Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

Γερμανία: Άκυρη η κρατική διάσωση της Lufthansa

Το Γενικό Δικαστήριο της ΕΕ στο Λουξεμβούργο ακύρωσε την Τετάρτη την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, λέγοντας ότι η αξιολόγησή της περιείχε «πολλά σφάλματα» και ότι ήταν λάθος να θεωρήσει ότι η Lufthansa «δεν ήταν σε θέση να εξασφαλίσει χρηματοδότηση στις αγορές για το σύνολο των αναγκών της».

Τον Ιούνιο του 2020 η Κομισιόν είχε εγκρίνει το έκτακτο σχέδιο της Γερμανίας για την στήριξη της Lufthansa, το οποίο προέβλεπε την παροχή κρατικού δανείου 300 εκατ. ευρώ, με αντάλλαγμα το 20% των μετοχών, αλλά και την κρατική συμμετοχή με σχεδόν 6 δισ. ευρώ στην ανακεφαλαιοποίηση της εταιρείας.

Συνολικά, η Lufthansa έλαβε περίπου 9 δισ. ευρώ κρατικών ενισχύσεων κατά τη διάρκεια της πανδημίας, το μεγαλύτερο μέρος από τη Γερμανία, η οποία απέκτησε μερίδιο 20% στον αερομεταφορέα, με συνεισφορές από την Ελβετία, την Αυστρία και το Βέλγιο.

Πάντως η Lufthansa έχει αποπληρώσει το πρόγραμμα διάσωσης και το γερμανικό κράτος έχει πουλήσει το μερίδιό του- αποκομίζοντας κέρδος για τους φορολογούμενους, σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο Carsten Spohr. 

Στην προσφυγή στο δικαστήριο είχε καταφύγει η Ryanair υποστηρίζοντας  πως η απόφαση της Κομισιόν πλήττει τον ανταγωνισμό στην Ε.Ε., βοηθώντας εταιρείες, οι οποίες πιθανώς να μην μπορούσαν να επιβιώσουν με άλλον τρόπο σε ένα τόσο ανταγωνιστικό περιβάλλον.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.