Δευτέρα 20 Μαρτίου 2023

Γερμανία: Τι έκπληξη κρύβει νέα δημοσκόπηση

Για πρώτη φορά από το 2018, το δεξιό λαϊκιστικό AfD προσπερνά τους Πρασίνους. Αυτό προκύπτει από δημοσκόπηση του Ινστιτούτου Ερευνών Κοινής Γνώμης INSA για λογαριασμό της BILD AM SONNTAG.

Στις Τάσεις της Κυριακής το AfD φτάνει στο 16%, μία ποσοστιαία μονάδα περισσότερη από την προηγούμενη εβδομάδα. Οι Πράσινοι χάνουν 1% και λαμβάνουν μόνο 15%. Έτσι το AfD εκτοπίζει τους Πράσινους από την τρίτη θέση. Το CDU/CSU χάνει επίσης μία ποσοστιαία μονάδα, αλλά με 28% εξακολουθεί να είναι πολύ μπροστά από το SPD με 21% (αμετάβλητο). Το FDP φτάνει στο 8% και το Die Linke στο 5%. Τα λοιπά κόμματα συγκεντρώνουν 7%.

Οι Πράσινοι επικρίθηκαν πρόσφατα κυρίως λόγω των σχεδίων του Υπουργού Οικονομίας Robert Habeck για τη θέρμανση. Από το 2024 και μετά, τα συστήματα θέρμανσης που θα εγκαθίστανται θα πρέπει να τροφοδοτούνται «κατά τουλάχιστον 65% από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», αναφέρει το προσχέδιο νόμου. Από το 2045 προβλέπεται πλήρης απαγόρευση της θέρμανσης με πετρέλαιο και φυσικό αέριο. Το σχέδιο του Habeck αναμένεται να αποδειχθεί πολύ ακριβό για εκατομμύρια πολίτες, οι οποίοι θα κληθούν να αντικαταστήσουν τα συστήματα θέρμανσής τους. Και δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι θα υπάρξουν προγράμματα επιδότησης από το κράτος.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.