Δευτέρα 12 Ιουνίου 2023

Frankfurter Allgemeine:«Η μάχη για τη Μύκονο»

«Στο ελληνικό τουριστικό νησί κλιμακώνεται η διαμάχη για τα παράνομα κτίσματα. Μετά την επίθεση σε βάρος ενός αρχαιολόγου το κράτος προτίθεται να παρέμβει»

Η εκτενής ανταπόκριση του Christian Schubert από τη Ρώμη αναφέρεται στο νησί της Μυκόνου ως ένα μοντέλο επιτυχίας για τον ελληνικό τουρισμό, καθώς προσελκύει χιλιάδες επισκέπτες και επενδυτές, και μάλιστα το καλοκαίρι ο πληθυσμός της αυξάνεται από τους 11.000 κατοίκους σε 200.000. Την ίδια ώρα όμως το νησί αποτελεί για τους Έλληνες έναν τόπο που συγκεντρώνει συμμορίες, εκβιαστές και βρώμικο χρήμα, ενώ επιτείνεται και η παράνομη οικοδόμηση. Η ανταπόκριση αναφέρεται στη βίαιη επίθεση που δέχτηκε ο αρχαιολόγος Μιχάλης Ψαρρός και στις υποψίες ότι η επίθεση συνδέεται με τις καταγγελίες του για παραβίαση των όρων δόμησης στο νησί και σχολιάζει ότι μπορεί να αποτελεί διαδεδομένη πρακτική στην Ελλάδα να κτίζει κανείς χωρίς άδεια και να αναμένει την εκ των υστέρων νομιμοποίηση ή απλά ότι οι Αρχές θα κάνουν ότι δεν βλέπουν, ωστόσο στη Μύκονο αυτή η πρακτική έχει γνωρίσει ιδιαίτερη άνθηση, και μάλιστα κυβερνητικός αξιωματούχος χαρακτηρίζει το νησί ως «κράτος εν κράτει».

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, δεδομένου ότι πλησιάζουν οι εκλογές της 25ης Ιουνίου, έχει θέσει ως στόχο του να φροντίσει ώστε παντού να επικρατεί το δίκαιο και η τάξη, κάτι που οδηγεί στο ερώτημα τι είδους τουρισμό θέλει πραγματικά η Ελλάδα. Στη Μύκονο πάντως, συνεχίζει η ανταπόκριση, το ζήτημα δεν αφορά μόνο τη σύγκρουση πολιτιστικής κληρονομιάς και μαζικού τουρισμού, καθώς στο νησί ανθεί το εμπόριο ναρκωτικών, η πορνεία και η μαφία, με την κυβέρνηση να βρίσκεται υπό πίεση, καθώς η επίθεση στον Μιχάλη Ψαρρό σόκαρε τους Έλληνες. 

Ο Δήμαρχος της Μυκόνου, Κωνσταντίνος Κουκάς, καταδικάζει την επίθεση και δηλώνει στην εφημερίδα ότι έχει επιληφθεί της υπόθεσης η Αστυνομία και η Δικαιοσύνη, ενώ τονίζει ότι το νησί είναι ασφαλές για τους επισκέπτες. Ωστόσο η διαφθορά και οι εκατέρωθεν κατηγορίες μεταξύ των φορέων της Δημόσιας Διοίκησης συνιστούν, σύμφωνα με το δημοσίευμα, έναν από τους λόγους που οι επιχειρήσεις του τουρισμού μπόρεσαν να επεκταθούν με τρόπο που θυμίζει Άγρια Δύση, κάτι που επιβεβαιώνει και ο Περιφερειακός Σύμβουλος, Μηνάς Λυριστής. Η ε/φ επισημαίνει και δήλωση του επικεφαλής του ΜέΡΑ25, Γιάνη Βαρουφάκη, ότι γνωρίζει από την εποχή που διετέλεσε Υπουργός Οικονομικών, ότι η Μύκονος αποτελεί κέντρο φοροδιαφυγής.

Τέλος, η ανταπόκριση αναφέρεται στην παρέμβαση του Εισαγγελέα, με την οποία άρχισαν να γκρεμίζονται ορισμένα κτίσματα σε παραλίες της Μυκόνου λόγω έλλειψης της απαραίτητης άδειας, ενώ ο ανταποκριτής σχολιάζει ότι δεν έχει δοθεί λύση στην υπερπληθώρα τουριστών τη θερινή περίοδο και ότι το νησί απέχει ακόμη πολύ από έναν περιορισμό του μαζικού τουρισμού προς την κατεύθυνση της βιωσιμότητας. 

Πηγή: Frankfurter Allgemeine Sonntagszeitung 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.