Τρίτη 18 Ιουλίου 2023

Άρθρο του Πάνου Δροσινάκη στην ε/φ ,,ΤΑ ΝΕΑ,, για ψήφο αποδήμων

Άρθρο του Πάνου Δροσινάκη, Προέδρου ΔΣ της ΟΕΚ για το νέο νόμο που αφορά τη διευκόλυνση των Ελλήνων στο εξωτερικό στην άσκηση του εκλογικού τους δικαιώματος.

Δημοσιεύτηκε στην ε/φ ΤΑ ΝΕΑ στις 17 Ιουλίου 2023

Δώρο, δικαίωμα, υποχρέωση ή αφήγημα;

Ο νόμος 4648 του 2019 ήταν ένα πρώτο βήμα στην σωστή κατεύθυνση. Η ελληνική πολιτεία ανταποκρίθηκε, έστω και κουτσουρεμένα στο πάγιο αίτημα των Ελλήνων της διασποράς, να ψηφίζουν για τις εθνικές εκλογές στον τόπο διαμονής τους. Οι προϋποθέσεις που θέτει, όμως, δημιούργησαν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, με ημερομηνία λήξης. Ένοιωσαν πικρία, αγανάκτηση και απογοήτευση πολλοί Έλληνες μετανάστες, που θεώρησαν ότι η Ελλάδα κόβει τον ομφάλιο λώρο που τους συνδέει μαζί της.

Ο νόμος αυτός περιέχει διατάξεις άδικες και απαράδεκτες και πρέπει όντως να αλλάξει! 

Χαιρετίζουμε, λοιπόν, την προσπάθεια της κυβέρνησης να αρθούν οι περιορισμοί και να δοθεί σε όλους η δυνατότητα να ψηφίζουν στον τόπο διαμονής τους. Καλούμε όλα τα κόμματα του δημοκρατικού τόξου να υπερψηφίσουν τις απαραίτητες αλλαγές.

Η εδώ και δεκαετίες διατυπωμένες θέσεις της ΟΕΚ συνοψίζονται επιγραμματικά στα εξής:

1) Να εξασφαλιστεί η εκλογή ικανού αριθμού διακριτών απόδημων βουλευτών μέσω εκλογικών περιφερειών εξωτερικού.

2) Όσοι είναι εγγεγραμμένοι στα δημοτολόγια στον τόπο καταγωγής τους στην Ελλάδα, πρέπει να μπορούν να συμμετάσχουν στις εκλογές.

3) Καθιέρωση της επιστολικής ψήφου ή και της ηλεκτρονικής.

4) Η ψήφος των αποδήμων να είναι ισότιμη και να προσμετράται στο γενικό αποτέλεσμα.

Η εμπειρία της πρόσφατης εφαρμογής του νυν ισχύοντος νόμου αποδεικνύει κάποια δεδομένα, που δύσκολα μπορούν να αμφισβητηθούν.

Πρώτον, πως και μεταξύ των Ελλήνων του εξωτερικού υπάρχει πικρία και αδιαφορία, που αποτυπώνονται στον αριθμό αυτών που αιτήθηκαν την καταχώρηση στους εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού. Από τους εκατοντάδες χιλιάδες νέους μετανάστες δικαιούταν η μεγάλη πλειονότητα να εγγραφεί στους καταλόγους, κάτι το οποίο δεν έπραξαν. Το επιχείρημα, ότι δήθεν θα εγγραφούν πάρα πολλοί, που θα αλλοιώσουν το αποτέλεσμα των εκλογών, είναι, επομένως, αβάσιμο, έωλο και στερείται οιασδήποτε σοβαρότητας.

Δεύτερον, ένας μεγάλος αριθμός Ελλήνων του εξωτερικού επηρεάζεται έμμεσα και άμεσα από πολλές αποφάσεις, που λαμβάνουν οι ελληνικές κυβερνήσεις και από νόμους, που ψηφίζονται στο ελληνικό κοινοβούλιο. Οι δεσμοί τους με την Ελλάδα είναι πολυεπίπεδοι και ισχυροί. Το επιχείρημα, ότι θα επηρεάσουν το αποτέλεσμα, ενώ οι ίδιοι δεν επηρεάζονται από τις πολιτικές αποφάσεις, δεν στέκει.

Τρίτον, εμείς οι Έλληνες της διασποράς ήμασταν πάντα στο παρελθόν και θα είμαστε πάντα στο μέλλον στο πλευρό της Ελλάδας. Οι λόγοι των πολιτικών, που τις Κυριακές διατυπώνουν την άποψη, πως είμαστε εθνικό κεφάλαιο και πρεσβευτές, αλλά τις Δευτέρες το ξεχνούν και αδιαφορούν, δεν πείθουν πλέον κανέναν. Τα προβλήματα των Ελληνικών Κοινοτήτων και φορέων, η ελλιπής ελληνική εκπαίδευση, το απενεργοποιημένο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, ο κίνδυνος πλήρους ενσωμάτωσης και αποκοπής των νέων Ελλήνων της διασποράς από την πατρίδα, είναι προβλήματα που υφίστανται, εντείνονται και διογκώνονται, αλλά δεν αντιμετωπίζονται.

Η άρση όλων των υφιστάμενων περιορισμών και η εφαρμογή των παραπάνω μέτρων, μπορούν επομένως να γίνουν αντιληπτά, μόνο ως το πρώτο λιθαράκι στο οικοδόμημα μίας νέας, ολοκληρωμένης και σταθερής στρατηγικής για τον Ελληνισμό της διασποράς. Η έλλειψη αυτής της στρατηγικής τις τελευταίες δεκαετίες ολοένα και μας απομακρύνει από την Ελλάδα. Θα σταματήσει αυτή η κατρακύλα; Θα δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις, ώστε να αντιστραφεί η πορεία στα επόμενα δέκα, είκοσι χρόνια; Ή η Ελλάδα θα παρακολουθεί αμέτοχη και ανήμπορη την πλήρη ενσωμάτωση των Ελλήνων στις κοινωνίες που ζουν, αποδεχόμενη την απώλεια αυτού του σημαντικού εθνικού κεφαλαίου και την αποξένωση των νέων Ελλήνων της διασποράς από την μητέρα πατρίδα;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.