστές

Σε αυτή την περίπτωση δικαστικές αποφάσεις αναφέρουν ότι ο ενοικιαστής πρέπει  να επιτρέψει στον ιδιοκτήτη τουλάχιστον τρεις φορές το μήνα να δείχνει το διαμέρισμα που είναι προς πώληση σε ενδιαφερόμενους. Βέβαια ο ιδιοκτήτης από την πλευρά του θα πρέπει να προσαρμοστεί στις ανάγκες του ενοικιαστεί π.χ. όσον αφορά τις ώρες εργασίας του. Μάλιστα εάν ο ενοικιαστής, μετά από προειδοποιητική επιστολή του ιδιοκτήτη, συνεχίζει να μην επιτρέπει στον ιδιοκτήτη να μπει στο σπίτι του μπορεί να γίνει καταγγελία συμβολαίου του ενοικιαστηρίου (σχετικά είχε αποφασίσει το 2020 στο Μόναχο).

Αρθρο δικηγόρου Alexander Walther 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.