Τετάρτη 10 Μαΐου 2023

To ΜεΡΑ25 του Βαρουφάκη συμμετέχει στις εκλογές στην Βρέμη

Ο επικεφαλής του κόμματος ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης, παραχώρησε συνέντευξη στον ανταποκριτή της εφημερίδας Τageszeitung στην Αθήνα, Ferry Batzoglou. 

Ο ανταποκριτής επισημαίνει αρχικά ότι το πανευρωπαϊκό πολιτικό κίνημα DiEM25 συμμετέχει στις κρατιδιακές εκλογές της Βρέμης στις 14 Μαΐου, ωστόσο στις τελευταίες ευρωεκλογές συγκέντρωσε ποσοστό 0,3%, με τον Γ. Βαρουφάκη να παρατηρεί ότι σε όλη την Ε.Ε. το κόμμα συγκέντρωσε 1,5 εκατομμύριο ψήφους, αν και απέτυχε να εισέλθει στο Ευρωκοινοβούλιο. Εν συνεχεία επισημαίνει ότι ειδικά για τη Βρέμη το κίνημα επιδιώκει να παραδώσει στη διαχείριση της κοινωνίας τον ενεργειακό εφοδιασμό, αλλά και να εισαγάγει μια δημόσια εγγύηση εργασίας. Ο Γιάνης Βαρουφάκης τονίζει ότι τα 130.000 μέλη του DiEM25 δεν είναι αρκετά, καθώς και ότι το κίνημα έχει παρουσία σε ολόκληρη την Ε.Ε. αλλά και εκτός αυτής, στο Ισραήλ, τη Σερβία, την Τουρκία και τη Μ. Βρετανία.

Εν συνεχεία ο πρώην Υπουργός Οικονομικών περιγράφει πώς αποχώρησε από την κυβέρνηση το 2015, μετά το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθώς δεν ήταν πρόθυμος να παραμείνει σε μια κυβέρνηση που συνθηκολόγησε, όπως λέει. Όσον αφορά τις επικείμενες βουλευτικές εκλογές, ο Βαρουφάκης υπογραμμίζει ότι στόχος τους ΜέΡΑ25 είναι να κυβερνήσει, ενώ χαρακτηρίζει μια «δυσάρεστη τραγωδία, σε όλους τους τομείς» την περίοδο διακυβέρνησης της Νέας Δημοκρατίας, επισημαίνοντας ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης αύξησε το δημόσιο χρέος κατά 50 δισ. ευρώ, ενώ η οικονομία έχει μείνει στάσιμη στα επίπεδα του 2019. Κάνει, δε, λόγο για περιορισμό της ελευθερίας του Τύπου και της έκφρασης, και κατηγορεί τον Πρωθυπουργό για ρατσισμό, παραπέμποντας στον συνοριακό φράχτη στον Έβρο και τα pushbacks στο Αιγαίο. Στο μεταναστευτικό ζήτημα ο Μητσοτάκης είναι όπως ο Trump, λέει χαρακτηριστικά ο Βαρουφάκης, ενώ συμπληρώνει ότι ο Πρωθυπουργός χρησιμοποίησε την ΕΥΠ για να παρακολουθεί πολιτικούς, δημοσιογράφους και στρατιωτικούς, κάτι που σε άλλες χώρες της Ευρώπης θα του είχε στοιχίσει τη θέση του. Ως μόνο θετικό πρόσημο στην κυβέρνηση του Κ. Μητσοτάκη αναφέρει την ψηφιοποίηση του κράτους, παρατηρώντας παράλληλα ότι υπό την πίεση της Τρόικα δημιουργήθηκε μια «ανεξάρτητη φορολογική Αρχή», η οποία όμως δεν είναι ανεξάρτητη, καθώς ελέγχεται από την Τρόικα.

Ως προς τον Αλέξη Τσίπρα επισημαίνει ότι εξ’ αρχής μόνη του πρόθεση ήταν να σχηματίσει κυβέρνηση συνασπισμού με το ΠΑΣΟΚ. Εφόσον όμως είναι σαφές ότι το ΜέΡΑ25 θα καταφέρει και πάλι να μπει στη Βουλή, θα είναι πιο δύσκολο για τη ΝΔ να συνεχίσει να κυβερνά μόνη της αλλά και ο ΣΥΡΙΖΑ θα πρέπει να συνομιλήσει με το ΜέΡΑ25.

Ο Γιάνης Βαρουφάκης μιλά στη συνέντευξή του και για τα μείζονα θέματα εξωτερικής πολιτικής, τονίζοντας αρχικά ότι με την Τουρκία δεν θα έπρεπε να διεξάγονται διμερείς συνομιλίες: «Αντ’ αυτού εμείς είμαστε υπέρ μιας περιφερειακής διάσκεψης με τα κράτη της Μεσογείου, όπως τον Λίβανο, το Ισραήλ, την Παλαιστίνη, τη Λιβύη και την Κύπρο. Σε έναν χάρτη μπορεί ο καθένας να αποτυπώσει τις επιθυμίες του ως προς τα θαλάσσια σύνορα. Κατόπιν θα πρέπει να κατατεθεί στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης για να αποφασίσει. Έτσι θα υπήρχαν για όλους δεσμευτικά θαλάσσια σύνορα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Γραμματέας του ΜέΡΑ25.

Σε ό,τι αφορά την Κύπρο, υπογραμμίζει ότι «εμείς θέλουμε ένα κράτος», όπως το επιθυμούν και «οι Τουρκοκύπριοι σύντροφοί μας στον Βορρά του νησιού, που υποφέρουν τα μέγιστα από τη διαίρεση του νησιού: είναι διπλά θύματα: της διαίρεσης και της κατοχής του τουρκικού στρατού», λέει ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος κληθείς να σχολιάσει το ζήτημα της εκμετάλλευσης των υδρογονανθράκων στην Ανατολική Μεσόγειο, επισημαίνει ότι το ΜέΡΑ25 είναι οικολογικό κόμμα και δεν υποστηρίζει κανενός είδους εκμετάλλευση ορυκτών πόρων στη Μεσόγειο, ούτε από την Ελλάδα ούτε από άλλο κράτος, αντιθέτως υποστηρίζει την προώθηση των υπεράκτιων αιολικών πάρκων. Απαντώντας στην ερώτηση του δημοσιογράφου γιατί το αριστερό πολιτικό φάσμα στην Ευρώπη είναι τόσο διασπασμένο, λέει χαρακτηριστικά ότι «εμείς οι αριστεροί τρωγόμαστε μεταξύ μας, αυτή είναι η αρρώστια όσων θέλουν να αλλάξουν τον κόσμο». Τέλος, ο Γιάνης Βαρουφάκης τάσσεται υπέρ της διαγραφής χρέους στην Ελλάδα τόσο για το κράτος όσο και για τους ιδιώτες, και υπέρ της αξιοποίησης της «πράσινης βιομηχανικής επανάστασης», που θα φέρει τη βιωσιμότητα που χρειάζεται η Ελλάδα.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.