Τρίτη 20 Ιουνίου 2023

H Eλένη Χρονοπούλου μιλάει στον "ΔΟΡΥΦΟΡΟ" για τις εκλογές

Στο πλαίσιο της προεκλογικής περιόδου των εθνικών εκλογών της ερχόμενης Κυριακής, ο "ΔΟΡΥΦΟΡΟΣ" φιλοξένησε την Ελένη Χρονοπούλου, υποψήφια Βουλευτή στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας του ΠΑΣΟΚ, εκπρόσωπο του Απόδημου Ελληνισμού.

Κα Χρονοπούλου, επειδή το ΠΑΣΟΚ όρισε εσάς ως υποψήφια στο Επικρατείας –εκπρόσωπο των Ελλήνων που ζουν στο Εξωτερικό, θέλουμε να ξεκινήσουμε με ερώτηση που αφορά τους Έλληνες Απόδημους. Συγκεκριμένα, ποιο πιστεύετε ότι είναι το μεγαλύτερο θέμα το οποίο πρέπει να τεθεί ως προτεραιότητα τα επόμενα τέσσερα χρόνια από την Ελληνική Πολιτεία για τον Ελληνισμό της Διασποράς;

Πράγματι, είμαι μια από τους τρεις εκπροσώπους του απόδημου ελληνισμού στο ψηφοδέλτιο Επικρατείας, θα ήθελα όμως να αναφέρω και την κυρία Ελεάνα Δημητρακούδη από τις Βρυξέλλες, ειδική σε θέματα περιβάλλοντος και κλιματικής αλλαγής στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καθώς και τον Γιώργο Πιττό, πολιτικό μηχανικό με εξειδίκευση στις αντισεισμικές κατασκευές που ζει στην Κοπεγχάγη. Μοιραζόμαστε και οι τρεις τις ίδιες ανησυχίες. 

Υπάρχουν αρκετά, δυστυχώς, προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες της διασποράς. Μπορεί μερικώς να λύθηκε το ζήτημα της εκπροσώπησης λόγω του εκλογικού νόμου όμως τα ανοιχτά ζητήματα παραμένουν. Κατά τη γνώμη μου το βασικότερο πρόβλημα είναι η μη επαρκής στήριξη της ελληνικής γλώσσας και εκπαίδευσης και οι συνθήκες εργασίας και διαβίωσης των καθηγητών. Η προώθηση, διατήρηση και η καλλιέργεια της γλώσσας είναι άμεσα συνδεδεμένη με την αναβάθμιση των σχέσεων της ελληνικής διασποράς με τη χώρα. Ιδιαίτερα σε κέντρα με αυξημένο αριθμό παιδιών με ελληνική καταγωγή, δεν επιτρέπεται να κλείνουν σχολεία μόνιμα ή προσωρινά λόγω έλλειψης προσωπικού ή μη συντήρησης των κτιρίων. Ταυτόχρονα η ελληνική πολιτεία πρέπει να λαμβάνει υπόψιν της το επίπεδο διαβίωσης στον τόπο διαμονής και να παρέχει επαρκείς οικονομικούς πόρους σε καθηγητές στα ελληνικά σχολεία. 

Τα προβλήματα είναι ίδια από τα πιο μικρά σχολεία και τις πιο μικρές και υποβαθμισμένες κοινότητες μέχρι το Παρίσι για τις Βρυξέλλες. Ακόμα και στο Παρίσι, υπάρχουν μόνο 7 εκπαιδευτικοί για 500 περίπου μαθητές όλων των επιπέδων στα πέντε σχολεία της πόλης και των προαστίων του. Η πρόσφατη πολιτική του υπουργείου Παιδείας που επιμένει στη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού οδηγεί τους συλλόγους γονέων και τις ελληνικές κοινότητες σε αδιέξοδο. 

Εύχομαι οι βουλευτές που θα εκπροσωπήσουν τον απόδημο Ελληνισμό στην επόμενη Βουλή να εργαστούν ουσιαστικά για αυτά τα ζητήματα και το έργο τους να είναι ανταποδοτικό στην ψήφο που έλαβαν. 

Αν έπρεπε να αξιολογήσετε τους βασικούς λόγους για την άνετη επικράτηση της ΝΔ έναντι του ΣΥΡΙΖΑ στις εκλογές του Μαΐου, θα συμπεριλαμβάνετε σε αυτούς την τοξικότητα στον προεκλογικό λόγο και την ακραία αντιπαράθεση που κυρίως επιδόθηκε το κόμμα της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης; Μήπως οι πολίτες δεν επικροτούν την αντιπολίτευση για την αντιπολίτευση, το "όχι σ όλα"  και τις υπερβολές σε χαρακτηρισμούς;

Οι πολίτες έχουν ανάγκη από έναν προγραμματικό ρεαλιστικό λόγο που ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα και αφορά στα καθημερινά τους προβλήματα. Η τοξικότητα του ΣΥΡΙΖΑ όχι μόνο δεν επικροτείται αλλά φαντάζει πλέον παρωχημένη, ανήκει σε μια άλλη εποχή που ο ελληνικός λαός θέλει να ξεχάσει. Την προηγούμενη τετραετία ο ΣΥΡΙΖΑ επέλεξε να κάνει αντιπολίτευση καταψηφίζοντας χωρίς επιχειρήματα τα νομοσχέδια που ήρθαν στη Βουλή. Πράγματι, ο ΣΥΡΙΖΑ αποδείχθηκε ο χρυσός χορηγός του κυρίου Μητσοτάκη και κύριος υπεύθυνος για τον μπλε εκλογικό χάρτη.  Αντίθετα το ΠΑΣΟΚ άσκησε μια έντιμη, αξιόπιστη αντιπολίτευση που στόχο είχε την αναβάθμιση του βιοτικού επιπέδου των συμπολιτών μας ασκώντας παράλληλα σφοδρή κριτική για τα κακώς κείμενα. Ένα απτό παράδειγμα είναι ότι ψηφίσαμε επιδόματα που δόθηκαν καίτοι είμαστε κάθετα αντίθετοι στην επιδοματική πολιτική που άσκησε η Νέα Δημοκρατία. Ο πρόεδρος μας επανέλαβε πολλές φορές ότι δεν μπορούμε να καταψηφίσουμε ένα μέτρο που παρέχει έστω και ένα και ευρώ παραπάνω στους πολίτες ακόμα και αν διαφωνεί κάθετα με τη λογική «φιλανθρωπίας» που έκανε σημαία η Νέα Δημοκρατία. Ένα άλλο παράδειγμα που δείχνει την ανεύθυνη στάση του ΣΥΡΙΖΑ είναι η αποχή από την ψήφιση της τροπολογίας για την απαγόρευση συμμετοχής εγκληματικών οργανώσεων στις εκλογές. 

Οι δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι οι πολίτες που ψηφίζουν ΠΑΣΟΚ χωρίζονται περίπου ισοδύναμα σε τρεις κατηγορίες. Σε αυτούς που θα ήθελαν συνεργασία με το ΣΥΡΙΖΑ, σε αυτούς που προτιμούν συνεργασία με τη ΝΔ και σε αυτούς που θέλουν να ακολουθήσει το ΠΑΣΟΚ τον δικό του αυτόνομο δρόμο μακριά από συνεργασίες. Μήπως τελικά από άποψη τακτικής "βολεύει" το ΠΑΣΟΚ να είναι αυτοδύναμη η ΝΔ στις 25 Ιούνιου, έτσι ώστε το ίδιο το ΠΑΣΟΚ να έχει χρόνο να ανασυνταχθεί για τις αυτοδιοικητικές εκλογές και ευρωεκλογές που ακολουθούν;

Το ΠΑΣΟΚ αμέσως μετά τις πρώτες εκλογές και λαμβάνοντας υπόψιν το εκλογικό αποτέλεσμα έκανε σαφές ότι δεν σκοπεύει να συνεργαστεί με τη Νέα Δημοκρατία. Εμείς έχουμε προτεραιότητα την αναγέννηση του κοινωνικού κράτους ενώ η Νέα Δημοκρατία έχει προτεραιότητα την αποδόμησή του.  Ούτε προγραμματικά ούτε πολιτικά έχουμε λοιπόν σχέση με τη Νέα Δημοκρατία. Οι συναινέσεις που ήμασταν έτοιμοι να κάνουμε βάσει προγραμματικών συγκλίσεων στην πρώτη εκλογική αναμέτρηση αφορούσαν στο σύστημα της απλής αναλογικής, όπως συμβαίνει και σε άλλα ευρωπαϊκά κράτη. Ακόμα και τότε όμως θέσαμε το θέμα των δύο προσώπων, διότι και ο κύριος Μητσοτάκης και ο κύριος Τσίπρας έχουν κάνει λάθη που τα έχει πληρώσει ακριβά ο ελληνικός λαός. Δεν πρόκειται περί βολέματος η τακτικής λοιπόν αλλά περί χαοτικής διαφοράς στην ιδεολογία, την πολιτική ταυτότητα και το πρόγραμμα μας. Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ και προχωρά αυτόνομα. 

- Και μια που αναφέραμε τις ευρωεκλογές. Γνωρίζουμε ότι εργάζεστε ως νομικός συνεργάτης στην ευρωπαϊκή επιτροπή και σίγουρα έχετε μα πιο συνολική εικόνα για τα πολιτικά τεκταινόμενα στην Ευρώπη. Σας φοβίζει το γεγονός ότι μπορεί να έχουμε ενίσχυση ακροδεξιών και αντιευρωπαϊκών κομμάτων στις εκλογές του 2024; Ποιο είναι το κλίμα που επικρατεί;

Ξέρετε είναι λίγο παράδοξο σαν εικόνα να κάθονται στα έδρανα του ευρωκοινοβουλίου κόμματα που αντιμάχονται τα ευρωπαϊκά ιδεώδη, όμως αυτό είναι το μεγαλείο της δημοκρατίας, να διασφαλίζει την ελευθερία του λόγου, της σκέψης και των διαφορετικών πολιτικών ιδεών. Στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση με φοβίζουν δυο πράγματα. Πρώτον η αποχή, και δεύτερον πράγματι η άνοδος των κομμάτων που εκπροσωπούν ακροδεξιές και αντιευρωπαϊκές δυνάμεις. Ενας στους έξι Ευρωπαίους έχει ψηφίσει στις τελευταίες εκλογές στη χώρα του κόμματα που χαρακτηρίζονται ακροδεξιά. Εδώ πρέπει να αναζητήσουμε ευθύνες και στις εθνικές και στις ευρωπαϊκές πολιτικές των τελευταίων δεκαετιών που πίεσαν ένα μεγάλο μέρος της μεσαίας τάξης το οποίο έχει έντονη δυσαρέσκεια για την οικονομία και την πολιτική και κατά ένα τρόπο τιμωρεί τα παραδοσιακά κόμματα εξουσίας. Έχουμε διαβάσει επίσης στον ευρωπαϊκό τύπο ότι η Ρωσία έχει ξοδέψει κρυφά περισσότερα από 300 εκατομμύρια δολάρια τα τελευταία χρόνια προσπαθώντας να επηρεάσει πολιτικούς και άλλους αξιωματούχους σε περισσότερες από δώδεκα χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ευρώπης. Τα κόμματα που στηρίζει η ρωσική προπαγάνδα είναι ακροδεξιά και αντιευρωπαϊκά. Είναι πολύ κρίσιμο λοιπόν στις επόμενες ευρωεκλογές η Ευρώπη να καταφέρει να ενημερώσει σωστά και εγκαίρως τους πολίτες για τις πολιτικές της ώστε να έχουν πλήρη εικόνα όχι μόνο των δυσκολιών αλλά και των ευεργετημάτων.  Ένα πρώτο βήμα γίνεται με το EUvsDisinfo που εντοπίζει, συγκεντρώνει και αποκαλύπτει υποθέσεις παραπληροφόρησης που προέρχονται από μέσα που είναι υπέρ του Κρεμλίνου και διαδίδονται σε όλη την ΕΕ. Καμία χώρα μόνη της δε θα είχε καταφέρει να αντιμετωπίσει την οικονομική και τραπεζική κρίση, τον πόλεμο στην Ουκρανία, την κρίση ενέργειας και μια πανδημία μόνη της. 

- Όσα λάθη και να καταλογίσει κανείς στην Ε.Ε. δεν αδικείται κατά κάποιο τρόπο όταν ένα μεγάλο μέρος των κοινωνιών την αμφισβητεί ή της δείχνει ότι δεν «αγάπησε» ποτέ; Κατά τα δική σας άποψη τις φταίει γι’ αυτό.

Φταίνε πολλά πράγματα. Φταίει αυτό που είπαμε παραπάνω για τη συμπίεση της μεσαίας τάξης, φταίει το γεγονός ότι η Ένωση σε κρίσιμες στιγμές στο παρελθόν λειτούργησε περισσότερο σαν οικονομική και τελωνειακή παρά σαν πολιτική ένωση, ότι λόγω της στιβαρής νομοθεσίας μας οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και πολλές φορές οι αποφάσεις παίρνονται αφού μας έχουν προλάβει οι εξελίξεις. Και κυρίως ότι δεν κατάφερε ποτέ να ενημερώσει σωστά τους πολίτες πέρα από τα αστικά κέντρα, στις επαρχίες για τα όσα προσφέρει καθημερινά σε 450 εκατομμύρια πολίτες. Οι αγρότες για παράδειγμα δεν μπορούνε ενδεχομένως να φανταστούν πόσο έχει στηρίξει στη διαδικασία της παραγωγής η κοινή αγροτική πολιτική της ΕΕ. Ωστόσο, βρίσκονται μπροστά σε νέες προκλήσεις όπως η κλιματική αλλαγή και η ακρίβεια και χρειάζονται βοήθεια. Στην αντίθεση πάντα κερδίζει το πρόβλημα και λιγότερο προβάλλεται η λύση. Ο Barack Obama ανέφερε σε ένα podcast ότι οι Αμερικανοί πολίτες δεν γνωρίζουν τι μπορεί να κάνει το κράτος για αυτούς, παρά διαμορφώνουν άποψη με βάση τι δε λειτουργεί. Κάτι παρόμοιο συμβαίνει και στην Ευρώπη. 

- Πόσο εφικτό θεωρείται στις ευρωεκλογές να γίνει το ΠΑΣΟΚ δεύτερη δύναμη και να εκπροσωπήσει και πάλι μετά από 10 χρόνια το χώρο της κεντροαριστεράς στην Ελλάδα;

Με σκληρή και συνεπή δουλειά όλα είναι εφικτά. Κανείς δεν μπορεί να προβλέψει ένα εκλογικό αποτέλεσμα ποσό μάλλον όταν μεσολαβούν αυτοδιοικητικές εκλογές πριν την επόμενη αναμέτρηση για την ευρωβουλή. Όπως προείπα, η νέα προσπάθεια του ΠΑΣΟΚ δεν έχει ταβάνι. Θα είναι τιμή μας να μας εμπιστευτούν ακόμα περισσότεροι πολίτες ώστε να είμαστε η δεύτερη δύναμη στις επόμενες ευρωεκλογές. Το ΠΑΣΟΚ υπηρετεί την κεντροαριστερά επί σειρά ετών ασκώντας υπεύθυνα κριτική στην κυβέρνηση ανεξάρτητα από τη θέση που κατέχει στον εκλογικό χάρτη. Οι βουλευτές και ευρωβουλευτές μας θα παλέψουν ώστε να αναβαθμιστεί το επίπεδο ζωής όλων, χωρίς εξαιρέσεις, διότι πιστεύουμε στην ισότητα και είμαστε η παράταξη που σέβεται και υπηρετεί τους θεσμούς και τα ανθρώπινα δικαιώματα. 

Βιογραφικό:

Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αθήνα. Σπούδασα νομικά στο ΕΚΠΑ και έκανα μεταπτυχιακό στο Διεθνές και Eυρωπαϊκό δίκαιο. Έχω εργαστεί στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, στον ιδιωτικό τομέα και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Εξειδικεύομαι σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και κυρίως στην προστασία προσωπικών δεδομένων. Είμαι δικηγόρος Αθηνών και μιλώ αγγλικά και γαλλικά. Είμαι μέλος της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής και του Πολιτικού Συμβουλίου του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ καθώς και της προεδρίας του κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών (PES).


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.