Πέμπτη 4 Μαΐου 2023

«Συντάξεις πολυτελείας για συνταξιούχους των Βρυξελλών»

Der Tagesspiegel : «Συντάξεις πολυτελείας για συνταξιούχους των Βρυξελλών»

«Εκατοντάδες πολιτικοί της Ε.Ε. επωφελούνται των υψηλών επιδομάτων από ένα ημι-ιδιωτικό συνταξιοδοτικό ταμείο, που τώρα πρέπει να διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων, κάτι που για τους επικριτές αποτελεί σκάνδαλο»

Το δισέλιδο άρθρο των Harald Schumann, Pascal Hansen και Sigrid Melchior αναφέρεται στο εθελούσιο ταμείο συνταξιοδότησης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, μια ιδιωτική εταιρεία που διέπεται από τη νομοθεσία του Λουξεμβούργου, που συνεστήθη προκειμένου να διασφαλίσει μια δίκαιη σύνταξη στους βουλευτές του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο μεταξύ όμως «δημιουργήθηκε με σχεδόν εγκληματικό τρόπο ένα σύστημα που από την αρχή ήταν καταδικασμένο να αποτύχει», όπως σχολιάζει ο Γερμανός ευρωβουλευτής των Πρασίνων, Daniel Freund, ο οποίος ως μέλος της Επιτροπής Προϋπολογισμού του Ευρωκοινοβουλίου ασχολείται με το εν λόγω ταμείο.

Αλλά και η πρώην επικεφαλής της Επιτροπής και νυν βουλευτής του CDU στο ομοσπονδιακό Κοινοβούλιο, Inge Gräßle, κάνει λόγο για «σκανδαλώδεις» συντάξεις από αυτό το ταμείο, το οποίο τώρα θα πρέπει να διασωθεί με χρήματα των φορολογουμένων, λόγω ελλείμματος άνω των 300 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι αναπόφευκτη η διένεξη μεταξύ των ευρωβουλευτών για το αν και με πόσα χρήματα από τον προϋπολογισμό του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου θα πρέπει να διασωθεί το επίμαχο ταμείο, εξέλιξη που απειλεί να ζημιώσει έτι περαιτέρω τη φήμη του Κοινοβουλίου, μετά και το πρόσφατο σκάνδαλο διαφθοράς, σχολιάζει η εφημερίδα.

Όπως αναφέρει το δημοσίευμα, μεταξύ όσων λαμβάνουν συνταξιοδοτικά ωφελήματα από το ταμείο είναι συνολικά 908 πρώην και εν ενεργεία ευρωβουλευτές, στους οποίους συγκαταλέγονται και 15 Γερμανοί πρώην ευρωβουλευτές, όπως ο Φιλελεύθερος Alexander Graf Lambsdorff, προσεχώς νέο Πρέσβης της Γερμανίας στη Μόσχα, ενώ μεταξύ των δικαιούχων είναι και η Marine Le Pen, ο Επίτροπος Γεωργίας και Αγροτικής Ανάπτυξης, Janusz Wojciechowski, αλλά και ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ε.Ε. για την Εξωτερική πολιτική και Πολιτική Ασφαλείας, Josep Borell.

Την απόφαση για το μέλλον του ταμείου θα λάβει το 20μελές προεδρείο του, σημειώνει το δημοσίευμα και προσθέτει ότι στο προεδρείο συμμετέχουν και τρία άτομα που επίσης λαμβάνουν επιδόματα από το ταμείο, ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ο Λιθουανός Roberts Zile και ο Αυστριακός Othmar Karas. Ο Γερμανός ευρωβουλευτής Daniel Freund θεωρεί απαράδεκτο να αποφασίζουν τα τρία αυτά άτομα για τα συνταξιοδοτικά ωφελήματα που λαμβάνουν οι ίδιοι και υποστηρίζει ότι δεν θα πρέπει να συμμετέχουν στις σχετικές συζητήσεις και ψηφοφορίες.

Η εφημερίδα σημειώνει ότι οι τρεις ευρωβουλευτές και η Πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Roberta Metsola, δεν απάντησαν στις ερωτήσεις του Investigate Europe, του δικτύου ΜΜΕ που φέρνει στο φως την υπόθεση, ενώ στη συνέχεια εξηγεί αναλυτικά τον τρόπο που λειτουργεί το εν λόγω ταμείο, από το οποίοι οι δικαιούχοι λαμβάνουν υψηλά επιδόματα, σε μεγάλο βαθμό σε βάρος των φορολογουμένων.

Κατά τις διαβουλεύσεις στα μέσα Απριλίου για τη διάσωση του ταμείου συζητήθηκαν τρεις λύσεις, σημειώνει το δημοσίευμα: η πρώτη ήταν να οδηγηθεί σε πτώχευση, λύση που απέρριψε το προεδρείο, η δεύτερη να διανεμηθούν οι πόροι που του έχουν απομείνει και κατόπιν να μην υπάρξουν άλλες αξιώσεις για ωφελήματα, κάτι που ενδεχομένως να οδηγούσε σε αγωγές πολλών συνταξιούχων, και τρίτον να μειωθούν τα επιδόματα και να αυξηθεί το όριο ηλικίας των δικαιούχων των συνταξιοδοτικών ωφελημάτων, κάτι που επίσης μπορεί να οδηγήσει σε αγωγές. Η Monika Hohlmeier, ευρωβουλευτής του CSU και επικεφαλής της Επιτροπής Ελέγχου του Προϋπολογισμού δεν θεωρεί ότι η υπόθεση θα λήξει άμεσα, παρά μόνο με παρέμβαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.