Τρίτη 23 Μαΐου 2023

Εκλογές Ιουνίου: Πως αποκτάει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα

Εκλογές Ιουνίου: Πως αποκτάει αυτοδυναμία το πρώτο κόμμα

Επιμέλεια: ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ

Οι δεύτερες εκλογές (25 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες: 

Οι δεύτερες εκλογές (25 Ιουνίου) θα πραγματοποιηθούν με το εκλογικό σύστημα της ενισχυμένης αναλογικής και η αυτοδυναμία του πρώτου κόμματος θα εξαρτηθεί από δυο παράγοντες:

α) Το ποσοστό του (και τις αντίστοιχες έδρες μπόνους που θα λάβει) και

β) Το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% άρα δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Ας δούμε ένα - ένα τα στοιχεία.

Α) Μπόνους εδρών:

Εάν το πρώτο κόμμα, έχει λάβει ποσοστό μεγαλύτερο ή ίσο του 25% των έγκυρων ψηφοδελτίων, τότε λαμβάνει μπόνους 20 έδρες, ενώ οι υπόλοιπες 280 έδρες κατανέμονται αναλογικά μεταξύ των δικαιούμενων εδρών κομμάτων. 

Από το 25% και μετά, για κάθε 0,5% το πρώτο κόμμα θα παίρνει επιπλέον μπόνους μία έδρα, ενώ το μάξιμουμ των 50 εδρών θα το λαμβάνει εάν το ποσοστό του είναι στο 40%.

Β) Το ποσοστό των ψήφων που θα λάβουν κόμματα που δεν θα πιάσουν το όριο του 3% άρα δεν θα εκπροσωπηθούν στη Βουλή.

Όσο μικρότερο είναι το συνολικό ποσοστό των κομμάτων που θα μείνουν εκτός Βουλής ( δηλ. δεν θα πιάσουν το όριο του 3%), τόσο μεγαλύτερο ποσοστό χρειάζεται το πρώτο κόμμα για να μπορεί να σχηματίσει αυτοδύναμη κυβέρνηση).

Ετσι και σύμφωνα με τον Δρ πολιτικών επιστημόνων και ειδικό εκλογικό αναλυτή Πάνο Σταθόπουλο αν π.χ. το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι μόλις 2% τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί για την αυτοδυναμία 39,8%. 

Αν το ποσοστό των κομμάτων εκτός Βουλής είναι 6% τότε το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα είναι 38,6% και τέλος αν το ποσοστό φθάσει στο 10% δηλαδή αν όλα τα κόμματα που θα έχουν ποσοστά κάτω του 3% συγκεντρώσουν μαζί 10% τότε το πρώτο κόμμα θα χρειαστεί 37,5% για να σχηματίσει κυβέρνηση πλειοψηφίας (απόλυτης).

ΠΟΣΟ ΗΤΑΝ ΤΟ ΠΟΣΟΣΤΟ ΤΩΝ ΚΟΜΜΑΤΩΝ ΚΑΤΩ ΤΟΥ 3% ΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ ΤΟΥ ΜΑΙΟΥ

Τα κόμματα που δεν πέρασαν το όριο του 3% στις εκλογές στις 21 Μαίου είχαν συνολικά ποσοστό 16.02%.

Αν αφαιρέσουμε τα ποσοστά των τριών κομμάτων που ήταν στο όριο ή σχεδόν στο όριο να φθάσουν το 3% τότε το υπόλιπο ποσοστό των άλλων κομμάτων που έχουν ελάχιστες πιθανότητες να φθάσουν στο 3% ήταν, συνολικά, 7,59%. 

Αν λοιπόν επαναληφθούν τα αποτελέσματα της 21ης Μαίου και στις εκλογές του Ιουνίου το ποσοστό των κομμάτων κάτω του 3% είναι 7,59%, ΤΌΤΕ το πρώτο κόμμα θα πρέπει να συμπληρώσει μεταξύ 38,0% και 38,3% για να σχηματίσει (με τα μπόνους) αυτοδύναμη κυβέρνηση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.