Δευτέρα 26 Ιουνίου 2023

Σύλλογοι Ποντίων Βαυαρίας. Παρουσίαση του φιλεπιστημονικού προγράμματος

 Στιγμιότυπα από την παρουσίαση του φιλεπιστημονικού προγράμματος Bessarion Project –*BP από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας,

Πραγματοποιήθηκε στις 24.06.2023 η παρουσίαση του φιλεπιστημονικού προγράμματος

Bessarion Project *BP από τους Συλλόγους Ποντίων Βαυαρίας, τη Διαρκή Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ και τη Συντονιστική Επιτροπή Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ, σε φιλόξενη αίθουσα του Minoa Restaurant στο Μόναχο, με οικοδεσπότη το Σύλλογο Ποντίων Μονάχου.

Ο τελευταίος, με εργώδη συντονισμό των στελεχών του από τον επικεφαλής αυτού Χάρη Φωτιάδη,φρόντισε για την οργανωτική επιτυχία και τεχνική υποδομή της εκδήλωσης.

Το BP αφορά στην άμεση έναρξη ελληνικών μεταπτυχιακών σπουδών στο πανεπιστήμιο
Friedrich Schiller της Ιένα-Jena Γερμανίας, στα ερευνητικά αντικείμενα των επιζώντων γλωσσικών ιδιωμάτων της ελληνικής γλώσσας και της παρουσίας των Ελλήνων στην Ανατολία μέσα από  οθωμανικά αρχεία και πηγές.
Η σχετική ιδέα ανέκυψε στο τέλος του 2019 με προτροπή του καθηγητή ανθρωπολογίας
στο πανεπιστήμιο Πρίνστον της Αμερικής, Νίκου Μιχαηλίδη προς στους φορείς ΣΠ Νυρεμβέργης και Επιτροπή για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ σε συνέδριο της Παμποντιακής Ομοσπονδίας Ελλάδας στην Αθήνα.
Με περαιτέρω παροτρύνσεις και του καθηγητή Κώστα Φωτιάδη, ξεκίνησε ένας μαραθώνιος διεπαφών με διάφορα πανεπιστήμια της Γερμανίας πριν η ομάδα συντονιστών καταλήξει στην επιλογή του πανεπιστημίου της Ιένα.

Σκοπός της συγκεκριμένης ενημέρωσης της 24.06 στο Μόναχο, ήταν αφ` ενός η αναλυτική επεξήγηση του προγράμματος σε κοινό και δημόσιο λόγο, και αφ` ετέρου η πρόσκληση χορηγικού ενδιαφέροντος φυσικών και νομικών προσώπων, προκειμένου να υποστηριχθεί το πρόγραμμα σπουδών και να πεισθεί το πανεπιστήμιο να συμμετάσχει με δική
του επικουρική χορηγία.

Σημειώνεται πως η συντονιστική ομάδα έχει έλθει ήδη σε συμφωνία με την πρυτανική αρχή
του πανεπιστημίου με ευνοϊκούς όρους για το μέλλον του BP καθώς μ` ελάχιστη χορηγική συνδρομή 45 χιλιάδων ευρώ κατά έτος και για κλειστό διάστημα τριών ετών, δύναται να ολοκληρωθεί ο πρώτος κύκλος σπουδών που θα περιλαμβάνει διδασκαλία θεματικών, συνέδρια, δημοσιεύσεις, ψηφιοποιήσεις, διαλόγους μ` άλλα πανεπιστήμια και εκτενείς δημόσιες αναφορές στα ακαδημαϊκά φόρα της Ευρώπης.

Στη διάρκεια της εκδήλωσης μάλιστα ανακοινώθηκε η επιτυχής επικείμενη έναρξη του προγράμματος στο χειμερινό εξάμηνο σπουδών του 2023, χάρη στη σύμπραξη γεναιόδωρων 
χορηγιών από τους φορείς ΑΧΕΠΑ Φρανκφούρτης, ΑΧΕΠΑ Μονάχου, Ιδρύμα  Ελληνικό Σπίτι Φρανκφούρτης, Ελληνική Κοινότητα Φρανκφούρτης και Σωματείο Ελλήνων Γουνοποιών Φρανκφούρτης.

Οι παραπάνω οργανισμοί ανταποκρινόμενοι στο προσκλητήριο συνεργασίας των δημιουργών του BP,  συγκέντρωσαν την απαιτούμενη χορηγία για την έναρξη του προγράμματος και παραμένουν
θερμοί υποστηρικτές αλλά και πρωτοπόροι στην επικοινωνιακή του πρακτική.
Μάλιστα δε, η οργάνωση ΑΧΕΠΑ υποδέχθηκε το Bessarion Project με ενθουσιασμό
κηρύσσοντάς το ως AHEPA National Project το καλοκαίρι του περασμένου έτους.

Επόπτης του Bessarion Project, είναι ο Prof. Dr. Thede Kahl, σλαυολόγος, επικεφαλής τμήματος σπουδών ΝΑ Ευρώπης και Βαλκανικής στο πανεπιστήμιο της Ιένα, μέλος της πρυτανικής του αρχής, όπως μέλος της ακαδημίας επιστημών Λονδίνου και επίκουρος καθηγητής στο πανεπιστήμιο Βιέννης. Ένθερμος ελληνιστής, κατά πάγια δήλωσή του Ρωμιός, ο Thede Kahl-ο Θοδωρής, στην πολύχρονη ακαδημαϊκή του διαδρομή δημιουργεί εστίες ελληνικών σπουδών στα πανεπιστήμια όπου διδάσκει, με δεκάδες μαθητές του, μη Έλληνες, να εργάζονται ως μεταπτυχιακοί ερευνητές του ελληνικού πολιτισμού διεσπαρμένοι σε ευρωπαϊκά ακαδημαϊκά ιδρύματα.

Η εκδήλωση χαιρετίσθηκε από τον πρώην ΥΦΕΞ  Γιάννη Αμανατίδη, τον βουλευτή ΝΔ  Δημήτριο Καιρίδη, τους καθηγητές πανεπιστημίου Κώστα Φωτιάδη, Νίκο Μιχαηλίδη, Κυριάκο Χατζηκυριακίδη και Θεοδόση Κυριακίδη, την επικεφαλής του ιδρύματος Παλλάδιον Μονάχου Δρ. Θεανώ Βασιλικού, τον Γιάννη Σταμάτη πρόεδρο της Ελληνικής Κοινότητας Φρανκφούρτης (χορηγός), τον Παύλο Ευθυμιάδηπρόεδρο του σωματείου Ελλήνων γουνεμπόρων Φρανκφούρτης (χορηγός), και την εκπρόσωπο της επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ Παρθένα Ιορδανίδου εκ μέρους των διοργανωτών φορέων, ενώ το χαιρετισμό εκ μέρους του Γενικού Προξένου της Ελλάδος στο Μόναχο κ. Βασίλειου Γκουλούση, ανέγνωσε η κ. Μαρία Λιάνου Λέκτορας ΝΕ γλώσσας στο πανεπιστήμιο Μονάχου.

Στην εισήγησή του ο Dr. Thede Kahl, με γοητευτικά ελληνικά, αναφέρθηκε στο πλούσιο υλικό που έχει συλλεχθεί από τις ομάδες εργασίας του στο πανεπιστήμιο Ιένα, το οποίο αφορά στα γλωσσικά ιδιώματα της ελληνικής γλώσσας με επιτόπιες έρευνες δεκαετιών στη βαλκανική χερσόνησο, το οποίο πλέον ατενίζει αισιόδοξα την ανάδειξή του ως αντικείμενο ευρωπαϊκών σπουδών.

Σύντομα και κατανοητά με τη χρήση πολυμέσων, προβλήθηκαν οι πολλαπλές διαστάσεις του BP , οι οποίες κατά τον κ. Kahl δεν εξαντλούνται στο θεωρητικό ακαδημαϊκό επίπεδο και τον εμπλουτισμό της επιστημονικής βιβλιογραφίας, αλλά μπορούν να προβληθούν άμεσα οι αναγνώσεις του στο πεδίο, προωθώντας επί παραδείγματι έως και την ελληνική επιχειρηματικότητα στην αγορά της Ευρώπης!
(η καταγραφή του γλωσσικού ιδιώματος της Χίου, εν προκειμένω, συνέβη σχεδόν εν αγνοία των ομιλητών του στη διάρκεια  πολυήμερης συγκομιδής μαστίχας, όχι μόνο διασφαλίζοντας ανεπιτήδευτες γλωσσικές συμπεριφορές, αλλά επιπλέον προσδίδοντας κύρος προβολής στο προϊόν της μαστίχας, ενισχύοντας τη θέση του στην ευρωπαϊκή αγορά ως Case Study στα πεδία του σύγχρονου marketing).

Αναφερόμενος στο έτερο ερευνητικό αντικείμενο, αυτό της ελληνικής παρουσίας στην Ανατολία κατά τις μαρτυρίες των οθωμανικών αρχείων, ο κ. Καλ τόνισε τη μοναδικότητά του, την επιθυμία του πανεπιστημίου να το υποστηρίξει με πρόσκληση πρόσληψης ειδημόνων οθωμανολόγων, την αφοσίωση του ίδιου στην περάτωσή του, όπως επίσης σχολίασε τα εντυπωσιακά ευρήματα που αναδύονται τα τελευταία χρόνια και αφορούν στον ελληνισμό μετά την Άλωση εντός ενός ανυπολόγιστου όγκου έντυπων τεκμηρίων στην οθωμανική γραφή.

Τον συντονισμό της εκδήλωσης είχε ο Δημήτρης Λαμπρόπουλος, εκπρόσωπος του Συλλόγου Ποντίων Νυρεμβέργης, ο οποίος αναφέρθηκε στα ειδικά χαρακτηριστικά του Bessarion Project 
που το καθιστούν καινοτόμο ως το πρώτο εξωτερικά επιχορηγούμενο επιστημονικό πρόγραμμα ελληνικών σπουδών σε πανεπιστήμιο της Γερμανίας και μάλιστα από συντονιστές φορείς του απόδημου ελληνισμού.
Τόνισε πως ενδεχόμενη επιτυχής περάτωσή του στη δόκιμη τριετία του, θα μπορέσει 
ν` αποταμιεύσει ``τεχνογνωσία`` και εμπειρία με δυνητική αξιοποίησή της από λοιπούς φορείς αποδήμων και σε άλλα ακαδημαϊκά ιδρύματα της Ευρώπης.

Επανέλαβε τα κυρίαρχα χαρακτηριστικά του, πως πρόκειται δηλαδή για πεδίο άσκησης ακαδημαϊκής διπλωματίας και υψηλού προφίλ επιδράστη στα ευρωπαϊκά think tanks με πολλαπλασιαστικές επενέργειες.
Μία επιθυμητή εξέλιξη θα μπορούσε να είναι ο υποδειγματισμός του, ανάλογες δηλαδή πρωτοβουλίες σε περισσότερα πανεπιστήμια της Ευρώπης, με  συμμετοχή στο προφίλ της τακτικής εξωτερικής πολιτικής της Ελλάδας, αλλά και στο θεσμικό  ρόλο των διπλωματών εκπροσώπων της, με εύλογη την επωφέλεια στις αναγνώσεις των εθνικών θεμάτων από τη γεωπολιτική διοπτρία των Βρυξελλών. 

Ιδιαίτερη αίσθηση προκάλεσε στο κοινό, το οποίο αφοσιωμένα παρακολούθησε την εκδήλωση,
η παρουσίαση ενός διαδικτυακού εργαλείου διευκόλυνσης της διαδικασίας δωρεών/χορηγιών από τον Αλέξανδρο Μυριούνη, πρόεδρο του Συλλόγου Ποντίων Άουγκσμπουργκ. 
Το ``Project Bessarion, Donation-Website Application``  θα συνδράμει ως ασφαλής και αξιόπιστη εφαρμογή μεθοδικής πλοήγησης υποψήφιων δωρητών.

Οι διοργανωτές ευχαριστούν τον αμφιτρύωνα Σύλλογο Ποντίων Μονάχου για την επιμελημένη προετοιμασία της ημερίδας και τον Χρήστο Μαραζίδη για την επιμέλεια ήχου και εικόνας
των πολυμέσων που χρησιμοποιήθηκαν, όπως και για την τεχνική επεξεργασία των μαγνητοσκοπημένων χαιρετισμών που προβλήθηκαν.
Επίσης ευχαριστούν για τη φιλοξενία τον ιδιοκτήτη της αίθουσας κ. Μανώλη Κουγιουμτζή.
Η εκδήλωση καλύφθηκε από τον δημοσιογράφο Φόρη Πεταλίδη και την εφημερίδα Εύξεινος Πόντος με φυσική παρουσία και φωτορεπορτάζ. 
Τους διοργανωτές εκπροσώπησαν εκ μέρους της Επιτροπής για τη Γενοκτονία της ΟΣΕΠΕ
οι Δημήτρης Κωνσταντινίδης και Αναστασία Κασαπίδου Ντικ, εκ μέρους της Επιτροπής Νεολαίας της ΟΣΕΠΕ η Παρθένα Ιορδανίδου και εκ μέρους των ΣΠ Βαυαρίας, οι Χάρης Φωτιάδης, Αλέξανδρος Μυριούνης, Δημήτρης Λαμπρόπουλος, Τάσος Σαββίδης και Ελπίδα Γαβριηλίδου.
Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν, πολυάριθμα μέλη του ΣΠ Μονάχου, μέλη της επιστημονικής και εκπαιδευτικής κοινότητας Μονάχου μέλη του ΣΠ Νυρεμβέργης, Άουγκσμπουργκ, Νταχάου, Τάουφκίρχεν, όπως επίσης οι Γιάννης Ιντζές πρόεδρος του ΣΠ Βάιμπλιγκεν και Μιχάλης Ξανθόπουλος πρόεδρος του ΣΠ Λούντβιχσχάφεν.

ΣΠ Βαυαρίας, 25.06.2023

Φωτό: Χρήστος Μαραζίδης, Φόρης Πεταλίδης


















Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.