Τρίτη 16 Μαΐου 2023

Ο Δημήτρης Κουτσούμπας στον "Δορυφόρο" για τις Εθνικές Εκλογές

Συνέντευξη του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα 

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου μιλήσαμε με τον Γενικό Γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα. 

ΔΟΡ:. Λίγες μέρες πριν τις εθνικές εκλογές επανέρχεται καλοπροαίρετα από πολλούς πολίτες το ερώτημα, τι διαφορά κάνει αν το ποσοστό του ΚΚΕ δεν είναι 6% αλλά 10% δεδομένου ότι έχετε αποσαφηνίσει πως δεν θα συμμετέχετε σε καμία περίπτωση σε κυβερνητικό σχηματισμό;

Δ. Κ: Στις 21 Μάη στην Ελλάδα και στις 20 Μάη για όσους έχουν δικαίωμα ψήφου από το μόνιμο τόπο κατοικίας τους, στο εξωτερικό, θα μετρηθεί η δύναμη με την οποία θα βρεθεί ο λαός μας απέναντι στην επόμενη -από χέρι- αντιλαϊκή κυβέρνηση. Άρα το κρίσιμο είναι αυτή η δύναμη, το ΚΚΕ, να είναι όσο γίνεται περισσότερο ενισχυμένο. Για να υπάρχει αντίπαλο δέος στην πολιτική της φτώχειας, της ανεργίας, της εξαθλίωσης, που υλοποιήθηκε τα προηγούμενα χρόνια από όλες τις ελληνικές κυβερνήσεις, και οδήγησε εκατοντάδες χιλιάδες συμπατριώτες μας, ιδιαίτερα νέους και νέες, στη μετανάστευση, τους έδιωξε στο εξωτερικό.

Το ΚΚΕ προειδοποίησε έγκαιρα για όσα τελικά δυστυχώς ήρθαν, είπε την αλήθεια στον λαό, βρέθηκε στο πλάι του με όλες του τις δυνάμεις για να μείνουν “στα χαρτιά” αντιλαϊκοί νόμοι που προωθήθηκαν από την κυβέρνηση της ΝΔ και ψηφίστηκαν κατά 50% από τον ΣΥΡΙΖΑ και 70% από το ΠΑΣΟΚ. Αυτό το ξέρουν “και οι πέτρες” στην Ελλάδα, αλλά το αφουγκράζονται και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, αφού δεν υπήρχε δίκαιος αγώνας για τα δικαιώματά τους, τα εργασιακά, τα εκπαιδευτικά των παιδιών τους, που το ΚΚΕ να μην βρέθηκε μπροστά, να μη διεκδίκησε, να μην έφεραν οι βουλευτές του τα προβλήματά στην ελληνική βουλή.

Θέλουμε όλα αυτά που έκανε το ΚΚΕ μέσα και έξω από τη βουλή να πολλαπλασιαστούν; Αν ναι, τότε να ένας βασικός λόγος να το στηρίξουμε. Αυτή θα είναι και η πραγματική διαφορά! Άλλωστε, το πρόγραμμα της επόμενης κυβέρνησης έχει γραφτεί και περιλαμβάνει τα 350 αντιλαϊκά προαπαιτούμενα μέχρι το 2026 για το Ταμείο Ανάκαμψης της ΕΕ, αυτό το νέο υπερμνημόνιο της ΝΔ, του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ. 

Η πρώτη, ίσως, διεθνής παρουσία του επόμενου Έλληνα πρωθυπουργού, θα είναι η Σύνοδος του ΝΑΤΟ με αντικείμενο τη διεύρυνση αυτού του επιθετικού οργανισμού. Όποιος και να πάει, θα “προσυπογράψει” νέους κινδύνους για το λαό, νέα βάρη στο πλαίσιο του ιμπεριαλιστικού πολέμου, του μακελειού που φουντώνει στην Ουκρανία, με τη συμμετοχή και της Ελλάδας και της Γερμανίας. 

Η σύμπλευσή τους αναδεικνύεται καθημερινά και σε πολλά ακόμα θέματα. Ακούσαμε, για παράδειγμα, τις απαράδεκτες δηλώσεις του κυβερνητικού εκπροσώπου για τις γερμανικές αποζημιώσεις και επανορθώσεις, τις οποίες λίγο-πολύ χαρακτήρισε “παλιό θέμα”. Ούτε οι κυβερνήσεις του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ, όμως, πήραν κάποια ουσιαστική πρωτοβουλία για αυτό το πολύ σοβαρό ζήτημα, που το ΚΚΕ αναδεικνύει σταθερά με όλες του τις δυνάμεις.

ΔΟΡ: Σε συνέχεια της παραπάνω ερώτησης θα θέλαμε να προσθέσουμε δυο ακόμη προβληματισμούς:

α) Ένα κόμμα που διαχρονικά ζητά ως εκλογικό σύστημα την απλή αναλογική δεν αυτοαναιρείται όταν αποκλείει την προοπτική συμμαχίας. Δηλαδή, το εκλογικό σύστημα της απλής αναλογικής το θέλετε μόνο για να έχετε περισσότερους βουλευτές στη Βουλή;

Το ΚΚΕ είναι το μόνο Κόμμα που τοποθετήθηκε για τον εκλογικό νόμο από θέση αρχής, χωρίς μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς, συνεπές στην υποστήριξη της ανόθευτης και άδολης απλής αναλογικής, χωρίς οποιοδήποτε μπόνους ή πλαφόν εισόδου στη Βουλή, χωρίς οτιδήποτε νοθεύει τη λαϊκή βούληση. Τα άλλα κόμματα τοποθετήθηκαν και τοποθετούνται με στόχο το πως θα εξασφαλιστεί η σταθερότητα της αντιλαϊκής πολιτικής, της καπιταλιστικής βαρβαρότητας. Η ΝΔ ζητά μια κυβέρνηση αυτοδυναμίας, ο ΣΥΡΙΖΑ μια δήθεν προοδευτική κυβέρνηση συνεργασίας για να μοιράζεται σε περισσότερους η ευθύνη της αντιλαϊκής πολιτικής. Τα έχουμε ζήσει όλα, τα έχουμε δει. Για σκεφτείτε όλοι οι αρχηγοί των άλλων κομμάτων είτε ως πρωθυπουργοί είτε ως υπουργοί είτε ως στελέχη κομμάτων, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο έχουν ευθύνη για όλα αυτά που ζούμε. Είναι όλοι μέρος του προβλήματος γι’ αυτό και δεν μπορούν να είναι μέρος της λύσης.

Τα έχουν ζήσει όλα και οι Έλληνες μετανάστες στη Γερμανία, πότε με συγκυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών - Σοσιαλδημοκρατών, σήμερα με συγκυβέρνηση Σοσιαλδημοκρατών - Πράσινων - Φιλελευθέρων, την οποία μάλιστα χαρακτήρισε προοδευτική ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κατά την συνάντησή του με τον Ολ. Σολτς στο Βερολίνο, τη μέρα που ο γερμανικός λαός απεργούσε και διαδήλωνε ενάντια στην πολιτική του, διεκδικώντας συλλογικές συμβάσεις με αυξήσεις στους μισθούς. 

Το ΚΚΕ πήγε κόντρα, πρωτοστάτησε σε κάθε λαϊκό αγώνα, σε κάθε χώρο δουλειάς, σε κάθε γειτονιά. Άρα περισσότεροι κομμουνιστές βουλευτές θα μπορέσουν να βάλουν περισσότερα εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική και θα συμβάλλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη των λαϊκών αγώνων. Και οι μετανάστες στη Γερμανία έχουν την ευκαιρία μόνο ψηφίζοντας ΚΚΕ να στηρίξουν τις υποψηφιότητες δύο Ελλήνων μεταναστών στη Γερμανία, της Άννας Γρηγοριάδου που ζει στο Βερολίνο και του Παναγιώτη Αλωπούδη, συνδικαλιστή υγειονομικού στη Στουτγάρδη, την ώρα που ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΜΕΡΑ25 δεν έχουν κάποιο υποψήφιο που να ζει στη Γερμανία.

β) Το κόμμα «Die Linke» στην Γερμανία που είναι συνέχεια του κομμουνιστικού κόμματος της πρώην Ανατολικής Γερμανίας, διεκδικεί/συμμετέχει σε κυβερνήσεις των κρατιδίων και ήταν ανοιχτό και σε συμμετοχή στην ομοσπονδιακή κυβέρνηση στις τελευταίες εθνικές εκλογές στην Γερμανία. Είναι η Die Linke λιγότερο αριστερό κόμμα από το ΚΚΕ;

Δ.Κ: Το κόμμα «Die Linke» δεν είναι συνέχεια του Ενιαίου Σοσιαλιστικού Κόμματος (SED) της Γερμανικής Λαοκρατικής Δημοκρατίας που προφανώς εννοείτε. Προέκυψε από τις δυνάμεις αυτές που μετά τις αντεπαναστατικές ανατροπές μηδένισαν την προσφορά τις σοσιαλιστικής οικοδόμησης, αρνήθηκαν την αναγκαιότητα της ταξικής πάλης και συντάχθηκαν με την ΕΕ. Πρωτοστατεί στην παραχάραξη και το ξαναγράψιμο της Ιστορίας, την αντικομμουνιστική εκστρατεία, στην αντιεπιστημονική και άθλια “θεωρία των δύο άκρων”.

Κυβέρνησε σε διάφορα κρατίδια (παλιότερα σε Βερολίνο και Βραδεμβούργο) με τους Σοσιαλδημοκράτες και σήμερα σε Βρέμη, Μεκλεμβούργο και Θουριγγία, όπου πρωτοστάτησε σε σειρά αντιλαϊκών μέτρων, όπως ιδιωτικοποιήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, περικοπές στην Υγεία και την Πρόνοια, όξυνση των ταξικών φραγμών στην Εκπαίδευση, κλείσιμο η ιδιωτικοποίηση παιδικών σταθμών και νηπιαγωγείων, απολύσεις δημοτικών και κρατιδιακών υπαλλήλων, κυριολεκτικά μηδενικές αυξήσεις μισθών και όχι μόνο. Πολύ λογικά τα τελευταία χρόνια συζητά με τους σοσιαλδημοκράτες για τη δυνατότητα διαμόρφωσης κυβερνητικής πλειοψηφίας σε κεντρικό επίπεδο.

Όλα τα παραπάνω, πολύ φυσιολογικά μας θυμίζουν την πορεία του ΣΥΡΙΖΑ στην Ελλάδα, όπου ο πρόεδρός του μίλησε σε εκδήλωση του συγκεκριμένου κόμματος πρόσφατα στο Βερολίνο, πριν συναντήσει τον Γερμανό καγκελάριο. Η «Die Linke», όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ, είναι από τα κόμματα που βρωμίζουν την έννοια της «αριστεράς», όπως την αντιλαμβάνονται παραδοσιακά πολλοί αγνοί αριστεροί, προοδευτικοί αγωνιστές.

Ευτυχώς, το ΚΚΕ και άλλα Κομμουνιστικά Κόμματα στην Ευρώπη και τον κόσμο είναι στην αντίπερα όχθη, αγωνίζεται με κάθε τρόπο για τα συμφέροντα του εργαζόμενου λαού. Δεν θα συμμετέχει, δεν θα στηρίξει ούτε θα δείξει ανοχή σε καμία αντιλαϊκή κυβέρνηση. Το ΚΚΕ ιδρύθηκε για να παίξει τον καταλυτικό ρόλο στην ανατροπή του παλιού, του σάπιου κοινωνικού συστήματος. Σήμερα, το Κόμμα μας, διδασκόμενο και από την Ιστορία του, διαθέτει σύγχρονο, επιστημονικά επεξεργασμένο Πρόγραμμα εξουσίας-διακυβέρνησης, το οποίο καταθέτει ανοιχτά στον λαό και είναι έτοιμο να το υπηρετήσει από κυβερνητικές θέσεις, όταν ο λαός το επιλέξει. Γι’ αυτό ακριβώς τα μέλη του ΚΚΕ μπορούν να πρωτοστατούν σε κάθε διεκδίκηση και αγώνα του λαού μας. 

ΔΟΡ: . Η Ευρώπη και πολλές ανθρωπιστικές οργανώσεις κουνάνε το δάχτυλο στην Ελλάδα για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού/προσφυγικού. Από την άλλη όμως η Ευρώπη για άλλη μια φορά το αντιμετωπίζει ως θέμα της Ελλάδας και όχι της Ευρώπης. Ποια είναι η θέση σας όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισης του προσφυγικού;

Δ. Κ.: Ο αριθμός των ξεριζωμένων συνανθρώπων μας ξεπέρασε πλέον το συγκλονιστικό ορόσημο των 100 εκατομμυρίων για πρώτη φορά στα χρονικά, ως αποτέλεσμα των ιμπεριαλιστικών πολέμων, των επεμβάσεων, της φτώχειας. Πρόκειται για ένα μεγάλο δράμα που φυσικά αφορά πολλές χώρες και ηπείρους και με αρκετά έντονο τρόπο την τελευταία δεκαετία τη χώρα μας.

Η «εργαλειοποίηση» των κατατρεγμένων ανθρώπων στα γεωπολιτικά παζάρια από όλες τις πλευρές είναι πραγματικά προκλητική. Άλλωστε την δυνατότητα της Τουρκίας να «εργαλειοποιεί» τους απελπισμένους ανθρώπους, της την έχουν δώσει η ίδια η ΕΕ και οι ελληνικές κυβερνήσεις, με την απαράδεκτη Κοινή Δήλωση ΕΕ-Τουρκίας, τον Κανονισμό του Δουβλίνου κ.λπ. 

Το ΚΚΕ μιλά για την ανάγκη εφαρμογής της Συνθήκης της Γενεύης για τους πρόσφυγες, για Επιτροπές Ασύλου μέσα στην Τουρκία με ευθύνη της ΕΕ και του ΟΗΕ, για να αποδίδεται άσυλο στους ξεριζωμένους και να μπορούν να ταξιδεύουν στις χώρες του πραγματικού προορισμού τους, βάζοντας έτσι ένα μεγάλο stop στα ταξίδια του τρόμου στο Αιγαίο και στην ασύδοτη δράση των κυκλωμάτων διακινητών. Ούτε εγκλωβισμός στα απαράδεκτα hot spot διαλογής, ούτε ένταση της καταστολής, με ορατούς ή αόρατους φράχτες, με Frontex, επαναπροωθήσεις και απελάσεις, είναι η λύση. 

Ο λαός μας δεν μπορεί να συμβιβαστεί με τη μετατροπή της χώρας σε αποθήκη ανθρώπινων ψυχών και το Αιγαίο να έχει γίνει ένα απέραντος υγρός τάφος και πρέπει να παλέψει με όπλο τις πεντακάθαρες θέσεις του ΚΚΕ.

ΔΟΡ: Το μεγαλύτερο πρόβλημα -πάντα σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις- που αντιμετωπίζει η Ελληνική κοινωνία είναι η ακρίβεια. Μια από τις εξηγήσεις -που ίσως συμφωνήσετε και εσείς- είναι ότι η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται από την ίδια τη λειτουργία του καπιταλισμού με την επαναφορά στην αύξηση των τιμών που στη φάση της κρίσης είχαν μειωθεί. Όμως οι πολίτες θέλουν ρεαλιστικές προτάσεις, υλοποιήσιμες για την αντιμετώπιση της ακρίβειας, χωρίς αυτό να συνδυάζεται με μια συνολική ανατροπή. Είναι εφικτό, υπάρχουν προτάσεις από το ΚΚΕ;

Δ.Κ.: Το ΚΚΕ έχει επισημάνει, ότι αν οι χαμηλοί μισθοί, η ανεργία, τα λουκέτα στα μικρομάγαζα ήταν τα “δώρα” της κρίσης, η ακρίβεια είναι “δώρο” της ανάκαμψης. Η άνοδος των τιμών τροφοδοτείται από τα κρατικά πακέτα στήριξης των μονοπωλίων, ενώ ταυτόχρονα οι μισθοί παραμένουν συμπιεσμένοι και η φορολογία διατηρείται σε υψηλά επίπεδα. 

Για να λυθεί το πρόβλημα, να υπάρξει πραγματική βελτίωση της ζωής των εργαζομένων και των λαϊκών οικογενειών, αυτή θα γίνει μόνο σε ένα άλλο σύστημα, στο επίκεντρο του οποίου θα είναι οι σύγχρονες λαϊκές ανάγκες και όχι το κέρδος. Σήμερα, το Κόμμα μας προτείνει άμεσα μέτρα βελτίωσης του επιπέδου ζωής των λαϊκών οικογενειών, με τροπολογίες που έχουμε καταθέσει στη Βουλή για ουσιαστικές αυξήσεις μισθών και συντάξεων, διαγραφή μεγάλου μέρους των χρεών, τόκων και προστίμων σε εφορία και τράπεζες, κατάργηση του ΦΠΑ στα είδη πλατιάς λαϊκής κατανάλωσης και του Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης στα καύσιμα και την ενέργεια, αύξηση του αφορολόγητου ορίου στις 12.000 ευρώ, απαγόρευση πλειστηριασμών της 1ης κατοικίας κ.ά. 

Για να κερδίσει ο λαός έστω και την πιο μικρή κατάκτηση, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Για αυτό το λόγο και καταψηφίστηκαν οι προτάσεις μας αυτές από τα κόμματα του κεφαλαίου και ο καθένας πρέπει να βγάλει τα συμπεράσματά του. Την ακρίβεια την ζουν οι εργαζόμενοι και σε άλλες χώρες της ΕΕ, τη ζείτε και εσείς στη Γερμανία. Για αυτό και είδαμε με χαρά εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενους να διαδηλώνουν στις μεγαλύτερες απεργιακές κινητοποιήσεις των τελευταίων χρόνων και φυσικά τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ που ζουν στη Γερμανία έδωσαν για ακόμη μια φορά δυναμικό “παρών”.

ΔΟΡ:. Ένα μεγάλο πρόβλημα που ήδη αντιμετωπίζει η χώρα μας είναι το δημογραφικό. Πιστεύετε ότι υπάρχουν λύσεις και αυτές περιορίζονται σε οικονομικό επίπεδο (επιδόματα) ή είναι ένα πρόβλημα των σύγχρονων κοινωνιών που δύσκολα θα αντιμετωπιστεί ουσιαστικά;

Βασική αιτία της αδυναμίας των νέων ζευγαριών να δημιουργήσουν οικογένεια -γιατί αυτή είναι η ουσία του δημογραφικού προβλήματος- είναι τα αδιέξοδα που βιώνουν οι νέες γυναίκες και τα νέα ζευγάρια, που στενάζουν από τη “θύελλα” της ακρίβειας σε είδη βασικής ανάγκης και ενοίκια, από τους μισθούς που τελειώνουν στα μέσα του μήνα κ.α. 

Το ΚΚΕ δεν αντιμετωπίζει το ζήτημα του δημογραφικού όπως οι επιχειρηματικοί όμιλοι, δηλαδή με σκοπό να ενισχυθεί η κερδοφορία τους, μέσω της εκμετάλλευσης μεγαλύτερου αριθμού φθηνού εργατικού δυναμικού. Αντιθέτως, διαχρονικά έχει καταθέσει προτάσεις, οι οποίες έχουν στο επίκεντρο τις σύγχρονες κοινωνικές ανάγκες των νέων στην εργασία, με σταθερό ωράριο και αυξήσεις μισθών, με βελτίωση των συνθηκών εργασίας και ζωής, με κοινωνική προστασία της μητρότητας και κάλυψη όλων των εξόδων προγεννητικού ελέγχου, ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής και τοκετού από το κράτος, με μέτρα στήριξης της πολύτεκνης και μονογονεϊκής οικογένειας. Αυτές είναι οι οικονομικές, κοινωνικές προϋποθέσεις για να είναι πραγματικά ελεύθερη η επιλογή ενός νέου ζευγαριού για το πότε και το αν θα δημιουργήσει οικογένεια, πόσα παιδιά θα κάνει, χωρίς να περιορίζεται από οικονομικούς ή άλλους κοινωνικούς παράγοντες.

ΔΟΡ:. Σε λίγες μέρες η Τουρκία θα ψηφίσει νέο Πρόεδρο. Προσδοκά κάτι το ΚΚΕ από τις εκλογές σε σχέση πάντα με την γενικότερη γεωπολιτική κατάσταση και τα εθνικά μας θέματα;

Δ. Κ.: Για εμάς τον καθοριστικό ρόλο στη σχέση μεταξύ των δύο χωρών παίζει η στρατηγική επιλογή της Τούρκικης και Ελληνικής αστικής τάξης, των κομμάτων τους, για συμμετοχή στο ΝΑΤΟ και στους επικίνδυνους σχεδιασμούς του, στους ανταγωνισμούς του με Κίνα-Ρωσία, προωθώντας ταυτόχρονα και τις ιδιαίτερες γεωπολιτικές επιδιώξεις της κάθε αστικής τάξης στην περιοχή. Επιλογές που καμία σχέση δεν έχουνε με τα συμφέροντα των δυο λαών. Με αυτή την έννοια η αλλαγή ή όχι του διαχειριστή στο τιμόνι της Τουρκίας δεν θα αλλάξει τον πυρήνα των στρατηγικών επιλογών.

Η επιθετική τουρκική εξωτερική πολιτική με την αμφισβήτηση των κυριαρχικών δικαιωμάτων και κυριαρχίας της Ελλάδας, τις απαιτήσεις για αποστρατιωτικοποίηση των ελληνικών νησιών, έρχονται και “κουμπώνουν” με την προώθηση υπό την ομπρέλα του ΝΑΤΟ και των ΗΠΑ της συνεκμετάλλευσης του Αιγαίου υπηρετώντας την «ΝΑΤΟϊκή συνοχή». Οι χαρακτηρισμοί του πρωθυπουργού των ελληνικών νησιών ως “ΝΑΤΟϊκά”, ακολουθούν τα όσα υποστηρίζει το ΝΑΤΟ για το Αιγαίο που το θεωρεί ΝΑΤΟϊκό έδαφος, ανοίγοντας στην ουσία ζητήματα για τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας. Και σε αυτά συμφωνούν κυριολεκτικά όλα τα αστικά κόμματα τόσο στην Ελλάδα, όσο και στην Τουρκία. 

Το μόνο εμπόδιο σε αυτούς τους σχεδιασμούς αποτελεί η ενίσχυση των δυο Κομμουνιστικών Κομμάτων στην Ελλάδα και στην Τουρκία. Η ειρηνική συμβίωση και συνεργασία των δυο λαών, η ευημερία τους, η ασφάλεια στην ευρύτερη περιοχή, μπορεί να επιτευχθεί μόνο κόντρα στους ανταγωνισμούς των αστικών τάξεων και τον εθνικισμό που καλλιεργούν, κόντρα στις ιμπεριαλιστικές ενώσεις του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. 

ΔΟΡ. Μετά την απογοητευτική συμμετοχή των Ελλήνων Εξωτερικού στην πλατφόρμα του ΥΠΕΣ, εμμένετε στην επιμονή σας (όπως ο ΣΥΡΙΖΑ και το ΜΕΡΑ25) να υπάρχουν κόφτες και περιορισμοί για την εγγραφή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους; Ιδιαίτερα στην Ευρώπη αποκλείστηκαν από τη διαδικασία χιλιάδες απόδημοι, πολλοί από αυτούς είναι και δικοί σας ψηφοφόροι. Τι κίνδυνο βλέπατε στο να μπορεί όποιος είναι εγγεγραμμένος στους εθνικούς καταλόγους να μπορεί να ψηφίσει από τον τόπο κατοικίας του;

Δ. Κ.:  Το γεγονός ότι από ένα εν δυνάμει σώμα 800.000 αποδήμων που πληρούν τις προϋποθέσεις τελικά γράφτηκαν 22.816 Έλληνες του εξωτερικού σε καμιά περίπτωση δεν μπορεί να αποδοθεί στο ότι τους δυσκολεύει η αυτοπρόσωπη παρουσία, αφού σε μεγάλα αστικά κέντρα του εξωτερικού κατοικούν δεκάδες ως και εκατοντάδες χιλιάδες απόδημοι Έλληνες, με εύκολη πρόσβαση στην κάλπη.

Το ΚΚΕ πρωτοστάτησε για να είναι αυτοπρόσωπη η παρουσία σε εκλογικά τμήματα του εξωτερικού, ώστε να μην υπάρχει η παραμικρή σκιά για τη μυστικότητα και την εγκυρότητα της ψήφου, ώστε να μη νοθευτεί το εκλογικό σώμα και να διασφαλίζεται το αδιάβλητο των εκλογών, κόντρα στη λογική “της επιστολικής ψήφου” που δούλευε συστηματικά η ΝΔ, πριν και μετά την ψήφιση του σχετικού νόμου. Θέσαμε το ζήτημα να υπάρχουν πραγματικοί οικονομικοί και κοινωνικοί δεσμοί των απόδημων εκλογέων με την Ελλάδα, ώστε το εκλογικό σώμα των αποδήμων να προσομοιάζει με τις συνθήκες ζωής του ελληνικού λαού στο εσωτερικό, αλλά και με τις ειδικές και δύσκολες συνθήκες της μετανάστευσης.

Τη συμμετοχή δεν την ανακόπτουν οι -από κάθε άποψη λογικοί- όροι που θέτει ο ψηφισμένος νόμος, που υπάρχουν και στις νομοθεσίες και άλλων κρατών. Την ανακόπτει η απαξίωση των μεταναστών απέναντι στις κυβερνήσεις, τα κόμματα του συστήματος που με τις πολιτικές τους έδιωξαν τους μετανάστες από τη χώρα τους. Για αυτό πρέπει να σταματήσουν αμέσως τώρα τα πολιτικά παιχνίδια με τους μετανάστες στα οποία επιδίδονται η ΝΔ και ο ΣΥΡΙΖΑ και να σκύψουν πάνω από τα προβλήματα που με τις πολιτικές τους δημιουργούν.

Στην πόλη σας, στο Μόναχο των περίπου 40 χιλιάδων Ελλήνων, εμφανίστηκε πριν από 2 περίπου μήνες ο Πρωθυπουργός με μόνη επωδό το θέμα της ψήφου των μεταναστών. Όμως η κυβέρνησή του αφήνει απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς στα ελληνικά σχολεία, εκδιώκει από το κτίριο του ένα ολόκληρο δημοτικό σχολείο, έχει κλείσει ολόκληρα σχολεία και έχει συρρικνώσει τα υπάρχοντα, οι μετανάστες χρειάζονται πολλές φορές να πληρώσουν πανάκριβα αεροπορικά εισιτήρια, στο ύψος ακόμη και ενός μηνιάτικου για όλη την οικογένεια, στην αεροπορική εταιρία που πήρε επιδοτήσεις ύψους 120εκ € για να μη χάσει την κερδοφορία της μέσα στην πανδημία. Η κοροϊδία έχει κοντά ποδάρια.

Το ΚΚΕ είναι αποδεδειγμένα το μόνο κόμμα που βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των μεταναστών, δεν τους αντιμετωπίζει ως “κουκιά” στην κυβερνητική εναλλαγή, όπως κάνουν όλα τα αστικά κόμματα. Έχει Οργανώσεις που παλεύουν μέσα σε δύσκολες συνθήκες για τα δικαιώματά τους.

ΔΟΡ:  Αν βρισκόσασταν σε μια εκδήλωση - συζήτηση με απόδημους που είχαν μεταναστεύσει την τελευταία δεκαετία, θα τους προτρέπατε να επιστρέψουν στην Ελλάδα;

Δ. Κ. :Καταρχάς να σας πω ότι έχω επισκεφθεί τα τελευταία χρόνια τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Βρετανία, το Βέλγιο, τη Δανία, την Ιταλία, όπου σε όλες αυτές τις χώρες είχα την ευκαιρία να συναντηθώ με χιλιάδες Έλληνες μετανάστες και να συνομιλήσουμε. Επίσης, πολύ πρόσφατα επισκέφθηκε πόλεις της Βαυαρίας και της Βόρειας Ρηνανίας - Βεστφαλίας ο Κώστας Παπαδάκης, ευρωβουλευτής του Κόμματος, όπου όπως ενημερώθηκα συνομίλησε με εκατοντάδες μετανάστες στη Γερμανία, του παρέθεσαν τα προβλήματά τους ειδικά οι γονείς και εκπαιδευτικοί σε Μόναχο, Ντίσελντορφ, Ντόρτμουντ, Βούπερταλ και αλλού. Οι δεσμοί μας με τους Έλληνες μετανάστες δεν είναι ευκαιριακοί, είναι ακατάλυτοι. 

Όταν ήρθε ο κύριος Μητσοτάκης στο Μόναχο μάθαμε ότι είχε τάξει συνάντηση σε γονείς και εκπαιδευτικούς για να του παραθέσουν τα προβλήματά τους, όμως τους άφησε στα κρύα του λουτρού, δεν τους είδε καν, τους ήθελε μόνο για “προεκλογική λεζάντα” στην συγκέντρωση του κόμματός του. Η υφυπουργός Παιδείας είδε για 6 και 12 ολόκληρα λεπτά αντίστοιχα τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς από τη Βόρεια Ρηνανία Βεστφαλία, όπως μάθαμε, για να τους πει ότι δεν υπάρχουν χρήματα για αυτά που ζητάνε. Η κυβέρνηση της ΝΔ δεν απάντησε καν στις ερωτήσεις του ΚΚΕ στη Βουλή για τα προβλήματα της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης στο Μόναχο, όπως το ίδιο είχε κάνει και η προηγούμενη κυβέρνηση.

Όσον αφορά όμως την ερώτησή σας συγκεκριμένα: Πρέπει πρώτα να απαντήσουμε ποιος είναι ο βασικός λόγος που μετανάστευσε όλος αυτός ο κόσμος; Από αναζήτησή… περιπέτειας εκτός των συνόρων; Την ξέρετε πολύ καλά την απάντηση. Λοιπόν, συμβουλές του τύπου “στη Γερμανία ή στην Ελλάδα;”, δεν υπάρχουν. Ξέρουμε ότι η μετανάστευση είναι σύμφυτο φαινόμενο με τον καπιταλισμό.

Συμβολή μπορούμε ως Κόμμα να έχουμε, ώστε να μετατραπούν σε οργανωμένο μαχητικό λαϊκό αγώνα η οργή και η αγανάκτηση που ξεχειλίζουν και στην Ελλάδα και στη Γερμανία ανάμεσα στους Έλληνες μετανάστες. 

Συμβολή μπορούμε να έχουμε και είμαστε οι μόνοι από τα ελληνικά κόμματα, αφού διαθέτουμε ζωντανές δυνάμεις και συνδικαλιστές μέσα στα συνδικάτα και στη Γερμανία, για να δυναμώσει η πάλη μέσα από αυτά.

Συμβολή μπορούμε να έχουμε -και έχουμε- στον αγώνα για σταθερή δουλειά με δικαιώματα, προστασία από την εργοδοτική τρομοκρατία που αξιοποιεί το καθεστώς του μετανάστη για άγρια εκμετάλλευση, για να υπάρχει πλήρης λειτουργία των φορέων της ελληνόγλωσσης εκπαίδευσης, μαζικές προσλήψεις του απαραίτητου εκπαιδευτικού προσωπικού και αναβάθμιση των όρων δουλειάς και των μισθών του, για να εξασφαλιστεί η ποιότητα και το περιεχόμενο της εκπαίδευσης όλων των παιδιών των Ελλήνων μεταναστών, για να μην χρειάζεται να βάζουν οι γονείς το χέρι στην τσέπη.

Συμβολή έχει το ΚΚΕ, με τα μέλη και τους φίλους του, δρώντας μαχητικά και στην Ελληνική Κοινότητα για όλα τα παραπάνω, αλλά και για να υπάρχουν γρήγορες, πλήρεις και δωρεάν υπηρεσίες για τα απαραίτητα έγγραφα, πιστοποιητικά που έχουν ανάγκη οι Έλληνες μετανάστες από τις προξενικές αρχές.

Σημασία έχει, ο Έλληνας μετανάστης -όπου και αν βρεθεί- να αντιπαλέψει την αδικία και την εκμετάλλευση. Και εμείς από την πλευρά μας, θα κάνουμε ό,τι από το χέρι μας να δυναμώσει ο αγώνας και στη χώρα μας ώστε να διαμορφωθεί μία άλλη, καλύτερη κατάσταση, όπου θα μπορεί να πει “τώρα μπορώ να επιστρέψω, στους φίλους και τους οικείους μου”. 

ΔΟΡ: Πιστεύετε ότι τα αποτελέσματα θα μας οδηγήσουν και σε δεύτερες εκλογές ή θα έχουμε σχηματισμό κυβέρνησης ήδη από τις εκλογές του Μαΐου;

Μετά τις πρώτες ή μετά τις καινούριες εκλογές, εάν γίνουν, τα κόμματα του συστήματος θα τα βρουν, θα σχηματίσουν κυβέρνηση, υπάρχει αντικειμενικά η βάση στα προγράμματά τους. Το πραγματικό δίλημμα για τον λαό είναι το αν την επόμενη μέρα των εκλογών θα είναι πιο δυνατός απέναντι σε οποιασδήποτε απόχρωσης αντιλαϊκή κυβέρνηση με το ΚΚΕ πιο ισχυρό στο πλευρό του. Δεν πρέπει να πέσει σε παγίδες περί δήθεν ακυβερνησίας ή δήθεν προοδευτικών κυβερνήσεων. 

Η πείρα από τη Γερμανία είναι κυριολεκτικά διαφωτιστική. Είτε κυβέρνηση “φανάρι”, είτε “Τζαμάικα”, είτε “μεγάλος συνασπισμός”, τα αντιλαϊκά μέτρα που προωθούνται από όλα τα αστικά κόμματα έχουν έναν κοινό παρανομαστή: Αυτόν της βαθύτερης εκμετάλλευσης των λαών, θυσιάζοντας ακόμα και τις ζωές μας απέναντι στην εξασφάλιση των κερδών των μονοπωλίων. 

Να μη διαλέξει ο λαός από ποιον και από που θα χάσει! Η λογική του μικρότερου κακού φέρνει πάντα μεγαλύτερες απώλειες!

Ισχυρό, λοιπόν, ΚΚΕ απάντηση στους εκβιασμούς τους! Ο λαός μας να το κάνει όπως οι φοιτητές που ανέδειξαν ξανά πρώτη στις φοιτητικές εκλογές την παράταξη της ΚΝΕ, την  Πανσπουδαστική με πάνω από 35%!   

Ισχυρό ΚΚΕ που είναι μπροστάρης στους αγώνες για την προστασία των δικαιωμάτων του  λαού, για να υπάρχουν νέες κατακτήσεις. Δυνατό ΚΚΕ που παλεύει για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών του ελληνικού λαού με βάση τα επιστημονικά και τεχνολογικά επιτεύγματα της εποχής μας. 

Δυνατό ΚΚΕ που δεν έχει δεσμεύσεις απέναντι σε μονοπώλια, σε ΕΕ και ΝΑΤΟ και που δε  μεταλλάσσει τα λόγια του μετά τις εκλογές με στήριξη ή ανοχή σε αντιλαϊκές κυβερνήσεις. Δυνατό ΚΚΕ που οι μόνες δεσμεύσεις του είναι απέναντι στο λαό.

Κύριε Κουτσούμπα σας ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.