Δευτέρα 24 Απριλίου 2023

2ο Ελληνικό Δημοτικό Νυρεμβέργης: Εκπαιδευτικοί σε επιμόρφωση

2ο Ελληνικό Δημοτικό Σχολείο Νυρεμβέργης - Εκπαιδευτικοί σε επιμόρφωση για τη διαχείριση προγραμμάτων διαπολιτισμικών ευρωπαϊκών ανταλλαγών

Δύο εκπαιδευτικοί του 2ου Ελληνικού Δημοτικού Σχολείου Νυρεμβέργης, η αναπληρώτρια διευθύντρια Κασωτάκη Μαρία και η εκπαιδευτικός Γενιτσαρίδου Καλλιόπη ταξίδεψαν στη Μαδέρα της Πορτογαλίας για να επιμορφωθούν στη διαχείριση προγραμμάτων διαπολιτισμικών ευρωπαϊκών ανταλλαγών, στο πλαίσιο ενός πενθήμερου ευρωπαϊκού σεμιναρίου. 

Πιο συγκεκριμένα την εβδομάδα από 5 έως 10 Μαρτίου 2023 οι παραπάνω εκπαιδευτικοί συμμετείχαν στο σεμινάριο Erasmus+, δράση ΚΑ1 με τίτλο: Projektmanagement für interkulturelle Austauschprojekte in Europa. Tο σεμινάριο διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο ETTI: European Teacher Training Institut UG.

Μέσα σε ένα θεωρητικό και βιωματικό πλαίσιο επιχειρήθηκε η  ενοποίηση της θεωρίας με την πράξη καθώς και η ανταλλαγή εξειδικευμένων γνώσεων. Πραγματοποιήθηκε αποκλειστικά στη γερμανική γλώσσα και  οι συμμετέχοντες προέρχονταν από 5 ευρωπαϊκές χώρες: Αυστρία Γερμανία, Ελλάδα, Κροατία και Ουγγαρία.

Βασικός σκοπός του σεμιναρίου ήταν να αποκτήσουν  οι συμμετέχοντες τις απαραίτητες γνώσεις σχετικά με τη διαχείριση διαπολιτισμικών έργων, να λάβουν απαντήσεις σχετικά με την απόκτηση διαπίστευσης για προγράμματα Erasmus+ στα σχολεία που εργάζονται και ενημερωτικό υλικό για τη διαχείριση ενός έργου.

Παράλληλα με το θεωρητικό μέρος, πραγματοποιήθηκαν τρία διαφορετικά εργαστήρια εμπέδωσης της νεοαποκτηθείσας γνώσης. Τα περιεχόμενα των τριών αυτών εργαστηρίων βασίστηκαν στην κεντρική θεματική και οι συμμετέχοντες διδάχθηκαν βήμα προς βήμα πώς σχεδιάζεται με επιτυχία ένα ευρωπαϊκό έργο και πώς συμπληρώνεται επιτυχώς μια  σχετική αίτηση. Σχεδόν όλες οι φάσεις του έργου, που αντιμετωπίστηκαν θεωρητικά στο γενικό μέρος του σεμιναρίου, εφαρμόστηκαν πρακτικά στα εργαστήρια διαχείρισης έργου σε μικρές ομάδες συμμετεχόντων (συνήθως 3 έως πέντε ατόμων).

Μέσω της επιμόρφωσης των  εκπαιδευτικών και μετά τη διάχυση των πληροφοριών και γνώσεων που αποκτήθηκαν στη σχολική και ευρύτερη κοινότητα, θεωρούμε ότι το όραμα του σχολείου μας πλησιάζει ένα βήμα πιο κοντά στους στόχους που έχουν να κάνουν με τη διαρκή συμμετοχή των εκπαιδευτικών σε προγράμματα που ενισχύουν τη διαπολιτισμική διάσταση του σχολείου μας  και στην αναζήτηση κατάλληλων ευρωπαϊκών προγραμμάτων για μεγαλύτερες σε διάρκεια συνεργασίες με εκπαιδευτικούς και μαθητές από όλη την Ευρώπη. 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.