Πέμπτη 16 Φεβρουαρίου 2023

Spiegel:«Αξίζει μια επίσκεψη στην Ελευσίνα–ειδικά τώρα»

Spiegel: «Πώς μεταβάλλεται η ελληνική πόλη/ Αξίζει μια επίσκεψη στην Ελευσίνα – ειδικά τώρα»

«Σημαντικός τόπος της αρχαιότητας, αργότερα κέντρο της βαριάς βιομηχανίας: Η Ελευσίνα στην Ελλάδα είναι ίσως η πιο ασυνήθιστη έως τώρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης. Επίσκεψη σε έναν ιδιαίτερο τόπο»

Στην ιστοσελίδα του Spiegel -στην ταξιδιωτική στήλη- φιλοξενείται οδοιπορικό του Felix Keßler στην Ελευσίνα, με αφορμή την επίσημη έναρξη των εκδηλώσεων για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα. Ο δημοσιογράφος περιγράφει το λιμάνι της Ελευσίνας και τα εγκαταλελειμμένα εργοστάσια και σχολιάζει ότι γρήγορα καταλαβαίνει κανείς ότι η Ελευσίνα έχει χάσει μεγάλο μέρος από τη γεμάτη μυστήρια μαγεία της αρχαιότητας. Από τον 19ο αιώνα επικράτησε η εκβιομηχάνιση, και πλάι στα αρχαία δημιουργήθηκαν εργοστάσια, ενώ αργότερα προστέθηκαν διυλιστήρια, ναυπηγεία και άλλες βιομηχανίες, πολλές εκ των οποίων, μάλιστα, όπως σημειώνει ο δημοσιογράφος, αποτελούν ήδη παρελθόν.

Εν συνεχεία συναντάται με τον καλλιτεχνικό διευθυντή της «Πολιτιστικής Πρωτεύουσας 2023», Μιχαήλ Μαρμαρινό, ο οποίος επισημαίνει ότι δεν αναμένει ότι η Ελευσίνα μέχρι το τέλος του έτους θα αποτελεί μια διαφορετική πόλη, ωστόσο ο πολιτισμός μπορεί να προσελκύσει τους ανθρώπους και να οδηγήσει σε μια νέα αντίληψη για την πόλη. Αυτό θα επιτευχθεί με πολλά μικρά και μεγάλα «μυστήρια», εκθέσεις, θεατρικές παραστάσεις, προβολές ταινιών, συναυλίες και λαμβάνοντας πάντα υπόψη την αρχαιότητα.

Ο Felix Keßler σχολιάζει ότι το γεγονός ότι η Ελευσίνα επελέγη ως Πολιτιστική Πρωτεύουσα έναντι της Ρόδου και της Καλαμάτας, συνιστά ρήξη με το αέναο ελληνικό «folklore». Τέλος, περιγράφει τους χώρους που έχουν αξιοποιηθεί για εκδηλώσεις στο πλαίσιο της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας, όπως το παλαιό ελαιοτριβείο, ενώ αναφέρεται και στον κόλπο της Ελευσίνας που εδώ και χρόνια, όπως λέει, έχει μετατραπεί σε νεκροταφείο πλοίων και παρά τις δεσμεύσεις των Αρχών ότι θα λάβουν μέτρα για την απομάκρυνση των τοξικών ουσιών που εμπεριέχουν τα κουφάρια των πλοίων, δεν έχει γίνει τίποτα.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.