Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Συνέντευξη με τον ΙΑΚΩΒΟ ΓΚΟΓΚΟΥΑ

,,Η EUROVISION ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΝΑ ΑΝΕΜΕΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ!,,

,,Η EUROVISION ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ ΩΣ ΕΝΑ ΑΝΕΜΕΛΟ ΚΕΦΑΛΑΙΟ ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΜΟΥ!,,

Η Eurovision που συμμετείχε με τεράστια επιτυχία το 2010 και θεωρεί ως ένα ανέμελο και δημιουργικό κεφάλαιο της ζωής του, οι σπουδές του στην ιατρική και η ενασχόληση του ως σήμερα που τον δίδαξε την έννοια της προσφοράς, η αυτοπεποίθηση που θεωρεί ως το μεγαλύτερο εφόδιο που μπορεί να έχει ένας άνθρωπος για να κατακτήσει τα όνειρά του, η ουσιαστική φροντίδα του εαυτού του τις στιγμές που δεν αισθάνεται δυνατός, αλλά και η ζωή του στη μετεμφυλιακή Γεωργία για δύο έτη που υπήρξε μία απίστευτη τραυματική εμπειρία που τον ώθησε παράλληλα από τα πρώτα χρόνια της εφηβείας του να συνειδητοποιήσει τη δύναμη του «Εμείς». Ο γιατρός Ιάκωβος Γκόγκουα μιλά από καρδιάς στο "ΔΟΡΥΦΟΡΟ ΜΟΝΑΧΟΥ"

-Έχεις μία μακρά καλλιτεχνική πορεία με σημαντικές συνεργασίες με πολύ ξεχωριστούς καλλιτέχνες. Νομίζω πώς ειδική θέση έχει η συμμετοχή σου στην Eurovision του 2010 με τον Γιώργου Αλκαίο-όπου και έλαβες διθυραμβικές κριτικές- όσο και η σύμπραξη σου με εκλεκτούς τραγουδιστές σε πολύ μεγάλα εγχώρια και διεθνή φεστιβάλ. Τι κρατάς από την διαδρομή σου στην μουσική και το χορό και πόσο αν θες σε επηρέασε προκειμένου έπειτα να ασχοληθείς με την άλλη μεγάλη αγάπη σου την ιατρική;

Κατά τη διάρκεια των φοιτητικών μου χρόνων, είχα την ευκαιρία να αφοσιωθώ ταυτόχρονα στον χορό και το τραγούδι, παράλληλα με τις σπουδές μου. Αυτές οι καλλιτεχνικές ενασχολήσεις μου με οδήγησαν σε συνεργασίες με αναγνωρισμένους καλλιτέχνες και συμμετοχή σε σπουδαίες εκδηλώσεις, όπως η Eurovision. Παρά το απαιτητικό πρόγραμμα εκείνης της περιόδου, αυτή η στιγμή της ζωής μου ξεχωρίζει ως ένα ανέμελο και δημιουργικά κεφάλαιο. Από την άλλη, η ιατρική ήταν πάντα η προτεραιότητά μου και ο απώτερος στόχος, ακόμη εκείνη την περίοδο - άλλωστε τότε σπούδαζα παράλληλα Ιατρική -, γνώριζα τη σημασία των σπουδών μου και ήμουν αφοσιωμένος σε αυτές.

-Τα τελευταία 10 χρόνια όλη σου ενέργεια είναι ολοκληρωτικά δοσμένη στην ιατρική. Τι σε δίδαξε η ίδια η επιστήμη;

H επιστήμη με έχει διδάξει πολλά πράγματα όλα αυτά τα χρόνια. Ανάμεσά τους, είναι η σημασία της ατομικής προσέγγισης και της προσαρμογής των θεραπειών στις ανάγκες και τα χαρακτηριστικά κάθε ατόμου. Κάθε περίπτωση είναι μοναδική και απαιτεί μια εξατομικευμένη προσέγγιση για να επιτευχθούν τα καλύτερα δυνατά και φυσικά αποτελέσματα. Επιπλέον, έχω συνειδητοποιήσει την αξία της πρόληψης και της διατήρησης της υγείας του δέρματος. Η φροντίδα του δέρματος δεν περιορίζεται μόνο στην αντιμετώπιση των προβλημάτων, αλλά περιλαμβάνει επίσης την πρόληψη της και την προφύλαξη της επιδερμίδας από πιθανές βλάβες. Τέλος, έχω μάθει να ακούω προσεκτικά τους ασθενείς μου, να τους καθοδηγώ και να τους προτείνω τις καλύτερες δυνατές λύσεις για τις ατομικές τους ανάγκες. Ένα χαρακτηριστικό που με έχει βοηθήσει και στην υπόλοιπη ζωή μου, φυσικά. Είναι σημαντικό να μπορούμε να ακούμε προσεκτικά όσα μας λένε οι άλλοι, το θεωρώ μια μεγάλη αρετή.

-Ποιο είναι το μεγαλύτερο εφόδιο που θεωρείς ότι πρέπει να έχει ένας άνθρωπος προκειμένου να κατακτήσει τα όνειρά του;

Πιστεύω ότι το μεγαλύτερο εφόδιο που πρέπει να έχει ένας άνθρωπος για να κατακτήσει τα όνειρά του είναι η αυτοπεποίθηση. Η αυτοπεποίθηση δίνει τη δυνατότητα να πιστεύουμε στις ικανότητές μας, να ξεπερνάμε τα εμπόδια και να επιμένουμε στην επιδίωξη των στόχων μας. Όταν κάποιος έχει αυτοπεποίθηση, είναι πιο πιθανό να πάρει ρίσκα, και να παραμείνει δυνατός απέναντι σε αποτυχίες. Η αυτοπεποίθηση είναι σίγουρα το κυριότερο χαρακτηριστικό που μπορεί να έχει κάποιος για να κυνηγήσει τα όνειρά του.

-Τι σε κρατά τις ημέρες που δεν αισθάνεσαι μέσα σου δυνατός;

Τις ημέρες που δεν αισθάνομαι μέσα μου δυνατός, η οικογένεια και οι φίλοι αναμφίβολα με βοηθούν να ξεπεράσω αυτήν την αίσθηση. Η συζήτηση ή η συνάντηση με αγαπημένα πρόσωπα, με ενθαρρύνει και να μου δίνει την αίσθηση ότι δεν είμαι μόνος τις δύσκολες στιγμές. Εκτός από αυτό, η φροντίδα του εαυτού μου με κάνει να νιώθω πολύ όμορφα, ειδικότερα όταν δεν είμαι καλά. Αφιερώνω χρόνο για να φροντίσω τον εαυτό μου, όπως να γυμναστώ, να παίξω πιάνο ή να ασχοληθώ με το σπίτι μου. 

-Είσαι ένας άνθρωπος με κοινωνικές ευαισθησίες. Καταθέτεις την γνώμη του δημόσια για τα μεγάλα κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα, έχεις ενεργή δράση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, όπως και έναν πολύ μεγάλο αριθμό ακολούθων. Πόσο σημαντικό θεωρείς ότι είναι σε μία κοινωνία που οι περισσότεροι πολίτες είναι αδιάφοροι για τα κοινωνικά πεπραγμένα να συμμετέχουμε ουσιαστικά σε ό,τι συμβαίνει τόσο στον τόπο μας, όσο και παγκόσμια;

Πιστεύω ακράδαντα ότι η ενεργός συμμετοχή σε κοινωνικά και πολιτικά γεγονότα είναι καθοριστικής σημασίας για την ευημερία και την πρόοδο της κοινωνίας. Σε έναν κόσμο όπου πολλά άτομα μπορεί να αισθάνονται αδιάφορα ή αποκομμένα από τα γεγονότα, γίνεται ακόμη πιο σημαντικό για όσους ασχολούνται και ενημερώνονται να προχωρήσουν και να κάνουν τη φωνή τους να ακουστεί. Η συμμετοχή σε ό,τι συμβαίνει σε τοπικό και παγκόσμιο επίπεδο μάς επιτρέπει να συμβάλλουμε στη διαμόρφωση των κοινωνιών μας και κατ'επέκταση  του κόσμου γενικότερα. Μας δίνει τη δυνατότητα να εκφράζουμε τις απόψεις μας, να μπορούμε να επηρεάσουμε τις πολιτικές, να αμφισβητήσουμε τις αδικίες και να αντιμετωπίσουμε κοινωνικά ζητήματα που επηρεάζουν εμάς και τις μελλοντικές γενιές.

-Αυτός να θεωρήσω ότι είναι και ο λόγος που στις επικείμενες δημοτικές εκλογές θα κατέβεις ως υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος του Δήμου Αθηνών;

Φυσικά. Η δημοκρατία ευδοκιμεί όταν τα άτομα συμμετέχουν ενεργά στις διαδικασίες λήψης αποφάσεων των κοινωνιών και των χωρών τους. Με την ψηφοφορία, τη συμμετοχή σε δημόσιες συναντήσεις, τη συμμετοχή σε ειρηνικές διαδηλώσεις ή ακόμα τη συμμετοχή σε εποικοδομητικές συζητήσεις, συμβάλλουμε στον δημοκρατικό ιστό της κοινωνίας μας.

-Θεωρείς πως η Αθήνα είναι ωραία πόλη;

H Αθήνα είναι μια πόλη με πλούσια ιστορία, ζωντανό πολιτισμό και σημαντικά ιστορικά ορόσημα. Εμβληματικές τοποθεσίες όπως η Ακρόπολη, ο Παρθενώνας και πολλές άλλες σημαντικές αρχαιότητες. Έχει παράλληλα μια πολυσύχναστη ατμόσφαιρα με ποικιλία από εστιατόρια, καφέ, μουσεία και εμπορικές περιοχές. Όλα αυτά, σε συνδυασμό με τη ζωντανή νυχτερινή ζωή και το ζεστό μεσογειακό κλίμα, την κάνουν έναν σαγηνευτικό τόπο και μια πόλη με μοναδικό χαρακτήρα, θεωρώ. Είναι μια πόλη με προσωπικότητα που της αξίζει μόνο η ομορφιά

-Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν πως η άτακτη αναρχία της στερεί πολλά από τα πλεονεκτήματα που ως τόπος παγκόσμιας κληρονομιάς έχει

Είναι αλήθεια ότι οι διαφορετικές συνθήκες μέσα στην πόλη μπορεί να έχουν αρνητικές επιπτώσεις στην εικόνα και τη συνολική εμπειρία σε αυτήν, τόσο για τους κατοίκους όσο και για τους επισκέπτες. Η Αθήνα φημίζεται για τους ιστορικούς χώρους και την πολιτιστική κληρονομιά της. Η αναρχία, όπως ο βανδαλισμός ή η παραμέληση, μπορεί να οδηγήσει σε ζημιά σε αυτά τα πολύτιμα ορόσημα, θέτοντας σε κίνδυνο τη διατήρησή τους. Η ύπαρξη μιας ισορροπίας μεταξύ της διατήρησης της κληρονομιάς της πόλης, της διασφάλισης της ασφάλειας και της τάξης και της προώθησης μιας θετικής εμπειρίας διαβίωσης ή επίσκεψης είναι ζωτικής σημασίας προκειμένου η Αθήνα να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς. Όπως είπα και πριν . Της αξίζει μόνο η ομορφιά

-Κατά τη διάρκεια της εφηβείας έζησες στην Γεωργία που τότε μαστίζονταν από τον εμφύλιο πόλεμο. Πως είναι να ζεις σε συνθήκες πολέμου;

Η ζωή σε μια κατεστραμμένη από τον πόλεμο περιοχή ήταν μια απίστευτα τραυματική εμπειρία. Ο εμφύλιος πόλεμος που μάστιζε τη Γεωργία έφερε στο προσκήνιο μια πραγματικότητα που ήταν γεμάτη φόβο, αβεβαιότητα και διέκοψε την κανονικότητα. Η συνεχής απειλή βίας, βομβαρδισμών και επιθέσεων έκανε αδύνατο το να αισθάνεσαι ασφαλής ακόμα και στις πιο απλές καθημερινές δραστηριότητες. Η αίσθηση του κινδύνου ήταν διάχυτη και σκίαζε κάθε πτυχή της ζωής. Το να ζει κανείς σε μια εμπόλεμη ζώνη έχει τεράστιο αντίκτυπο στη συναισθηματική και ψυχολογική κατάσταση κάποιου. Η συνεχής έκθεση στη βία και την ανασφάλεια δημιουργεί ένα περιβάλλον ακραίου στρες. Αναλογιζόμενος εκείνα τα χρόνια, σκέφτομαι ακόμα περισσότερο τη σπουδαιότητα της εργασίας, και της συνεργασίας, προς έναν κόσμο όπου οι συγκρούσεις θα επιλύονται ειρηνικά. 

-Σε σοκάρει που εδώ και ενάμιση χρόνο σχεδόν στην Ευρώπη υπάρχει ένας τόσο αιμοσταγής πόλεμος;

Η εμφάνιση ενός πολέμου για μεγάλο χρονικό διάστημα είναι συγκλονιστική και ανησυχητική. Ειδικά, όταν προηγουμένως έχει υπάρξει σχετική ειρήνη και σταθερότητα για πολλά χρόνια. Οι πόλεμοι φέρνουν τεράστιο ανθρώπινο πόνο, απώλειες ζωών και καταστροφή. Διαταράσσουν τις κοινωνίες, τις «σπάνε»  και αφήνουν μόνιμες πληγές σε άτομα και έθνη. Το σοκ μιας τέτοιας κατάστασης είναι βαθύ, όχι μόνο για εμένα αλλά και για κάθε πολίτη του κόσμου.

-Σου ξύπνησαν μνήμες οι εικόνες της Ουκρανίας;

Οι εμπειρίες του πολέμου αφήνουν μια μόνιμη επίδραση σε εκείνους που τις βιώνουν, διαμορφώνοντας τα συναισθήματα και τις αντιδράσεις τους σε επόμενες ανάλογες καταστάσεις. Η θέαση εικόνων ή ειδήσεων για συγκρούσεις μου προκαλεί συναισθήματα, όπως ενσυναίσθηση, λύπη, θυμό ή ακόμα και μια αίσθηση ανησυχίας. Σίγουρα, για κάποιον που έχει ζήσει τον πόλεμο, το να δει τα δεινά και τις καταστροφές σε μια άλλη περιοχή, φέρνει αναμνήσεις από τις δικές του εμπειρίες.

-Πως ονειρεύεσαι τα επόμενα χρόνια της ζωής σου;

Για την επόμενη δεκαετία, τα όνειρά μου περιστρέφονται γύρω από την πρόοδο στην καριέρα μου, την προσωπική μου ανάπτυξη αλλά και τη δημιουργία μιας θετικής επιρροής στους άλλους, στον βαθμό που μπορώ. Φιλοδοξία μου είναι να κάνω και άλλα βήματα στον τομέα της αισθητικής, να συμμετέχω ενεργά στην κοινωνία και να δημιουργήσω μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των επαγγελματικών μου προσπαθειών και της προσωπικής μου ζωής. 

ΚΩΣΤΑΣ ΤΑΤΣΗΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.