Δευτέρα 17 Ιουλίου 2023

Ανοιχτή επιστολή Προέδρων οργανισμών των ΗΠΑ για ψήφο αποδήμων

Το Φόρουμ των προέδρων των δευτεροβάθμιων οργανισμών των ΗΠΑ μέσω ανοικτής επιστολής καλεί τους βουλευτές της ελληνικής Βουλής να άρουν όλους τους περιορισμούς που προβλέπει η νομοθεσία, ενώ στην επιστολή συμπεριλαμβάνεται και το αίτημα για κατοχύρωση της επιστολικής ψήφου.

Η επιστολή κοινοποιήθηκε στον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, στην Πρόεδρο της Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, στην υπουργό Εσωτερικών Νίκη Κεραμέως και στους αρχηγούς των κομμάτων που συμμετέχουν στη νέα Βουλή.

Την υποστήριξη της ανοιχτής επιστολής ζήτησε από τους απανταχού απόδημους η Ελληνική Κοινότητα της Αλεξάνδρειας μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου έως χθες Κυριακή, μία ημέρα πριν λήξει η προθεσμία της δημόσιας διαβούλευσης του σχετικού νομοσχεδίου που φέρει τον τίτλο: «Άρση περιορισμών για την εγγραφή στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εκλογέων εξωτερικού».

Το πλήρες κείμενο της επιστολής είναι το εξής:

«Αξιότιμοι κύριοι Βουλευτές όλων των κομμάτων,

Εκπροσωπώντας δεκάδες χιλιάδες Ελλήνων του εξωτερικού, σας απευθύνουμε την παρούσα ανοικτή επιστολή ώστε να ακουστεί παντού η φωνή της Ομογένειας.

Οι απόδημοι Έλληνες είναι η ψυχή και η φωνή της Ελλάδας στο εξωτερικό.

Λατρεύουμε την πατρίδα μας, πληρώνοντας φόρους εκεί, υποστηρίζοντας τις οικογένειές μας και διαφημίζοντας την Ελλάδα στο εξωτερικό σε κάθε ευκαιρία.

Στηρίζουμε την πατρίδα μας στα εθνικά της θέματα και είμαστε οι καλύτεροι πρεσβευτές της στα κράτη που μας φιλοξενούν.

Για αυτό θέλουμε να συμμετέχουμε στη διαμόρφωση της πολιτικής ζωής όπως ορίζει το Σύνταγμα.

Ζητάμε να αρθούν άμεσα όλοι οι περιορισμοί του Νόμου 4648 στην άσκηση εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που έτσι κι αλλοιώς είναι κάτοχοι ελληνικού διαβατηρίου, είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς καταλόγους και μπορούν ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΙΚΑ να ψηφίσουν ερχόμενοι στη πατρίδα. Ανεξαρτήτου ηλικίας και γενιάς. Άρα γιατί όχι και από το εξωτερικό. Μόνιμοι κάτοικοι, εργαζόμενοι, φοιτητές και γενικά οι Έλληνες που βρίσκονται την ημέρα των εκλογών στο εξωτερικό.

· Κατάργηση της διαμονής συνολικά 2 έτη εντός της Ελληνικής Επικράτειας κατά το χρονικό διάστημα των τελευταίων 35 ετών

· Κατάργηση της υποβολής φορολογικής δήλωσης κατά το τρέχον ή το προηγούμενο φορολογικό έτος.

· Υιοθέτηση Επιστολικής Ψήφου

Σας ζητάμε να κρατήσετε ζωντανό το ενδιαφέρον των πολλαπλών γενεών μας για όσα συμβαίνουν, να κρατήσετε ζωντανούς τους δυνατούς δεσμούς μας με τη χώρα. Άλλωστε το μέλλον της Ελλάδας είναι και δικό μας μέλλον.

Δεν ζητάμε τίποτα περισσότερο από την άσκηση του δικαιώματος που μάς παρέχει το Σύνταγμα. Χωρίς καθυστερήσεις, χωρίς παραθυράκια. Το μόνο που ζητάμε είναι να μπορούμε να ασκούμε αυτό το δικαίωμα, ψηφίζοντας από τον τόπο διαμονής μας. Όπως ακριβώς γίνεται με τους πολίτες πολλών άλλων χωρών. Οι Έλληνες του εξωτερικού ούτε είναι, ούτε πρέπει να αισθάνονται ως πολίτες δεύτερης κατηγορίας.

Σήμερα ήρθε η ώρα να δούμε πόση συνέπεια έχετε μεταξύ λόγων και πράξεων.

Η άρση των αντισυνταγματικών περιορισμών σας ζητάμε να ψηφιστεί και από τους 300 βουλευτές.

Πρόκειται για δημοκρατικό χρέος και ιστορική ευκαιρία, γι' αυτό και είναι μεγάλη η ευθύνη που βαραίνει τον κάθε Βουλευτή. Είναι ζήτημα δημοκρατίας, πέρα και πάνω από κόμματα».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Σημείωση: Μόνο ένα μέλος αυτού του ιστολογίου μπορεί να αναρτήσει σχόλιο.