Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2023

RND: «Γιατί αυτή τη φορά διακυβεύονται τα πάντα για τον Erdogan»

Δίκτυο Συντακτών Γερμανίας (RND) – Τίτλος: «Γιατί αυτή τη φορά διακυβεύονται τα πάντα για τον Recep Tayyip Erdogan»

«Η Τουρκία βρίσκεται ενώπιον της πιθανόν σημαντικότερης εκλογικής διαδικασίας στη σύγχρονη ιστορία της. Για πρώτη φορά εδώ και περισσότερα από 20 χρόνια ο Πρόεδρος Erdogan θα μπορούσε να χάσει τις εκλογές. H αντιπολίτευση όμως δυσκολεύεται»

To δημοσίευμα του Gerd Höhler αναφέρεται στις επικείμενες εκλογές στην Τουρκία, σχολιάζοντας ότι αν αναδειχθεί νικητής ο Erdogan, θα μπορούσε να παγιώσει ακόμα περισσότερο τον αυταρχικό τρόπο διακυβέρνησής του, να απομακρύνει την Τουρκία έτι περαιτέρω από τη Δύση και να εκτροχιαστεί το πολίτευμα σε δικτατορία. Εφόσον χάσει, τα σημερινά αντιπολιτευόμενα κόμματα προτίθενται να καταργήσουν το προεδρικό σύστημα που ο ίδιος διαμόρφωσε στα μέτρα του, και να ενισχύσουν την κοινοβουλευτική δημοκρατία.

Η Ε.Ε. και το ΝΑΤΟ παρακολουθούν προσεκτικά τα τεκταινόμενα ενόψει των εκλογών στην Τουρκία, δεδομένου ότι η χώρα υπονομεύει τις κυρώσεις της Δύσης σε βάρος της Ρωσίας, μπλοκάρει την ένταξη της Φινλανδίας και της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ και απειλεί την Ελλάδα με πόλεμο. Οι επικριτές του Τούρκου Προέδρου στη Δύση ελπίζουν ότι σε περίπτωση κυβερνητικής αλλαγής, η εξωτερική πολιτική της Τουρκίας θα είναι και πάλι πιο προβλέψιμη, σχολιάζει ο ανταποκριτής, ενώ ήδη πολλά μέλη της αντιπολίτευσης βλέπουν ότι πλησιάζει το τέλος της εποχής Erdogan. Αυτό όμως θα μπορούσε να είναι απλά ευσεβής πόθος, μια και πολλές φορές έχει γίνει λόγος για το επικείμενο πολιτικό τέλος του Erdogan, πάντα όμως κατάφερνε να επιβιώσει.

Αυτή τη φορά, πάντως, ο Τούρκος Πρόεδρος είναι σε αδύναμη θέση, επισημαίνει ο ανταποκριτής αναφερόμενος στην κατάσταση της τουρκικής οικονομίας και τις κακές του επιδόσεις στις πρόσφατες δημοσκοπήσεις. Η αντιπολίτευση, ωστόσο, δυσκολεύεται να εκμεταλλευτεί προς όφελός της τις αδυναμίες του Erdogan, καθώς μέχρι στιγμής τα έξι κόμματα που έχουν συνασπιστεί, δεν έχουν καν ορίσει έναν κοινό υποψήφιο για τις προεδρικές εκλογές. Και ενώ ο Τούρκος Πρόεδρος προαναγγέλλει οικονομικά μέτρα στο εσωτερικό, συγχρόνως στη διεθνή σκηνή προβάλλεται ως ατρόμητος ηγέτης, που απειλεί την Ελλάδα όχι μόνο με κατάληψη νησιών του Αιγαίου, αλλά και με πυραυλικές επιθέσεις σε βάρος της Αθήνας. Παράλληλα, προκαλεί τους συμμάχους στο ΝΑΤΟ με την εγκατάσταση ρωσικών αντιαεροπορικών συστημάτων και προβάλλοντας βέτο στην ένταξη Σουηδίας και Φινλανδίας, σε μια προσπάθεια να συσπειρώσει τους εθνικιστές ψηφοφόρους.

Η αντιπολίτευση δεν έχει να αντιτάξει πολλά, τονίζει ο δημοσιογράφος, προσθέτοντας ότι μέχρι στιγμής τα έξι κόμματα που έχουν συνασπιστεί δεν έχουν παρουσιάσει ένα ενιαίο πολιτικό πρόγραμμα. Τέλος, σχολιάζεται ότι αν ο Erdogan χάσει τις εκλογές, κινδυνεύει να βρεθεί αντιμέτωπος με κατηγορίες περί διαφθοράς, για αυτό και από την αντιπολίτευση εκφράζεται η ανησυχία ότι ο Τούρκος Πρόεδρος μπορεί να μην αποδεχτεί καν την εκλογική του ήττα. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.